Ma olen alati valinud iseennast. Ja läbi selle, et ma olen armastanud ennast, oskan ma ka armastada teisi. Ma lasen inimestel olla kes nad on. Ja kui mul on raske ja valus nende kõrval, siis ma olen öelnud, et see ei sobi mulle ning kõik inimesed ei olegi jäänud minu ellu. Aga ma olen alati valinud enda kõrvale ja ümber inimesed, kes panevad üksteisel hinge helisema! Ma ei väsita end valedes suhetes ja valesid asju tehes, ma valin alati iseennast, aga ma teen seda nii, et ma ei ei kahjusta teisi ega iseennast. Minu jaoks on oluline, et kõik suhted oleksid läbipaistvad, ma olen aus, ehe ja siiras, mul ei ole väljaütlemata sõnu ning lauseid.

Ja see loob selle, et minu sees on kergus. Ma ei ole mingi ullike ega lollike, vastupidi. Ma hoian kogu aeg oma hingealtari puhtana. Olen ise teadlik, mida ma lasen oma ellu, mis mulle sobib ja mis ei sobi,“ sõnab Epp ning tõdeb, et ta ei tee midagi teiste heakskiidu saavutamiseks, sest ta on endaga heas läbisaamises ning teab ise, kes ta on ja mida ta teeb.

Ta nõustub sellega, et selline mõtte- ja eluviis võib eestlasele veidi võõras olla: „Meid pole ju õpetatud lapsena ei lasteaias ega ka koolis, et armasta ja väärtusta iseend ja kehtesta iseenda piirid. Koolitajana olen selle teemaga tegelenud kõik need kümme aastat. Need väärtused on minu elu vundament. Olen tugeva empaatiavõimega ja üldiselt mõistan inimesi. Ja kui ma ei sobi ja ei meeldi kellelegi, siis see pole minu probleem. Midagi minus on siis sellist, mis teda käima tõmbab. Aga ega sellepärast ei pea ju mina end muutma, ma olen rahul sellena, kes ma olen ja mind ei ärrita ega käi närvidele mitte ükski inimene. Vahel võib olla inimestel, kes pole iseend leidnud või kardavad iseend valida, okas hinges kui näevad, et keegi on seal, kus ta tahaks ise olla.“

Küsimusele, et miks on naised tihti iseendaga rahulolematud, vastab kümneid tuhandeid inimesi koolitanud Epp: „Iga naine peaks endale selgeks tegema, et ta on üks, kõige erilisem ja kõige armsam ja kõige-kõigem – iseenda jaoks. Ei tasu võrrelda end teistega, ei enda ümber ega meediast vastu vaatavatega. Kõigepealt peaks tulema peast südame tasandile ja vaatama iseend kõige armsama ja hellema pilguga. Meie peamine kriitik oleme meie ise ja me ego-tasand. Sinu südamehääl ei ütle mitte kunagi, et sa oled kole, paks ja saamatu. Kui meil kõigil oleks kontakt oma südamehääle ja hingetasandiga, siis meil oleks rahulolu palju rohkem. Meie kehad ja välimus on meile antud selleks eluks, et läbi selle oma elu kogeda. Sinu iseloom on võrdelises seoses sinu hinge arenguga. Mida kõrgemalt on arenenud sinu hing, seda ilusam ja parem on sinu iseloom. Mina ei mürgita teisi inimesi, mul ei ole ühtegi maski. Inimene peaks iseend usaldama, isegi siis, kui ühiskond tahab, et inimene kannataks, sest siis saab temaga manipuleerida, aga minuga ei saa manipuleerida.“

Ajakirja Eesti Naine podcast’is tuleb Epp Kärsiniga juttu tema maailmast ja unistuste elu loomisest, seksuaalenergia väest, kallistamisest ja suudlemisest, unenägemisest, elutervest enesearmastusest, meediast ja teiste arvamustest, ühiskonnast ja armastusest.

*

Epp Kärsin on koolitaja, kelle peamiseks teemavaldkonnaks on teadlik seksuaalsus, intiimsus, naudingud, seksuaaltervis ja inimsuhted. Ta on õppinud Tartu Ülikoolis kehakultuuri, kust on saanud ettevalmistuse seksuaalsuse alustele, anatoomiale ning füsioloogiale. Aastaid töötas ta treenerina ja tantsuõpetajana ning on tegelenud ka ülekaalus inimestega. Täiendanud on ta end Holistika Instituudis, Hiina meditsiini valdkonnas ning läbinud erinevaid tantrateraapia koolitusi ja töötubasid. Tantra sõna ta ise ei ise kasuta, sest selle tähendus on paljude jaoks rikutud. Ta ei tööta terapeudina, vaid on kogemuskoolitaja ja jagab inimestega oma isiklikku praktilist kogemust. Tema koolitustel on viimase kümne aasta jooksul käinud üle 42 000 inimese.

Aastal 2023 kirjutas ta koos Mihkel Rauaga raamatu „Ennast raiskame võõrastes voodites“, tal on oma vestlusõhtu paaridele ning koostöös Apolloga loengusari noortele „Seksist ilma häbita!“. Ta on tütre ema ning armastab rattasporti, tantsida, kõiki kehaliselt aktiivseid tegevusi, muusikat, raamatuid, elu ja inimesi. Epp usub, et armastus päästab maailma.

Epp Kärsin

Jaga
Kommentaarid