Kui me ütleme endale kogu aeg neid karme ja julme asju, näiteks: „Noh oledki üksi ja ei saagi hakkama! Niikuinii jälle juhtub sinuga midagi halba! Oledki nii rumal!“ – seda vaadeldes ongi arusaadav, et inimene tunneb end halvasti. Tasub mõista, et see tuleb enamasti sellest kuidas meiega on lapsena räägitud – oleme need arusaamised ja suhtlemisviisid tihtipeale enda emadelt ja isadelt omaks võtnud. Ja tegelikult on need lihtsalt mõtted ja sõnad ning neid saab ümber muuta,“ julgustab muusikaterapeut Ingrid Lukas inimesi adekvaatse sisevaatlusega tegelema.

„Teadlikkusega saab hakata looma uut sisemist kultuuri. Ei tasu iseendaga vägivaldselt rääkida – see on mõnes mõttes puhas emotsionaalne vägivald, mida paljud iseendaga teevad – iga minut, iga tund, iga päev. Sellega kõigega saab sisemiselt tööd teha, saab seda sissepoole minevat suhtlemisviisi vaadelda ja teadlikult muuta: suhelda endaga julgustavalt, inspireerivalt, armastavalt, headusega ja toetavalt. Ma olen selle mõju iseenda pealt kogenud: terve mu reaalsustaju on tänu sellele sisemisele tööle täielikult muutunud, ma kogen elu nüüdseks täiesti erinevalt ja palju positiivsemalt kui kümme või kakskümmend aastat tagasi. Nii et see toimib. Alustada saab iseendast ja siis saab seda vägivallatut kõnepruuki hakata ka väljaspoole rakendama. Näiteks on ülioluline kuidas me lastega räägime: üks ainus lause võib terve lapse potentsiaali kinni panna ja maha matta, vastupidiselt võib inspireeriv, toetav ja innustav suhtumine selle lapse elujõu ja potentsiaali lahti teha. See, kuidas me enda ja teiste inimestega räägime, võib eraldada ja võib ka ühendada – see on meie enda valik,“ jagab ta oma kogemust Šveitsi taastusravikliinikust, kus ta töötas peamiselt psühhosomaatiliste probleemide ja trauma läbi elanud inimestega.

*

Ingrid Lukas on Šveitsis elav muusik, laulja ja lugudekirjutaja, muusikaterapeut, hääleuurija, helimüstik. Ajakirja Eesti Naine podcastis „Iga naine on lugu“ tuleb lisaks muusikale ja muusikateraapiale juttu ka oma hääle leidmisest, küpsemisest ja oma elumeloodiast, sisekõnest, emotsioonidest ja vabanemisest, Eestist ja Šveitsist, juurtest ja esivanematest, ja seda kõike nii sõnas kui ka muusikas.

Ingrid Lukas

Jaga
Kommentaarid