Oraalseks on eemaletõukav

„Kuule, kas sul on mingi asi, mis seksi mõttes on täiesti vastuvõetamatu?“ küsisin sõbranna mehelt ühel koosviibimisel nagu muuseas. Mu küsimus võttis mehe kohmetuma – ilmselgelt ei osanud ta seda oodata. Mina olin valmis kuulama midagi stiilis „no see sadomasovärk“ või „minule endale küll keegi kuskile midagi toppima ei hakka“. Kuid vastus üllatas mind sama palju kui küsimus teda. „Oraalseksi ma teha ei suudaks,“ vastas ta siis nagu muuseas. Ja mina, kes pole siiani osanud mõeldagi, et see võiks olla kellegi ei-iial-nimekirjas esikohal, jäin mõtlema.

Sõbranna mees, nimetagem teda Martiniks, selgitas, et ta pole seda kunagi teinud. Põhjus: hirm. Äkki on imelik maitse, äkki on imelik lõhn. Veelgi enam: äkki teeb valesti. „Suhte alguses ma sinna ilmselgelt ei kippunudki ja lootsin, et ehk naine ei suru ka. Saab äkki ise aru. Hiljem on see teemaks tulnud. Tema muidugi tahaks, aga mina ei näe, miks see nii vajalik on, kui asjad saab ka teistmoodi tehtud,“ tunnistas Martin. Kas talle endale meeldib oraalseksi saada? „Muidugi, aga see on ju hoopis teine asi, seda ei saa niimoodi võrrelda,“ jääb mees kindlaks.

Martini elukaaslane tunnistab hiljem samal teemal vesteldes, et esialgu mehe põhjendused riivasid teda. „Lõhna ja maitse mainimine tekitab tunde, nagu ma oleks räpane. Aga ma ei ole ju! Olen isegi välja pakkunud, et lähme ja seksime siis duši all, aga seda ta ka ei taha. Vahepeal olin isegi nii kiuslik, et ise ka ei teinud talle kaks kuud. Lootsin, et äkki saadab mingi signaali või saame vähemalt läbi rääkida. Ei midagi.“

Psühholoog-pereterapeut Marlen Tammsaar-Ojamets tõdeb, et solvumine pole nendes olukordades konstruktiivne ning selle asemel tuleks otsida viise, kuidas partnerit toetada ja tema soovidega arvestada. „Kui üks partner ei soovi teatud seksuaalset tegevust või tunneb ebamugavust teatud kehaosade puudutamisel, on oluline, et teine kuulaks ja mõistaks neid soove. Ausus ja vastastikune austus on võti eduka ja rahuldust pakkuva suhte loomisel,“ ütleb ta.

Ei taha naist alavääristada

Martini väljaütlemine pani mind mõtlema teiste meeste peale ja nii sai talle esitatud küsimus stambiks, mida igal võimalusel küsisin. Tuleb välja, et Martin pole kaugeltki mitte ainuke. Kuuest mehest neli, kelle sain seksiteemadel sügavamalt kui kolme lausega rääkima, vastasid, et oraalseksi tegemine on nende jaoks välistatud. Üks neist, Tarmo, tõi välja, et tema jaoks on voodis veel ka teine suur probleem, mida naine sooviks, aga tema pakkuda ei suuda – domineerimine.

„Naine on korduvalt rääkinud, et teda erutab voodis jõulisem lähenemine. Tahaks, et ma teda juustest tiriks, lakse annaks, ja mis mu enda jaoks kõige imelikum – ka õrnalt kägistaks. Mina ei saa üldse aru, kuidas selliseid asju tahta võiks.“ Tarmo jaoks tekitavad sellised aktsioonid seksi käigus võõrastust, sest tal tekib tunne, nagu ta alavääristaks naist. Mees tõdeb ise ka, et naine seda ilmselgelt nii ei näe, aga tema käsi ei tõuse naisele liiga tegema. Ka mitte selles võtmes. Tarmo naist see aga ärritab. Tema peab nende seksuaalelu liiga üheülbaliseks ja tahaks rohkem „kirge“.

„Ma korra proovisin, andsin talle siis voodis laksu, aga see oli nii kohmakas. Selline liigutus ei tule minu jaoks iseenesestmõistetavalt. Minu jaoks väljendab kirge hoopis miski muu, mitte naise kallal jõu tarvitamine. Seda, et ma talle käed ümber kaela paneks, ei suuda ma üldse ette kujutada. Võib-olla ma siis olengi igav ja lihtne mees, aga mulle tundub see barbaarne.“

Lapse saamine tõi voodisse uued normid

Kui Tarmo ja Martini piirid on alati samad olnud, siis Kaspari punane joon tekkis alles hiljuti. Nimelt pärast naisega esiklapse saamist. Kaspari naine on alati üheks oma erogeensemaks tsooniks pidanud rindu ja neile vahekorra ajal suuremat tähelepanu soovinud. Nüüd, kui peres kasvab rinnalaps, ei suuda Kaspar naise rindu enam katsuda.

„Imelik on lihtsalt. Ühel hetkel näed, kuidas laps on rinna otsas, imeb piima, hoiab seal armsalt oma pisikest kätt. Muidugi ma tean, et mu naine pole ainult emarollis, aga mul on praegu väga keeruline rindu seksuaalsena näha. Seda on raske seletada, ma tunnen end ise ka lollisti, aga kuidas ma seksualiseerin midagi, mis mu lapse jaoks on esmavajadus,“ mõtiskleb Kaspar. Kui rindu katsuma on mees veel kuidagi nõus, siis neid huultega puudutama kategooriliselt mitte. Osaliselt eelmainitu tõttu, aga ka hirmust, et ehk hakkab seepeale rinnast piima lekkima. Olukord tekitab mehes hirmu, mida abikaasa pole suutnud maha rahustada.

Ka Marlen Tammsaar-Ojamets tunnistab, et lapsevanemaks saades keskenduvad paarid sageli laste kasvatamisele ja nende eest hoolitsemisele. See võib jätta partnerite vajadused tagaplaanile, oluline on leida tasakaal lapsevanemaks olemise ja paarisuhte vahel.

Seksimiseks on voodi

Meestega peetud vestlustest jäid mu kõrvu veel erinevad asjad, mis kellegi jaoks kõne alla ei tule. Nende seas ka vibraatori voodisse toomine ja rollimängud. Samuti Sveni ülestunnistus, et tema ei soovi seksida mujal kui voodis. See on tema ja ta pikaaegse partneri vestlused mitmel korral tuliseks ajanud.

„Minu jaoks on iga asja jaoks oma aeg ja koht. Ma olen väga visuaalne inimene. Ma ei saa oma naist söögilaual võtta ja hiljem vaadata, kuidas külalised sama laua taga söövad. Või temaga diivanil seksida ja hiljem jälgida, kuidas lapsed samal diivanil telekat vaatavad. Voodi on meie kahe oma, minu jaoks on loogiline, et ka intiimsus jääb sinna.“ Paraku pole selle vaatenurgaga nõus tema naine, kes tahaks, et elus oleks rohkem vaheldust ja seiklusi. Igale naise katsele algatada vahekorda mujal on mehelt vastuseks tulnud automaatne „ei“. Olgu tegu mõne muu nurgaga kodus või vaikse metsarajaga. „Avalike kohtade teema on juba hoopis teine asi. Mis siis, kui keegi tuleb? Ma saan aru, et mõnele meeldib selline adrenaliin, aga minul takistab see üldse tuju tekkimist,“ selgitab mees.

Tuleb välja, et ka meestel on hirmud. Ja hirme tekitavad palju tavalisemad asjad, kui võiks arvata. Aga kuidas saada hakkama paarisuhtes, kus ühe osapoole jaoks on voodis oluline miski, mida teine keeldub pakkumast? Terapeudi sõnutsi on võtmesõnaks alati rääkimine. Ja teineteise mõistmine. Või vähemalt püüd seda teha.

Seksuaalsus ja intiimsus võivad ajas muutuda

Psühholoog ja pereterapeut Marlen Tammsaar-Ojamets

Seksuaalsus mängib võtmerolli läheduse, intiimsuse ja partnerluse loomisel. Iga inimese seksuaalsus on ainulaadne ja individuaalne ning just see muudab selle nii kauniks ja huvitavaks. Oluline on, et me mõistaksime, austaksime ja toetaksime üksteise seksuaalseid vajadusi ja soove, olenemata sellest, kui erinevad need võivad olla.

Ükskõik, kas partneri soovid erinevad teie omadest või teie enda seksuaalsed vajadused on muutunud, võib aus suhtlus ja vastastikune mõistmine aidata leida lahendusi, mis vastavad mõlema ootustele. Inimestel on erinevad seksuaalsed eelistused ja piirangud ning see on täiesti normaalne. Kui oraalseks ei ole sobiv või kui mõni muu seksuaalne tegevus tekitab ebamugavust, on oluline seda partnerile öelda, et mõlemad saaksid tunda end kuulduna ja toetatuna.

Kuidas sellest rääkida? Valige sobiv aeg ja koht, kus saate rääkida ilma häirivate teguriteta ja olete mõlemad lõdvestunud. Olge partneri suhtes aus ja tundlik, kasutades mina-sõnumeid, et väljendada oma tundeid ja soove. Kui partner vastab, kuulake aktiivselt ja mõistvalt. Otsige kompromisse ja proovige leida lahendusi, mis rahuldaksid mõlema partneri vajadusi. See võib hõlmata uute asjade proovimist või alternatiivseid intiimseid tegevusi, mis mõlemale meeldivad ja rahuldust pakuvad.

Seksuaalsus ja intiimsus võivad ajas muutuda ning me saame seda koos vaadelda-uurida ja õppida uusi viise, kuidas teineteisele rahuldust pakkuda.

Seksuaalsus on osa sellest, kes me oleme. Parem olla aus ja enda soove hoidvalt väljendada, kui kannatada ebamugavust ja rahulolematust, mis võib lõpuks suhtele saatuslikuks saada. Kui on tunne, et ise ei saa enam hakkama, siis hea terapeut oskab kindlasti nõu ja jõuga toetada ning õpetada viise, kuidas omavahel tähtsatest teemadest turvaliselt rääkida. Lõppude lõpuks on ausus ja armastus eduka ja rahuldust pakkuva suhte võti.