Mis on kapparid?

Kapparid pestakse, kuivatatakse päikese käes, pannakse siis purki ning konserveeritakse soolaga, äädika-soolalahusega või taimeõlis lahustatud soolaga. Tänu sellele omandavad need hapukas- soolase, veidi terava maitse. Kapparid sobivad hästi külmade suupistete ning lihast või kalast praadide juurde. Sageli lisatakse neid mitmesugustesse kastmetesse, sealhulgas ka majoneesi.
Inglismaal pakutakse näiteks keedetud lambaliha juurde kuuma kastet kapparitega, kuid pole välistatud ka pikantsemad variandid, näiteks kalaga.
Suurepärane ravija
Kappareid kasutati juba ammustel aegadel vererõhumadaldajana. Ometi ei tohi kappareid suures koguses süüa, kuna need võivad esile kutsuda iivelduse ja meteorismi. Kapparite kestasid võib laotada haavadele, haavu puhastatakse leotisega : 2 teelusikatäit kapparite kuivatatud peenestatud kestasid valatakse üle 250 ml veega, seejärel keedetakse tasasel tulel 15 minutit, lastakse jahtuda ja kurnatakse.
Arvatakse ka, et see leotis aitab leevendada hambavalu. Kapparid on rikkad rutiini (tähtsaim P-vitamiiniaine) ja C-vitamiini poolest.
Vääriline asendaja
On huvitav teada, et kuulsaid kappareid saab asendada lihtne mungalill. Kaasaegne teadus on kinnitanud selle taime erakordset kasulikkust. Mungalill on rikas joodisoolade, fosfori, kaaliumi, C-, B1-,B2-vitamiinide ja karotiini poolest. Samuti leidub mungalilles taimseid antibiootikume, mis muudavad sellest valmistatud salati kasulikuks külmetuse ja gripi puhul.
Samas tugevdab mungalill ka immuunsüsteemi. Ega asjata lisa nunnad kloostrites juba sajandeid oma salatitesse varakevadest kuni külmade saabumiseni mungalille lehti, varsi ja õisi.