RETSEPT | Puuviljane klassika. Kuidas valmistada klassikalist šoti hõrgutist?
Novembris üllata lähedasi kuulsa Šoti puuviljakoogiga, mille sees on erinevaid puuvilju ja kaunistuseks ringidena laotud kooritud terved mandlid.
Küpseta kook võimalusel paar päeva varem, et see saaks veel fooliumisse pakituna maitsestuda. Aga maitseb hästi ka samal päeval!
12 tk
100 g kooritud mandleid
180 g võid
180 g heledat muscovado suhkrut
1 apelsini koor
3 sl aprikoosimoosi
3 suurt muna
225 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
100 g purustatud mandleid
2 sl piima
500 g kuivatatud puuviljade segu (aprikoosid, ploomid, rosinad, jõhvikad)
1 dl Šoti viskit (soovi korral)
1 purk (125 g) punaseid kokteilkirsse
Soovi korral pane tükeldatud puuviljad juba eelmisel õhtul viski sisse likku. Kui ei soovi viskit kasutada, jäta see etapp vahele.
Pane mandlid kaussi ja kalla peale keeva vett nii palju, et need oleksid kaetud. Lase 5 minutit seista, nõruta ja lase taina segamise aja kuivada.
Vooderda 24 cm lahtikäiv koogivorm seest küpsetuspaberiga. Vahusta toasoe või suhkruga mõnusaks vahuks, sega juurde riivitud apelsinikoor ja aprikoosimoos. Lisa vahustades ükshaaval juurde munad, vahustades iga kord pärast lisamist. Lisa ka küpsetuspulbriga segatud jahu ja purustatud mandlid. Kalla hulka piim. Seejärel lisa tükeldatud kuivatatud puuviljad (koos leotusviskiga) ja kirsid. Sega segamini. Kalla tainas vormi ja silu lusikaseljaga pealt ühtlaseks. Kaunista ringikujuliselt mandlitega.
Küpseta ahjus 180 kraadi juures 1 tund või rohkem, kuni kook küps. Kata kook pealt fooliumiga, et ei pruunistuks liiga. Proovi küpsust tikuga, see peab jääma sisse torgates kuivaks. Võta kook ahjust. Mätsi jahtunud kook fooliumisse ja hoia seal võimalusel kaks päeva või kuni serveerimiseni.