Soe hurmaa-peedisalat

Neljale kuni kuuele

Hurmaast saad pannil kergelt kuumutades väga mõnusa salatikaaslase. Koos röstitud peedi ja kitsejuustuga teed maitsva jõuluse salativaagna. Ja kui kauni!

4 väiksemat toorest punapeeti (kokku u 800 g)

2 sl head oliiviõli

1 sl vedelat mett

soola ja musta pipart veskist

1 karp (100 g) beebispinatit

peotäis rukolat

3 küpset hurmaad

3 sl seedermänniseemneid

200 g kitsejuustu või meelepärast hallitusjuustu

Kaste:

3 sl palsamiäädikat

0,5 dl värskelt pressitud apelsinimahla

2 küüslauguküünt

2 tl suhkrut või mett

1 tl soola

Koori peedid ja lõika sektoriteks, tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Maitsesta peedid oliiviõli, mee, soola ja pipraga. Küpseta ahjus 220 kraadi juures peaaegu pehmeks, umbes 25 minutit. Lase jahtuda. Lõika hurmaad 8 sektoriks. Kuumuta hurmaasid õlis pannil minuti jagu mõlemalt poolt, lase samuti jahtuda. Rösti ka seedermänniseemned kuival pannil.

Pese spinatilehed ja kuivata, laota vaagnale salatipõhjaks. Laota kaunilt peale peedi- ja hurmaasektorid, viiludeks lõigatud kitsejuust või tükkideks murendatud hallitusjuust. Puista peale rukolalehti ja seedermänniseemneid. Sega kokku kastmeained ja nirista salatile, võid osa kastmest ka kannukesega eraldi juurde serveerida.

Soe hurmaasalat

Saaristoleib ehk saaristolaisleipä

3 tk

Sain seda maitsvat leiba mullu Ahvenamaal ja ostsin kaasa jõuluturult. Meenutab mekilt Borodino leiba. Mahlasuse annavad apelsinimahl ja keefir, leib peabki jääma tume ja magus. Hea nii oma perele kui ka jõulukingituseks.

5 dl petti või keefirit

5 dl apelsinimahla

2 pakki (kokku 22 g) kuivpärmi või 50 g värsket

1 sl soola

3 dl tumedat leivasiirupit (Dan Sukker)

3 dl kaljalinnaseid (leiad nt Prismast)

3 dl nisu- või tatrakliisid

3 dl rukkijahu

10 dl täisteranisu- või speltajahu

võid vormide määrimiseks

Siirupivesi:

2 sl vett või kohvi

2 sl tumedat leivasiirupit

Kuumuta vedelikud käesoojaks. Lahusta värske pärm väheses vedelikus. Lase hetk seista. Lisa ülejäänud vedelik, siirup, sool, linnased, kliid ja lõpuks jahud. NB! Kui kasutad kuivpärmi, lisa see jahuga segatuna.

Sega ühtlaseks tainaks. Sõtkuda pole vaja, tainas jääb pigem vedelapoolne. Lase kerkida rätiku all 1 tund.

Määri leivavormid võiga ja jaga tainas 2–3 piklikku leivavormi (arv oleneb vormide suurusest). Täida umbes 3/4 ulatuses. Lase tainal vormis 30 minutit kerkida. Küpseta 175 kraadi juures ahju allosas ligikaudu tund. Määri leibu siirupiveega ja küpseta veel 30 minutit. Lase jahtuda, söö kohe või paki säilitamiseks kilesse.

Säilita leibu võimalusel külmkapis. Nende maitse muutub 1–2 päeva kiles külmkapis seisnuna vaid paremaks. Võid leiba viilutatuna ka sügavkülma panna, seda on kerge viilhaaval rösteris soojendada.

Saaristoleib

Hanepraad

Neljale kuni kuuele

Klassikaline hapukapsatäidisega hanepraad on alati maitsev! Lisandiks sobivad ahjukartulid, hapukapsad, kõrvitsasalat ja praeleemest kaste. Praeleem nõruta ahjupannilt potti, lisa juurde vahukoort ja kuumuta paari minutiga maitsvaks kastmeks.

1 hani

800 g kuni 1 kg hapukapsaid või õunu

soovi korral peotäis kuivatatud ploome

soola

vett

Hõõru puhastatud lind seest ja väljast soolaga. Täida linnu kõhuõõs hautatud hapukapsaste või õuntega, kuhu soovi korral lisa kuivatatud ploome. Tõsta hani selg allpool kõrgete äärtega ahjuplaadile ja pruunista ahjus. Seejärel vala linnule kuuma vett ja küpseta 160–180 kraadi juures 2,5–3 tundi. Kasta hane küpsemise ajal aeg-ajalt praadimisvedelikuga.

Kui lind on valmis, võta kapsad, õunad või ploomid kõhuõõnest välja. Tükelda hani: selleks lõika rinnaliha luudelt maha ja tükelda risti kiudu. Murra koivad kere küljest ära ning lõika liigese kohalt kaheks tükiks.

Hanepraad

Hapukapsad õlle ja peekoniga

Kuuele

Peekoni ja tumeda porteriga valmistatud hapukapsas on hane kõrvale imehea.

1 kg hapukapsast

150 g suitsupeekonit

1 suur sibul

1 pudel (0,33 cl) tumedat porterit

1 tl köömneid

2 loorberilehte

1 tl soola

Pruunista suure ja sügava malmpoti põhjas ribadeks lõigatud peekon. Lisa õhukesed sibula poolrattad ja kuumuta veel, kuni sibul klaasjas. Vala juurde pool õllest ja leota sellega lahti kõik, mis poti põhjas, segades koos läbi. Lisa kapsas, maitsestajad ja ülejäänud õlu. Kuumuta kiirelt keemiseni, keera kuumust vähemaks. Hauta kaane all vähemalt 50–60 minutit, aeg-ajalt segades, kuni kapsas on pehme ja maitsekas. Vajadusel lisa vett, kui vedelik peaks ära aurustuma.

Hapukapsad õlle ja peekoniga

Astelpajujuustutort soolakaramelliga

Kümnele

Meeldivalt hapukas juustukook igale peolauale. Tee see valmis soovitatavalt eelmisel päeval ja kaunista vahetult enne serveerimist.

Põhi:

260 g piparkooke või muid küpsiseid

125 g võid

Täidis:

6 želatiinilehte

4 dl vahukoort

300 g maitsestamata toorjuustu

2 dl suhkrut

1 dl kanget suhkruta astelpajumahla (nt Semu)

Kaunistuseks:

2–3 dl külmutatud astelpajumarju

Soolakaramellikaste:

50 g võid

1 dl fariinsuhkrut

0,5 dl vahukoort

2 dl tuhksuhkrut

1 tl helbesoola

Purusta küpsised ja sega sulavõiga. Laota küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva 20 cm läbimõõduga koogivormi põhjale ja äärtele. Tõsta külmkappi ootele.

Pane želatiinilehed külma vette 5–10 minutiks likku, vett pane nii palju, et see katab lehed.

Vahusta koor pehmeks vahuks. Maitsesta toorjuust suhkruga ja vahusta nõtkeks vahuks. Ühenda vahud ja vahusta ühtlaseks. Kuumuta astelpajumahl potis keemiseni, tõsta kõrvale. Pigista želatiinilehed ükshaaval kuivaks ja lahusta ühekaupa kuumas mahlas: sega lusikaga iga kord lahustumiseni. Jäta umbes 5 minutiks jahtuma. Nirista astelpajumahla-želatiinisegu peene joana toorjuustuvahu hulka, vahusta ühtlaseks. Kummuta toorjuustuvaht küpsisepõhjale ja tõsta vormiga tagasi külma vähemalt 4 tunniks, veel parem kogu ööks.

Karamellikastmeks sulata või ja fariinsuhkur väikses potis segades, lisa ka koor ja tuhksuhkur. Sega veel kuumutades ja maitsesta soolaga. Lase vähemalt 5 minutit jahtuda, aeg-ajalt segades. Laota koogi äärele nii, et osa kaunilt alla niriseb. Laota tordi keskele kuhjake külmutatud astelpajumarju.

NB! Võid koogi valmistada ka suuremasse, 24 cm läbimõõduga koogivormi. Siis laota küpsisepuru vaid vormi põhjale ja kook jääb lihtsalt madalam.

Astelpajujuustutort soolakaramelliga

Jaga
Kommentaarid