„Ma olen väga priviligeeritud, et mul on olemas aed, mida kujundada ning mul on tänu oma tööle võimalus käia ja vaadata erinevaid aedu meil ja mujal. See, et sa saad oma aias toimetada ja endale toitu kasvatada, pole mitte häda ja viletsus, vaid privileeg. Kui keegi üldse on rikas, siis see inimene, kellel on maa, aed ja oskused ning teadmised maad kasulikult enda tarbeks rakendada ja mõistlikult majandada.

Aiandus on ala, kus on lubatud katsetada ja eksida, kus on igal aastal võimalus uuesti teha ning kus ei ole ühte õiget vastust – ja see teebki selle asja toredaks. Mida rohkem sa sellega tegeled ja süvened, seda meisterlikumaks sa saad. Aianduse mõte pole jõuda finišisse, vaid nautida seda kulgemist,“ kirjeldab aianduse asjatundja enda jaoks olulisi põhimõtteid oma lemmikvaldkonna juures.

Eva on käinud paljudel aiareisidel üle kogu Euroopa ning tema sõnul on kodumaine aiandusvaldkond vägagi heal tasemel: „Läbi Eestimaa sõita on väga ilus. Läbi ajaloo on igas Eesti talus on alati olnud ka vähest hooldust vajav ja kaua õitsev ilupeenar. Eks aiandus ole seotud ka majanduse arenguga – kui sul hakkab söögi kõrvalt raha üle jääma, siis saad ka taimi osta. Olen tähele pannud, et ka Eesti väikelinnade haljastus läheb aina paremaks.“ Tema aiatarkust saavad huvilised ammutada Delfi Taskust leitavast podcastist „Eva Luigase kõnetraat“, kus ta vastab rohenäppude erinevatele küsimustele.

Ajakirja Eesti Naine podcastis „Iga naine on lugu“ tuleb lisaks aiandusele ja loodusele juttu ka süvenemisest ja meisterlikkusest, õppimisest ja loomingust, planeerimisest ja loobumisest, meediast ja lugude jutustamisest, enda isikupärase stiili leidmisest, perest ja kodust ning muust huvitavast.

*

Eva Luigas on aiandusajakirjanik ja ajakirja Maakodu tegevtoimetaja. Ta on töötanud ka ajakirjades Kodukiri, TervisPluss, Eesti Naine, teinud saateid Vikerraadios ja Eesti Televisioonis, olnud ajakirja Aed peatoimetaja ning tema aiatarkusi kuuleb podcastist „Eva Luigase kõnetraat“.

Eva on õppinud Tallinna Pedagoogikaülikoolis näitejuhtimist, Tallina Kõrgemas Majanduskoolis rahvusvahelist ärijuhtimist, Räpina Aianduskoolis maastikuehitust, Tallinna Ehituskoolis mööbli restaureerimist. Ta on varasemalt töötanud administreerimise, müügi ja turunduse valdkondades Nukuteatri ja Draamateatri, Õllesummeri ja PÖFFi korraldustiimides.

Seejärel vahetas ta valdkonda ning keskendus ta peamiselt aiandusele ja meediale. Ta on end täiendanud Inglismaal Osborne House’is ja töötanud ka Hansaplantis. Eva on kirjutanud neli aiaraamatut ja andnud välja kaks aiakalendrit „Minu Aiapäevik“. Ta on kahe poja ema ning naudib ka vanaemaks olemist, oskab hästi õmmelda ja mööblit restaureerida, naudib käsitsi tegemise oskust ja ise ilu loomist.

Marcella Bali tooted leiad marcella.ee e-poest. Sooduskoodiga „Naine10“ on tooted Sinule 10% soodsamad!

Eva Luigas 21.08.24

Jaga
Kommentaarid