Küsimusele, et kas see võib olla arhetüüpne kannataja roll meie etnose koodis vastab Helen: „Eks me olemegi rahvana pidanud olema olelusvõitluses ja oma eksistentsi eest võitlema. Meil kõigil on suguvõsades emad-isad või vanaemad-vanaisad, kes on pidanud võitlema selle eest, et nad ise ja nende perekond üldse ellu jääks ning erinevates ühiskondlikes režiimides toime tuleks. See nõuabki alalhoidlikkust. Lisaks on meid ju kasvatatud nii, et ära kiitle kuskil, hoia madalat profiili, ära tõuse esile – seda nõudis meilt nõukogude aeg.“ 

„Kui me räägime Eesti brändist ja rahvusvahelisest tuntusest, siis me peame harjuma endast uhkustundega rääkima. Ka olukorras, kus meie kasvatus oli teistsugune ja õpetas, et pole hea toon esile tõusta. Eks sealgi peab olema tasakaal, aga ma arvan, et eestlasele ei hakkagi kunagi olema olemuslikult omane ameerikalik enesepromo,“ mõtiskleb Eesti muusikaekspordi üks eestvedajatest. 

Kodumaiste muusikute rahvusvahelise tuntuse edendamisele palju kaasa aidanud kultuurikorraldaja tõdeb, et selle teema tuumküsimus on mitte enesepromo, vaid enesekindlus ja eneseväärtustamine: „Arvan, et osa sellest meie raskemeelsusest, aga samas ka töökusest on see, et me hakkasimegi ju nullist oma riiki üles ehitama ning see ongi olnud väga suur ja vastutusrikas ülesanne. Ma usun, et aegajalt igaüks meist tajub väga selgelt oma rolli selle väikese riigi üles ehitamises – ja see on ka väga ilus asi. 

Tunnen ise väga selgelt, et ma korraldan Tallinn Music Weeki selle pärast, et Eesti oleks parem – et eesti muusika tõuseks esile, et meie loovatel inimestel muusika ja kultuurivaldkonnas oleks rohkem võimalusi – tajun seda väga selgelt sellise patriootliku tundena, et ma tahan midagi selle väikse riigi heaks ära teha. Meie töökus on väga palju seotud sellise väikese rahva alalhoiuinstinktiga. Ja kõik see ongi väga tore, aga ma soovin, et sellele tuleks juurde ka teatud annust kergust, rõõmu ja enesekindlust, et enesepiitsutamine asenduks rohkem konstruktiivse, tööka, ettevõtliku, nutika, aga ikkagi naeratus näol elust rõõmu tundva tegutsemisega.“

4–-6. aprillil toimuva Tallinn Music Weeki muusikaprogrammis esineb üle 170 artisti 35 maalt Euroopast, Põhja- ja Lõuna-Ameerikast, Ida-Aasiast, Aafrikast, Austraaliast ja Okeaaniast.

*

Helen Sildna on festivalide Tallinn Music Week ja Station Narva juht, muusikasündmuste korraldaja ning kultuurielu edendaja. Ta on aidanud luua ja arendada Eesti muusikasektori ekspordi- ja turundusstrateegiat. Veerand sajandit kogemust kultuurisündmuste ja avalike kampaaniate korraldamises on viinud teda juhtima laiapõhjalisi koostööprojekte nii rahvusvaheliselt kui ka valdkondade üleselt, seistes alati kultuuri mõjujõu ja kandepinna eest. Ajakirja Eesti Naine podcastis „Iga naine on lugu“ tuleb juttu tema missioonist kultuurikandjana, väljakutseterikaste projektide ning iseenda elu kureerimisest, Eesti riigi ülesehitamise võlust, enda elu ja reaalsuse eest vastutamisest, poliitikast, noortest, maailmast, armastusest ja muustki.

Marcella Bali tooted leiad marcella.ee e-poest. Sooduskoodiga „Naine10“ on tooted Sinule 10% soodsamad!

1x
00:00

Jaga
Kommentaarid