Lisaks muidugi logistika, publikatsioonid, info ja meediaga tegelemine, toetuste välja ajamine – sest kunsti tootmine vajab raha, et seda kvaliteetselt ja efektselt teostada. Või kui kunstnik katsetab uut meediumit, siis me saame uurida ja pakkuda välja võimalusi nende ideede reaalseks teostamiseks. Ja kui on vaja midagi parandada, pakkida, uue teose või raamatu presentatsiooni organiseerida, siis me muidugi aitame. Otsime kunstnikule ka partnereid mitmes valdkonnas, näiteks meedia või teised galeriid või muuseumid-institutsioonid, et arendada kunstniku karjääri.

Lisaks kõigele sellele on mu igapäevatöö osaks ka suhtlemine raamatupidajaga ja arvete väljastamine, kunstniku eelarvete ja rahavoogude koordineerimine, oma töötajate administreerimine, ettevõtte kasvamise ja arendamisega tegelemine, rahvusvahelised suhted ja tööd-tegemised. Ja loomulikult hoian ma end kogu aeg kursis sellega, mis kunstimaailmas toimub, millised on uued näitused ja kunstnikud ning mõelda ja planeerida, et kuhu meie tahame oma galerii programmiga liikuda, kuulata temaatilisi saateid meil ja mujal, hoida end kursis kolleegide tegemisega. Kunstivaldkond on väga intensiivne ja pingeline ning suure konkurentsiga. Ja kunstniku ootused galeriile kasvavad kiirelt, nii et kui ma varem sain öelda, et: „Mida sa tahad, et me sinu heaks teeme?“, siis nüüd ma saan öelda, et: „Need on asjad, mida me saame teha“. Ma arvan, et Eesti inimene ei saa väga hästi aru, millisel tandril see võitlus käib, millised on sealsed olukorrad ja pinged ning tegemised,“ kirjeldab Olga Temnikova väikese muhelusega kõike seda, mis käib tänapäeval kaasas galeristi ametiga. Ta on öelnud ka, et kunstniku ja galeristi suhe on veidi nagu abielu. Olga rõhutab ka seda, et kõik edusammud on tulnud tänu tiimitööle ja kogu valdkonna heale koostööle – tema sõnul on meil Eestis väga vedanud sellega, et kunstiinstitutsioonid on väga heal tasemel.

Küsimusele, et milline on Temnikova & Kasela Galerii tulevikuvisioon, vastab Olga: „Kui lapsed suuremaks kasvavad, siis tahaks kindlasti meie ettevõtmist suuremaks arendada, sinnapoole ka tasapisi liigume. Ma väga tahaks, et meist saaks maailma tippmessi Art Baseli galerii, aga sinna põhisektsiooni on väga raske saada – seal on üle kahesaja galerii, mis on seotud regioonidega, kus on arenenud kunstiturg ja Eesti oma väiksusega ei ole nii reaalne riik sinna valikusse. Näiteks Poolast on kaks galeriid, aga Baltikumist ja ka näiteks Tšehhist seal galeriisid esindatud ei ole. Sinna pääsemine on seotud väga paljude asjadega: programm, rahavood, geograafia, turuvõimekus – seda kõike ma praegu analüüsingi, sest me peame olema suuremad, rohkem kunstnikke ja partnereid juurde võtma, aga me ilmselt teemegi seda, sest see on nii põnev!“

Ajakirja Eesti Naine podcastis „Iga naine on lugu“ tuleb juttu kunstist ja kultuurist mitme nurga alt, galeristitööst, rahvusvahelistest kunstiturgudest, ka venelastest ja Venemaast, suhetest ja emadusest, teadlikkusest ja arengust.

*

Olga Temnikova on galerist, kes koos partneri ja abikaasa Indrek Kaselaga asutas 2010. aastal Temnikova & Kasela galerii. Ta on õppinud Eesti Kunstiakadeemias graafilist disaini ja maali, on lapsena võitnud üle-eestilisi kunstikonkursse. Peale ülikooli töötas ta mõnda aega disainerina. Sellest hetkest, kui galerist Piia Ausman kutsus teda ArtDepoosse tööle, tundis Olga, et galeristi amet on just see, mis teda vaimustab. Temast sai kirglik Eesti nüüdiskunsti rahvusvahelisele areenile viija, kes ehitas nullist üles terve valdkonna. Tema tööd ja panust kodumaise kunstielu edendamisel on tunnustatud näiteks noore kultuuritegelase eripreemia ja Valgetähe V klassi teenetemärgiga, Postimehe Kultuuriveduri auhinnaga.

Temnikova & Kasela Galerii on Eesti kunstnikke viinud rahvusvahelistele biennaalidele ja messidele, nende tiiva alla kuuluvad: Edith Karlson, Flo Kasearu, Inga Meldere, Jaan Toomik, Jaanus Samma, Kaarel Kurismaa, Kaido Ole, Katja Novitskova, Kris Lemsalu, Krista Mölder, Merike Estna, Mikko Hintz, Oleg Frolov, Olga Chernysheva, Sigrid Viir, Tommy Cash, Tony Schmale.

Lasnamäelt pärit Olga on kahe lapse ema, teda võlub tervislik ja keskkonnateadlik eluviis, ta on põhjalik, süsteemse mõtlemise ja terava mõistuse ning sooja südamega, kirglik oma valdkonna edendaja.

Marcella Bali tooted leiad marcella.ee e-poest. Sooduskoodiga „Naine10“ on tooted Sinule 10% soodsamad!

Jaga
Kommentaarid