Tee oma tervisele pai! Kuidas valmistada lihtsat ja tervislikku snäkki?
Kuivatatud õunad on tervislik ja taljesõbralik näks. Miks mitte valmistada neid ka kingituseks?
Otsi välja plekkideta õunad. Ära kasuta ka üleküpsenud õunu, need ei kuiva hästi. Koori õunad, võta südamik välja ja lõika viljad õhukesteks viiludeks.
Kui sul on puupliit, kuivata õunu kahes etapis: algul pliidi peal ja siis ahjus. Kui õhtul pliiti küttes on see nii palju maha jahtunud, et annab käe peale panna, ilma et kõrvetaks, säti restidele laotatud õunaviilud pliidile. Jäta need sinna kogu ööks ja hommikuks on õunad juba mõnusalt nätsked. Edasi kuivata õunu elektriahjus 50 kraadi juures pöördõhurežiimil, kuni need on kuivad.
Õunu saad kuivatada ka ainult elektriahjus, küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil. Kuivata 5–6 tundi 60 kraadi juures pöördõhurežiimil. Hoia puulusikas ahjuukse vahel, et uks püsiks irvakil ja niiskus saaks välja tulla. Sega mõned korrad õunu ahjus, et need kuivaksid ühtlaselt igalt poolt. Säilita neid riidest või paberist kotis või padjapüüri sees.
Õunad võid ka koos koorega õhukestes ketasteks lõigata, kui südamik välja võetud. Aja need nööri otsa ja tõsta sooja ahju juurde, pliidi kohale, sauna või radiaatori lähedale kuivama.