Miks on päikesevalgus nii oluline ja miks oleks vajalik elada päikeseenergiaga kooskõlas? Saame teada, et kõige suurem serotoniini puudus tabab inimest veebruaris ja märtsis. Mida see meie organismi jaoks tähendab?

Teame, et päikesevalgus tõstab tuju, aga miks see nii on? Milline on parim aeg endasse valgust ammutada? Kas ja miks on valgus ellujäämiseks hädavajalik? Miks vajame just looduslikku valgust? Kas päikesevalgust on ka pilves ilmaga? Kuidas mõjutab inimese aju tehisvalgus? Kas D-vitamiini toidulisandist saab kõik päikesevalguse kasulikud mõjud kätte? Kuidas valgus ja valgusreostus mõjutab une- ja ärvelolekuaega? Nendele ja paljudele muudele küsimustele proovime vastused leida.

Saates tehakse ka ettepanek reformida kooliaasta alguse ja lõpu aegu. Miks oleks vajalik tuua põhjamaade koolikorralduslik mudel Eestisse? Suve alguses tekib päikese üleküllus ja maikuus saadav serotoniini üledoosi teeb keskendumise raskemaks. Seetõttu on näha, kuidas mais-juunis on lastel raskem oma tähelepanu fookuses hoida. Kuidas aga toimib meie organism augustist novembrini? Ja kui olulised ikkagi on laste jaoks õuevahetunnid?

Päevavalgus on keha ja vaimu heaks toimimiseks hädavajalik. Saatest saame nippe, kuidas teha teadlikke otsuseid, et leida päevakavasse rohkem päevavalguse käes viibimise aega.

Head kuulamist!

Podcast „Vaimse tervise heaks“, Rita Rätsepp ja Kristi Raava

Jaga
Kommentaarid