Klaas apelsinimahla või hapukapsas? Need toiduained aitavad sul talvel vajalikke vitamiine saada
Talvine menüü on enamikul inimestel palju rohkem teravilja-, kartuli- ja lihakeskne kui suvine. Iseenesest on kõik need toiduained vajalikud, aga lisaks neile peab inimene saama A-, D- ja E-, B-kompleksi ning K-vitamiine.
Vitamiinid kaitsevad organismi nakkushaiguste ja viiruste eest, A-, D- ja E-vitamiinid toimivad antioksüdantidena, vitamiinid on väga tähtsad ainevahetuse, seedimise ning rakkude taastootmise protsessis.
Rusikareegel kontrollimaks, kas vitamiine saab piisavalt, on jälgida, et menüüs oleks värskeid eri värvi aedvilju, rukkileiba, tsitrusvilju, kapsast, kartulit, hapukapsast, piima ja piimatooteid ning muna, kala ja kana, lihatoodetest aga näiteks maksa. Muna, liha ja maks sisaldavad aga samas kolesterooli ning nende koguseid peab seega kontrolli all hoidma. Maksatooteid soovitatakse süüa kord nädalas, aga neil, kel kolesterooliga juba probleeme, vaid kord kuus.
Mida talvel süüa?
Talvises menüüs peavad olema kindlasti ka mesi, küüslauk, sibul, astelpajumarjad, mädarõigas või ingver. Lisa ingverit teele, mädarõigast pane suppide ja kastmete sekka. Need ained tugevdavad immuunsüsteemi, vürtsikad ained annavad toidule mõnusa seestsoojendava tulisuse ning samuti aitavad kaasa seedimisele.
Kala ja liha peaks olema menüüs vähemalt kolmel korral nädalas, kindlasti võiks talvine toit sisaldada rasvasemat sorti kala ning mõnikord ka kalamaksa.
Kuna ilma teraviljatoodeteta ei saa, siis tasub meeles pidada, et täisteratooted on alati tervislikumad kui rafineeritud jahust toiduained. Menüüsse tasub kartuli, riisi ja pastatoodete kõrvale võtta ka tatar, hirss ning näiteks maisimanna.
Kõige rohkem vitamiine sisaldavad muidugi värsked köögiviljad, sellepärast pane toidulauale toormahla ning värskeid salateid. Nii mahlale kui salatitele lisa väheke õli, sest see aitab organismil vitamiine omastada. Ka hapukapsasalat õli ja veidikese pruuni suhkruga on tervislikum kui lihtsalt toores hapukapsas – õli aitab vitamiinidel paremini imenduda.
Vitamiinimenüü!
Aasia köögi spetsialist Aaro Lode pakub välja mõned seest soojendavad, maitsvad ja kiired vitamiinirohked ideed, milliseid toite võib valmistada suvel, aga kindlasti ka talvel.
Milleks on vitamiinid head?
A-vitamiin on vajalik naha ja juuste arenguks, silmanägemise heaks terviseks, luudele, hammastele ja vereloomele, ainevahetuseks ja seedimiseks. Seda leidub näiteks maksas, porgandis, munakollastes, võis ja paprikas.
B-vitamiinid on tegelikult kompleksvitamiinid, millest igaühel teha kehas oma väike töö. Ilma B-vitamiinideta ei tunne end hästi nahk, närvisüsteem ega lihased, organism ei ole võimeline tootma kasulikke antikehi, samuti võib väheneda õppimisvõime. B-vitamiine saab rukkileivast, eriti kasulikud on täisteratooted. Aeg-ajalt võiks krõmpsutada idusid.
C-vitamiin on põhiline vitamiin, mis aitab suurendada organismi vastupanuvõimet. Seda on vaja teiste vitamiinide ainevahetuseks, luude, hammaste ja igemete terviseks. Asendamatud vitamiiniallikad on greip, apelsin, pomelO, aga ka mustad sõstrad, maasikad, tikrid. Veidi leidub C-vitamiini kartulites, aga talvel tasub menüüs hoida hapukapsast. Kindlasti võiks menüüsse lisada brokolit, lillkapsast ja kaalikat.
D-vitamiin aitab organismil omandada kaltsiumi, tagab normaalse kasvu, aitab verel hüübida ning südamel normaalselt töötada. D-vitamiini saab kalast ja kalamaksaõlist, aga ka piimast, munakollastest ja maksast.
E-vitamiin on vajalik rakkude vananemise pidurdamiseks, samuti aitab see vitamiin toimetada kehas laiali teisi vitamiine ja toitaineid ning vähendab kolesteroolitaset. Seda saab mandlitest, päevalilleseemnetest, võist, rapsi- ja oliiviõlist. Ka erinevatest idanditest ning muudest pähklitest ja seemnetest saab organism E-vitamiini.
K-vitamiin hoolitseb vere tervise eest ja seda on vaja ekstra manustada näiteks neil, kes on tarvitanud verd vedeldavaid ravimeid. Parimateks K-vitamiiniallikateks on rohelised taimeosad ja õlid. Rohkesti sisaldavad K-vitamiini näiteks petersell ja teised maitseköögiviljad, hapukapsas, nõges, rooskapsas, spinat, nisuidud, lillkapsas, sojajahu, spargelkapsas, rapsiõli, kibuvitsamarjad, kapsas, nisukliid, kartul, kaer, mais, herned ja oad.