„Kui vanasti pidi õpilane koolis teadma peast umbes 300 taime – mis taim on, millised on tema omadused, kuidas kasutada –, siis täna on juba kümnegi taime teadmine paljudele väljakutse. Teada kuutkümmet ravimtaime, see võiks olla selline keskmine. Üks viis oma matkasid põnevamaks teha on see, et võtke taimede taskuteatmikud kaasa ja vaadake, kes mis taime teab. Nii on lastel ka huvitavam, et mitte lihtsalt ei jaluta, vaid vaatate, mida te näete – looduses käigud saavad palju rikkamaks. Aga alustage ikka oma koduümbruse vaatlemisest,“ soovitab Somelar.

10 kodumaist ravimtaime, mida tasub teada:

TEELEHT: Teeleht armastabki, et inimene talle peale astub. Energeetiliselt on ta sinu hea saatja, hoiab sind õigel kursil ja teel. Võtab nahakriimustuse korral vere kinni. Eesti üks võimsamaid adaptogeenseid taimi. Väga mitmekülgne ja tugev põletikuvastane taim, sobib näiteks seedeelundkonna põletiku korral. Aga ka külmetuste puhul. Ja ta on ka väga maitsev tee sees.

NÕGES: Kui on pingelisem periood, siis nõges on toitainete rikas toetaja – temas on rohkem toitaineid kui spinatis, nõges sisaldab palju rauda. Varakevadised noored nõgesed on eriti head, lase need korra kuumast veest läbi, siis ta enam ei kõrveta ja saad toidus kasutada. Annab väga palju väge ja energeetiliselt võimas taim, nõgest kutsutakse ka koduvalvuriks.

PÕDRAKANEP: on toitainete rikas. Fermenteeritud põdrakanepitee muutub magusaks, seda kutsutakse ivantšaiks ning see on seedimisele hea ja rahustav. Annab väge! Kutsutakse meeste taimeks, vahel öeldakse, et põdrakanep on looduslik viagra. Rahvatarkus ütleb, et anna vene mehele ivantšaid ja ta tantsib öö otsa, mina ütlen, et anna oma mehele põdrakanepi teed ja te saate eesti mehe puhul vähemalt ühe tantsu.

KORTSLEHT: võiks igal naisel koduapteegis olemas olla. Hommikune kastepiisake kortslehel on kõige vägevam energia, mida saad endale pakkuda. Kortsleht on hea kõikide limaskestade põletike puhul, või kui on valulik menstruatsioon, valgevoolus, sünnitusjärgne periood, stressirohkem aeg, sõite šokolaadi rohkem, siis aitab kortslehe tee.

RAUDROHI: universaalne pereabiline, kes võiks igal pereemal olemas olla. Kutsutakse teda ka naiste selgrooks, mis annab naistele tugevust. Aitab kriipiva köha puhul, vistriku peale pannes. Raudrohul on selline energeetiline võime hoida sind tasakaalus ja tuua su potentsiaal välja kõige pehmemal moel, samas hoida selja sirge ja pea selge. Soovitus kohtusse minejatele: pane ühte taskusse nõgest ja teise raudrohtu ja mitte keegi sind ei murra.

NURMENUKK: rahustava toimega. Eesti üks C-vitamiinirikkamaid taimi üldse. Varakevadine nurmenukk on eriti vitamiinirikas, kaks lehekest ja oletegi oma päevase C-vitamiini normi kätte saanud. Taevavõti, mis energeetiliselt teeb lapsed heaks – kui laps ei kuula sõna, pane talle nurmenukud taskusse, hoiab lapse paigas ja see ilus kollane kelluke teeb tuju ka heaks.

ANGERVAKS: naiste vägi. Annab naistele naiselikkust, voolavust, armastust, pehmust, tugevdab intuitsiooni, aga annab naistele ka kindlameelsust, sitkust, annab hoogu. Angervaks on väga hea vere puhastaja, hea kolesterooli alandaja, tugev looduslik palavikualandaja. Tee on väga aromaatne.

KARULAUK: võimas kevadine ärataja! Mõnus vitamiinipomm ja väga hea keha puhastaja. Kui me toituksime looduse rütmide järgi, siis meil poleks vaja ka kehapuhastusega tegeleda.

VÕILILL: aitab väga hästi kohaneda. Sügisel korja võilille juuri – kuivata ja rösti, siis nad muutuvad magusaks, saad panna kohvi, smuuti, putrude, leiva sisse, et saada vägevat energiat ja tugevdada oma kontakti maaga. Võililles on üle 56 mikroelemendi, terve Mendelejevi tabel on ses taimes! Eesti on väga rikkalik võilillede poolest: meil on üle saja erineva võilillesordi.

PÕLDOSI: on ränirikas ja teda jagub Eestimaal palju, see viitab sellele, et meie liigesed vajavad toetust. Räni toetab kollageeni tootmist ja sidekoe tervist, siis liigesed painduvad paremini ja nahk on ka elastsem ning siledam.

*

Angelika Somelar on taimetark ja Ecoshi tootearendusosakonna juht, kes on terve elu end tervise- ja taimetarkuste teemal täiendanud. Naine, keda sõprade seas teatakse kui taimede Google’t, on Tartu Ülikoolist omandanud majandusmagistri kraadi ning õppinud lisa Kiievi Praktilise Psühholoogia Instituudis, California Ülikoolis, traditsioonilist hiina meditsiini Neijingi koolis, katastroofimeditsiini ja palju muud. Ajakirja Eesti Naine podcastis „Iga naine on lugu“ räägib ta inimeste remontimisest, mikrobioomist ja immuunsüsteemist, ravimtaimedest ja taimede väest, enda heaolu ja tervise eest vastutuse võtmisest, peresuhetest, oma vajaduste teadvustamisest ja sisemise vaikuse kuulamise olulisusest.

Kuula siit:

1x
00:00

Jaga
Kommentaarid