Inimene on looduse osa. Kui me suudaksime jälgida looduse rütme, siis suudaksime palju enam tasakaalus püsida ega nõuaks endalt, et peaksime näiteks keset südatalve õide puhkema ja särama, samal ajal kui loodus magab,“ jagab Virge mõtteid tema jaoks tervislikust eluviisist.

„Hiina meditsiin on sümpaatne ja eriti kõnetas selle filosoofia mind pärast mu psühholoogiaõpingute aastaid, sest selle iidse tervisesüsteemi järgi on iga organ seotud erineva emotsiooniga. Ja kui me suudame hoida organid tervete ja tugevatena, siis suudame ka vaimses plaanis olla stabiilsemad. Ja vastupidi – kui oled vaimselt tasakaalus, siis sa ei räsi ka oma siseorganeid.

Ükski emotsioon ei ole halb. Emotsioonid on väga head, kuna aitavad meil ennast paremini mõista ja tundma õppida – näiteks miks miski meid käivitab või viha tekitab. Niiöelda halvaks muutuvad emotsioonid siis, kui nendesse väga pikalt kinni jääda, sest siis nad hakkavad meie keha kurnama,“ jagab ta oma õpitud ja kogetud terviseteadmisi. Virge Naeris on lisaks kehakultuurile ja psühholoogiale õppinud hiina meditsiini, qigongi, shindod, joogat ning õpetab ida tervisetarkustel ja praktikatel baseeruvat liikumist ja eluviisi Bliss Teraapiakeskuses ning erinevates Tervise Alkeemia retriitidel.

Virge annab lühidalt väikese ülevaate peamiste emotsioonide ja organite vahelisest seosest hiina meditsiini järgi:

Hirm – neerud, elemendiks vesi ja aastajaks talv

Spordikarjääri ajal näiteks märkasin tihti seda, et võistlustele minnes tundsin staadionil, et jalgades on raskustunne. Ma ei teadnud siis, et neerukanali energia (ehk eluenergia, mis hiina meditsiinis on tuntud kui qi ja joogasüsteemis praana) liikumissuund on tavaliselt ülespoole, kuid hirmu seisundis võib see liikumissuund muutuda – see hiina meditsiini vaade selgitas mulle miks kergus jalgadest kadus ja asendus raskusega. See sama hirm võib energeetiliselt nõrgestada nii meie alaselga kui ka põlvi.

Viha – maks, elemendiks puu ja aastaajaks kevad

Kevadel on vaja energia hoogsamalt liikuma saada ja tuua väljapoole, et saaksime õitsele puhkeda. Viha üks realiseerimisvorm on see kui sisemine tuli tõuseb, aga teine – ja eestlastele rohkem iseloomulikum – on just viha allasurutud ja väljaelamata vorm, mis tekitab me kehas energia seiskumisi. Näiteks valu ei ole midagi muud kui energia seiskumine. Venitused on ideaalne võimalus energia kehas liikuma saada ja vabas liikumises hoida.

Rõõm – süda ja peensool, elemendiks tuli ja aastaajaks suvi

Puhas siiras rõõm on parim, mis sa oma südame jaoks teha saad. Rõõmupuudus ei toeta südant. Eufooriline rõõm hakkab ka südant kurnama, seepärast ei ole me ka nii loodud, et me kogu aeg armunud seisundis saaksime olla.

Kurbus – kopsud, elemendiks metall ja aastaajaks sügis

Sügisele ongi omane kurvameelsus. Tihti arvame, et see on midagi halba, aga kui hiina meditsiini uurida, siis hakkadki aktsepteerima ja leebemalt suhtuma kõigesse – ka sellesse, et sügis ongi selline melanhoolne ja pisut nostalgiline aeg, selles pole midagi halba. Sügis ongi sissepoole pöördumise aeg. Kasvame ja areneme ju ikka siis, kui teeme tööd oma sisemaailmaga.

Muretsemine, ülemõtlemine – magu ja põrn; elemendiks maa ja aastaajaks vaheaastaaeg ehk aeg enne ja pärast pööripäeva

Muretsemine ja ülemõtlemine sõlmib piltlikult öeldes energia kinni. Muretsemise lainel olles märkad ühtäkki, et oled nagu ringteel – kogu aeg on üks ja sama, justkui poleks väljapääsu, sest oledki omadega natukene kinni. Hea oleks oma seedetuli tugevam hoida, et saaksid olla rohkem usalduses iseenda ja elu suure plaani osas. Pole vaja tekitada draamat ja langeda ohvrirolli.

See on selline väike kiire ülelend teemast, et maitse suhu saada. Lähemalt kuuled Virge Naerise lugusid ajakirja Eesti Naine podcastist „Iga naine on lugu“, kust tuleb lisaks spordile ja liikumisele juttu ka oma keha kuulamisest, ida tervisepraktikatest ja hiina meditsiinist, tasakaalust ja oma hinge teel olemisest, naisena küpsemisest ja huumorimeele olulisusest.

Marcella Bali tooted leiad marcella.ee e-poest. Sooduskoodiga „Naine10“ on tooted Sinule 10% soodsamad!

1x
1x
  • 0.25
  • 0.5
  • 0.75
  • 1
  • 1.25
  • 1.5
  • 2
00:00

Jaga
Kommentaarid