Eesti Naise podcast’is „Iga naine on lugu“ jagab Anni Arro oma mõtteid toidukultuurist ja kokkamisest, söögist ja kvaliteetsest toorainest, juttu tuleb ka lastest ja nende kasvatamisest, kodust ja pereelust, näpud mullas aiamaal toimetamisest ja ise endale söögi kasvatamisest, armastusest ja elu põhiväärtustest ning paljust muust huvitavast.

Anni Arro retseptid:

Neljale

  • 1 kg kõrvitsat (puhastatult ca 600 g)

  • 1 sibul

  • 1 väike jupp ingverit

  • 3 küüslauguküünt

  • 50 g võid + 2 sl oliiviõli

  • 1 l kanapuljongit

  • 1 suurem hapu õun

  • 2 kartulit

  • 1 tl kurkumipulbrit

  • ½ tl safranit

  • Suts cayenne’i pipart

Koori ja puhasta kõrvits ning kartulid ning lõika ca 3 cm suurusteks tükkideks. Lõika õun neljaks ja eemalda sisu.

Kuumuta potis või koos õliga. Lisa hakitud sibul, küüslauk, ingver ja kurkumipulber. Pruunista ning lisa kõrvits, kartul, õun, kuum puljong, cayenne’i pipar ja safran. Keeda 30 min ja püreesta saumikseriga. Kontrolli maitsestust, äkki suts soola, pisut veel cayenne’i pipart? Serveeri värske koriandri, kõrvitsaseemneõli ja krõbedate saiakuubikutega.

* Kui saabub sügis, saabub ka kõrvitsasupihooaeg. Minu vanaema kasvatas kõiksugu ägedaid kõrvitsaid, aga millegipärast oli siis komme neid vaid purki teha... Ma väga ei mäleta, et minu lapsepõlves kõrvitsasuppi valmistati. Vanaema kokaraamatust leidsin ühe kõrvitsasupiretsepti, aga see mind väga ei kõnetanud. Kõrvits, vesi, piim, manna, või ... tundub pisut lääge. Kõrvits tahab ikka pisut särtsu ja tuunimist saada. Niisiis valmistasin oma kõrvitsasupi variandi käepärastest vahenditest. Kõige eksootilisem komponent on ehk safran, aga see annab sellele kuldkollasele supile eriti hõrgu ja soojendava meki.

Tarte tatin’i õunakook vaniljejäätisega

Tainas:

  • 180 g jahu

  • 65 g suhkrut

  • 100 g külma võid

  • 1 munakollane

  • 2 sl külma vett

  • Noaotsatäis soola

Sisu:

  • 500 g õunu

  • 1 sl vaniljesuhkrut

  • Kaneeli

  • 100 g võid

  • 100 g suhkrut

Lõika või kuubikuteks, lisa kõik ülejäänud ained ja mudi sõrmede vahel taignaks. Lase taignal külmikus vähemalt 30 min seista.

Lõika õunad sektoriteks, koori ja eemalda südamik. Tükelda või ja aseta tarte tatin’i vormi. Puista ühtlaselt üle suhkru ja vaniljesuhkruga. Aseta õunasektorid ringikujuliselt vormi. Puista üle kaneeliga. Aseta vorm tulele ja küpseta umbes 5 min ehk kuni võist ja suhkrust on moodustunud kaste, mis muliseb. Niikaua rulli taigen ümmarguseks tarte tatin’i vormi suuruseks latakaks ning kata sellega õunad. Suru servad õunte alla ja küpseta umbes 15–12 minutit 180 C juures ehk kuni taina pind on ilus kuldne. Võta vorm ahjust välja ja kata spetsiaalse tarte tatin’i vormi taldrikuga ning keera vorm tagurpidi, nii et kook jääks taldrikule. Seda tehes tasub aga olla ettevaatlik, et servadest kuuma vedelikku endale peale ei pritsiks. Selle pärast peab keeramise tegema kiirelt. Serveeri kas soojalt või külmalt, jäätisega või vahukoorega.

* Kui teil on vaja spetsiaalset tarte tatin’i vormi või malmist panni, mille saab ahju panna, siis üks hea variant on selline.

***

Anni Arro on kokaraamatute autor ja kokk. Ta alustas oma kokandusalast teekonda Itaaliast Iesi linnast, kus õppis Slow Food Cooking Schoolis itaalia köögi põhitõdesid. Tema sulest on ilmunud üheksa kokaraamatut: „Saiad, pirukad, suupisted“, „Haapsalu kohvikuid ja retsepte“, kaks osa sarjast „Sepamaa talu köök“, „Itaalias, Pelgurannas ja Sepamaal“, „Toidupäevik“, „Parimad palad“, lastele „Roosamanna ja banaanismuuti ehk Lapsepõlvetoidud siis ja praegu“ ning viimati 2023. aastal „​Läbi Lillede. Vanaemast inspireeritud retseptid“.

Anni on osalenud kodumaise kohvikukultuuri arendamises: Haapsalus asuv Müüriääre kohvik on saanud temalt abi kontseptsiooni ja kujunduse osas, Haapsalus oli ka Epp Maria Galerii kohvik, Tallinnast mäletame tema loodud populaarseid kohvikuid Kukeke ja Komeet. Ta on osalenud ka Bocuse d’Or Eesti 2023 maitsežüriis. Televaatajale on Anni Arro tuttav kokandussaatest „Meie annid“ ja „Terevisiooni“ kokandusnurgast.

Anni on abielus ja kahe lapse ema ning jagab oma aega maakodu ja Tallinna kodu vahel. Pealinnas on tal oma Stuudioköök, kus ta korraldab õhtusööke ja kooskokkamisi, et oma loodud toiduelamusi teistega jagada. Kõige hingelähedasemaks kokandusalaseks väljundiks on tema jaoks siiski jäänud kokaraamatute kirjutamine ning oma aias Sepamaa talus Pärnumaal köögiviljade kasvatamine ning nendega kokkamine. Anni usub, et hea toit ühendab inimesi, teeb rõõmsaks ja ilusaks.

Anni Arro

Jaga
Kommentaarid