Reuma on paljude liigese- ja lihasehaiguste sümptomite üldnimetus. Üks levinum nende seast on autoimmuunne põletikuline reumatoidartriit. Reumatoidartriiti ei ole leitud neis ühiskondades, kus süüakse n-ö primitiivselt. Seda haigust esineb riikides, kus toidusedel on läänestunud. Seega terviktoitude, köögiviljade ja kiudaineterikas söök, kus on vähe suhkrut, liha, rafineerimata süsivesikuid ja küllastatud rasva, annab kaitse reumatoid­artriidi vastu.

Reumatoidartriidi puhul on saadud abi ka sellest, kui toidust on välja jäetud levinumad allergeenid või talumatust tekitavad toiduained (nisu, mais, piim ja piimatooted, veiseliha ja kohv. Katsetamist väärt on ka maavitsaliste menüüst välja jätmine (tomat, kartul, baklažaan), sest nendes sisalduvad alkaloidid võivad takistada kollageeni taastumist liigeses.

Igasuguste põletikuliste protsesside puhul on kasulik taimne dieet, seda ka põletikuliste liigesehaiguste puhul. Liigesepõletike tugevus on seotud liigesevedeliku PH-tasemega – mida kõrgem happesus, seda suurem valu ja põletik. Taimne toit on aluselisem ja antioksüdantiderikkam kui loomne ning seetõttu aitab ka vähendada põletikku liigeses ja soodustab põletiku taandumist.

Kuna põletikuvastased ühendid tekivad kehas oomega-3 rasvhapetest, siis peame hoolitsema selle eest, et meie menüüs oleks piisavalt külmaveekalu (heeringas, lõhe, sardiinid) või seemneid (lina-, õlisalvei), mis seda sisaldavad.

Tuleb hoolitseda selle eest, et menüüs oleks piisavalt kaunvilju, lillkapsast, spinatit. Need toidud on molübdeenirikkad, mida on meil vaja selleks, et maksa juhitud puhastumisprotsessid hästi toimiks. Ka väävlit sisaldavad toiduained toetavad maksa puhastumismehhanisme ning neid tasub oma toidulaual hoida, nende hulka kuuluvad näiteks küüslauk, sibul, rooskapsas, kapsas.

Toidus on kasulik tarvitada ingverit, ananassi ja maitseainena kasutada kurkumit. Neil kõigil on tugev põletikuvastane toime. Abi võib saada glükoosamiini sisaldavate toidulisandite tarvitamisest, sest see aitab taastada liigese kõhre. Parim glükoosamiini vorm on kehaomane NAG (N-atsetüül glükoosamiin).

Podagra

Üks tänapäeval väga levinud liigeseid puudutav haigus on podagra, mida põhjustab kusihappe kuhjumine kehavedelikes. Esimene haigushoog haarab tavaliselt üht liigest, peamiselt suurt varvast. Esineb tugev valu ning võib tõusta ka palavik, tekkida külmavärinad.

Toitumuslike faktoritega saab puriinide ja kusihappe taset kehas natuke mõjutada. On teada, et podagra tekkimisse annavad oma panuse alkohol, kõrge puriinisisaldusega toit (rupskid, liha, pärm, kanaliha jne), rasvad, rafineeritud süsivesikud, toidu kõrge kaloraaž. Tihti on podagrat põdevad inimesed ülekaalulised ning ka südame-veresoonkonna haiguste ja diabeedi riskigupis.

Ülekaalulisus on tõenäoliselt üks peamisi podagraga seotud faktoreid, millega tuleb tegelda. Selleks et langetada tervislikult kaalu, soovitan tutvuda MTÜ Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni Terviseteadja kaalugruppide pakutuga või võtta ühendust oma piirkonna toitumisnõustajaga. Nii kaalugruppide kui toitumisnõustajate kohta saab infot www.toitumisteraapia.ee kodulehelt.

Loobuda tuleb alkoholist ning toidus peab olema võimalikult vähe puriine. Nende toitude hulka kuuluvad rupsid, liha, koorikloomad, pärm, heeringas, sardiinid, makrellid, anšoovised. Piiri peab pidama ka selliste mõõduka puriinidesisaldusega toitudega nagu kuivatatud kaunviljad, spinat, spargel, kala, kanaliha ja seened.

Kindlasti tuleb tähelepanu pöörata ka tarbitava vedeliku kogusele. Vedelikku on vaja selleks, et keha liigsest kusihappest vabaneks. Vett tuleb tarbida 1–1,5 liitrit päevas
(30 ml 1 kg kohta). Hoolitsege ka selle eest, et teie menüüs oleks piisavalt foolhapet, mida saame näiteks värskest rohelisest köögiviljast, sest foolhape on see, mis takistab kusihapet tootva ensüümi tööd kehas.

Võib proovida ka tumedate marjade söömist. Näiteks on saadud 200 g kirsside söömisega päevas ennetada podagrahoogude teket ja alandatud kusihappe taset. Ka teiste tumedate marjade, nt mustikate ja viirpuumarjade söömine on kasulik, sest aitab ennetada kollageeni hävinemist liigeses.

Abi võib olla ka lisandina tarvitatavatest oomega-3 preparaatidest. Oomega-3 takistab podagra puhul tekkiva põletiku ja kudede kahjustuse teket. Seleen koos E-vitamiiniga aitab samuti põletikuvastaste ainete teket vähendada ning toimib antioksüdandina.

Abistavad võivad olla ka ananassist pärit ensüümi bromelaiini ja taimse flavonoidi kvertsetiini tarvitamine. Bromelaiin annab parimat põletikuvastast toimet, kui seda tarbitakse söögikordade vahepeal. Kvertsetiini saame ka toidust (nt punasest sibulast), kuid lisandist saame teda manustada suuremas ja kontsentreeritumas annuses ning mõju on parem. Parim variant on see, kui need kaks on koos ühes preparaadis.

Seega saab iseennast ja liigeseid oma elustiili ja toitumisharjumusi jälgides oluliselt mõjutada.

Sõltuvalt liigeseprobleemist on toitumuslikud lähenemised ja kasutatavad looduslikud teraapiad küll natuke erinevad, kuid kui suudame toidus tunduvalt vähendada loomsete saaduste tarbimist ja suurendada taimede osakaalu, vähendada suhkru ja rafineeritud süsivesikute ning nendest tehtud toodete söömist (nt sai, valgest jahust tehtud küpsetised jm tooted) ja suurendada oomega-3 rasvhappeid sisaldavate toitude tarbimist, suudame ennetada liigeseprobleeme ning kindlasti vähendada ka juba tekkinud probleemide sügavust.

Kuna seniste toitumisharjumuste muutmine ei pruugi olla lihtne, küsige julgelt abi oma piirkonna toitumisnõustajalt.www.vianaturale.ee

Kuidas see lugu Sind end tundma pani?

Rõõmsana
Üllatunult
Targemana
Ükskõiksena
Kurvana
Vihasena
Jaga
Kommentaarid