Varases teismeeas selektiivset mutismi ehk valikulist tummust kogenud naine sai läbi muusikaga tegelemise ja eneseväljenduse tagasi oma hääle ja elu: „Muusika on minu jaoks kõik! Muusika on ka mu parim sõbranna. Mina tajun seda elu nii, et me olemegi kõik muusika sees ja igaühel on oma elumeloodia – ja siis me koos heliseme selles suures muusika universumis. Ja me saame sellesse muusika ruumi häälestuda erinevatel sagedustel – see on minupoolne filosoofiline lähenemine.

Muusika on minu jaoks vahend kuidas ma elu mõistan. Ma tõlgendan ja väljendan kõike läbi muusika – see on nagu loominguline sisse- ja väljahingamine. Muusika on keel – minu hinge, südame ja keha keel, mis aitab aru saada maailmas toimuvast. Ja ükskõik mis meeleolus ma olen, on selle väljendamiseks alati kuskil täiuslik laul. Muusika annabki ruumi, kus me saame väljendada seda, kes me sel hetkel oleme – kas siis läbi kuulamise või ise muusika loomise. Mulle meeldib elu ja maailma läbi muusika väljendada ning seda siis oma olemusse integreerida. Luua laulud erinevates elukogemustest: kui mul on raske, saan selle valu välja laulda ja kui on imeline hetk, saan seda väljendada läbi rõõmu kõla, ka oma südamesoovid saan läbi lugude kõiksusesse saata.“

Oma muusikaterapeudi töös teeb Ingrid palju laule koos teiste inimestega. „Meil kõigil on lapsepõlvest mingid uskumused ja mõttemustrid, arusaamised sellest, kes me oleme, mida oskame, milleks me võimelised oleme, ja sama ka vastupidises suunas. Need uskumused seavad meile piirid, mulle aga meeldib koos inimestega neid piire nihutada ning teadlikult vanade mittevajalike mustritega hüvasti jätta, leida täiesti uusi lähenemisi ja need siis lauludesse panna. Me loome koos neile nende personaalsed väelaulud, mille salvestusi nad saavad ka pärast kuulata, kuni see uus teadmine läheb igasse rakku, südamesse, pähe, hinge. See on ka teaduslikult tõestatud, et muusikal on mõju nii mitmel tasandil,“ räägib muusikaterapeut, kes rehabilitatsioonihaigla psühhosomaatilises osakonnas ligi poole tuhande patsiendiga töötanuna on saanud väga häid tulemusi traumade, läbipõlemiste ja muude vaimse tervise hädade tervendamisel.

Ajakirja Eesti Naine podcastis „Iga naine on lugu“ tuleb lisaks muusikale ja muusikateraapiale juttu ka oma hääle leidmisest, küpsemisest ja oma elumeloodiast, sisekõnest, emotsioonidest ja vabanemisest, Eestist ja Šveitsist, juurtest ja esivanematest, ja seda kõike nii sõnas kui ka muusikas.

*

Ingrid Lukas on muusik, laulja ja lugudekirjutaja, muusikaterapeut, hääleuurija, helimüstik. Alates kümnendast eluaastast on ta elanud Šveitsis. Muusikat on ta õppinud Zürichi Kunstide Ülikoolis, Berliini Kunstiülikooli magistrantuuris omandas ta muusikaterapeudi eriala ning on end täiendanud New Yorgis.

Muusikaterapeuditööd tegi ta Šveitsi taastusravikliinikus, peamiselt psühhosomaatiliste probleemide ja trauma läbi elanud inimestega. Tema enda noorpõlve kogemus selektiivsest mutismist ehk valikulisest tummusest, mis tuleneb suutmatusest end väljendada. See pani teda sügavalt süvenema emotsionaalsesse ja füüsilisesse stressi teemadesse, mida tema kogemusel on võimalik tervendada läbi muusika.

Tema muusikalise väljenduse kogukonnaks on Ingrid Lukas Band, mis on andnud kontserte Euroopas ja Ameerikas. Tänaseks on tal ilmunud viis albumit, neist viimane „Elumeloodia“.

Ingrid Lukas

Jaga
Kommentaarid