Lindberghi fenomeni mõju läänemaailma kultuurile on laiem kui vaid moefotograafia – läbi oma objektiivi pakkus Lindbergh maailmale uut visiooni, mis muutis meie ettekujutust naiseliku ilu ideaalist. Lindbergh seisis loomulikkuse ja naturaalsuse eest - Photoshopi ajastul oli ta kompromissitu fototöötluse vastane ega lubanud kellelgi fotode loomise protsessi sekkuda. Fotograaf nägi naise ilu tema isiksuses ja individuaalsuses ning tema fookuses oli alati pildistatava inimese olemus. „Fotograafidel lasub vastutus vabastada naised, aga tegelikult ka kõik inimesed hirmust nooruse ja täiuslikkuse ees,“ kirjutas Lindbergh oma raamatus Images of Women II.

Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington & Cindy Crawford, New York, 1989

„Lindberghi fotode esteetika keskmes on autentsus, loomulikkus ja puhtus, kus ükski detail ei tõmba tähelepanu pildistatava hingelt,“ ütles Fotografiska Tallinna näituste juht Maarja Loorents. „Ta on üks neist fotomaailma suurnimedest, keda oleme Fotografiska loomisest peale Tallinna tahtnud tuua ja nüüd see saabki teoks. Peter Lindbergh on moefoto tõeline suurmeister, kes tõi moeajakirjade kaantele klantspiltide kõrval loomuliku ja naturaalse ilu ning julges oma teisitimõtlemisega kogu moefoto valdkonda heas mõttes raputada.“

Mustvalge foto meister Lindbergh töötas nii heledate kui tumedate varjunditega – monokroomsus aitas fotograafi tema tõelise pildikeele otsingul. „Kuigi inimesed näevad reaalsust värviliselt, seostuvad must ja valge minu jaoks alati pildi tõepärasuse, selle sügavama tähendusega,“ selgitas ta 2017. aastal intervjuus Vogue Italyle.

Carmen Kass

Oma karjääri jooksul töötas Lindbergh palju tuntud näitlejate ja modellidega ning pildistas ka Eesti edukamaid modelle Carmen Kassi ja Karmen Pedarut. Üks Lindberghi ikoonilisemaid fotosid on 1990. aasta jaanuari Briti Vogue kaanefoto, mida saab samuti Fotografiska näitusel näha. See on pilt, milles nähakse supermodellide ajastu algust. Pildil poseerivad vähese jumestusega ja lihtsates rõivastes noored ja toona veel vähe tuntud tulevased supermodellid Linda Evangelista, Christy Turlington, Cindy Crawford, Naomi Campbell ja Tatjana Patitz. Lindbergi endasõnul tundus uskumatu, et kõigest kolm kuud hiljem olid need pildid ja need modellid kõikjal ning järgmise kümnendi suund näis ette määratud.

Näituse „Olemise kergus“ avamisega saab 2. veebruaril alguse Fotografiska moekuu. Terve kuu vältel on kaks näitusekorrust väga erinäoliste moefotograafide päralt - Lindberghi näituse kõrval saab vaadata Eesti fotograafia suurkuju Toomas Volkmanni näitust „täis minevik“ ning kaasaegse moefotograafia staari Elizaveta Porodina näitust „Maskiga/Maskita“. Oma ala tippude töid toetavad stiilsed eriüritused – tuurid, töötoad, jahappening’id. Kõigile huvilistele on näitus avatud alates 3. veebruarist.

Jaga
Kommentaarid