Vastused tärganud huvile saan holistilise ilu usku kosmeetikult Annely Kutsarilt. „Holistiline tähendab tervikut arvestav,“ selgitab ta. Tema sõnul ei saa iluhooldus keskenduda vaid ühele, näiteks naha eest hoolitsemisele, vaid arvesse tuleks võtta kogu keha ja isegi meeli – seetõttu kogetaksegi holistilist rituaali kõigi meeltega ja hoolitsuses saab poputatud ja läbi käidud rohkem kui pelgalt nahk. „Me oleme üks süsteem, kus tervik koosneb justkui eri osadest, kuid kõik osad peegeldavad üksteise seisundit. Kortsukesed ja armid, vistrikud, naha toonus ja sinised rõngad silmade ümber annavad meie kohta palju rohkem infot kui lihtsalt visuaalne pilt.“

Et holistiline lähenemine hõlmab tervikut, siis nõuab see teadmisi inimese anatoomiast, füsioloogiast ning energeetikast. On üsna tavapärane, et kaasatakse ka teisi spetsialiste, näiteks nõelraviarst, toitumisspetsialist või bioresonantsi asjatundja.

Mida me võiksime ise iga päev teha, et säravad ja kaunid välja näha? Annely nõuanded on järgmised.

Miinimumprogrammi peaks kuuluma ka lümfitööd ergutav praktika ja enesemassaaž.

Regulaarsus on edu võti

Enesehooldus peab olema rutiinne tegevus, midagi, millest pead kinni igal ajal. Mõistagi võivad aastaaegade vahetudes keha ja naha vajadused muutuda ning siis tuleb uute vajadustega ka arvestada, kuid põhirutiin peaks samaks jääma. Kui ise ei oska, tasuks sobilik rutiin ja nahahooldustooted läbi arutada spetsialistiga, kes mõistab sinu nahka ja vajadusi.

Regulaarsete tegevuste hulka võiks kuuluda ka paar korda aastas tehtav korralik soolepuhastus, sest kõik, mis toimub meie sees, peegeldub nahal. Nahk on kõige suurem organ ja väga oluline organismi jääkainete väljutuskanal – mis ei tule välja soole kaudu, tuleb välja läbi naha.

Hoia põhirutiin paigas

Kõige tähtsam on nahka iga päev vastavalt vajadusele puhastada. Puhastustoode olgu hell naha ja mikrobioomi vastu, samas peab see suutma lahustada naha pinnal leiduva tolmu, meigi, rasu ning võimalikud jääkained, mis kehast väljuvad või väliskeskkonnast lisanduvad.
Miinimumprogrammi peaks kuuluma ka lümfitööd ergutav praktika ja enesemassaaž. Näiteks panevad lümfisüsteemi tööle hommikune jooga, kerge võimlemine või kasvõi kolmeminutiline keha raputamine, samuti enne dušši keha kuivharjamine. Tähtis on valida praktika, mis sobib niivõrd hästi, et teed seda kindlameelselt iga päev.
Viimaks on olulised naha vajadustele sobiv näoõli või -kreem ning näomassaaž. Viimast võib teha näppude või muu vahendi abil, näiteks on väga tõhus kansa wand, mille vasesisaldusega otsik toimib antibakteriaalselt ja põletikuvastaselt. Häid tulemusi annab ka ultraheliga gua sha – väikeste näsakestega kergelt võdisev vidin, mille kasutamine lisaks näopuhastustootele annab eriti hea tulemuse just probleemse naha korral. Või kui kasutatakse palju meiki ja see on vaja korralikult eemaldada.

Kui põhirutiin on paigas, võib lisada nahale parasjagu kõige sobivama seerumi, maski ja erihoolitsuse salongis. Siingi on parim tulemus saavutatav regulaarsusega.

Tõhusaimad toimeained nahahoolduses:

Taimsed peptiidid – võimsad komplekssed multitalendid. Põletikuvastase toimega, nahka rahustavad, rakke uuendavad, haavu parandavad, mikrobioomi taastavad, nahka pinguldavad, nahatooni korrigeerivad, niisutavad ja veel palju muud kasulikku korda saatvad.

Hüaluroonhape – kiirelt ja kohe niisutav, pinguldav ja toonust tõstev, põletikuvastane ning rahustav.

Retinool – reguleerib rasueritust, suurendab kollageeni tootmist nahas, parandab jumet ja silendab nahapinda.

Bakuchiol – turvaline alternatiiv retinooli suhtes tundlikule nahale.

Ximenia americana õli – tugeva antioksüdandina neutraliseerib vabu radikaale, tervendab, silub, rahustab, taastab naha mikrobioomi, ravib arme ja mõjub põletikuvastaselt. Eriti hea lahendus ekseemi ja nahapõletike korral.

Armasta vett ja päikest

Kahtlemata on esikohal struktureeritud vesi, tänu millele jõuavad toimeained rakkudesse ja jääkained välja, ning paneb kõik süsteemid korralikult toimima. Looduses on vee struktureerijateks voolamine, päikesekiired, tuuleiilid, mineraalid, taimed jne. Puhas allikavesi on parim näide. Samas struktureerib vett päikesevalguse ja mineraalide kaasabil ka inimese keha. Selleks võib joogiveele lisada terakese Himaalaja soola või selleks ettenähtud mineraalide segu.

Veega samal pulgal on päikesevalgus. Päikesevalgus jaguneb eri värvi kiirteks ja igal värvil on meie keha toimimisel oluline roll. Seetõttu on hästi tervistav vaadata palja silmaga päikesetõusu, mis annab valgusekoodid ajule ja silmadele, et reguleerida tsirkadiaanrütmi. Tsirkadiaanrütm on loomulik, sisemine protsess, mis reguleerib une-ärkveloleku tsüklit, kuid eelkõige on tähtis teada, et sellele rütmile allub sisenõrenäärmete ja mitokondrite töö korraldamine.
Võime määrida peale või sisse võtta kogu maailma imerohud, kuid ennekõike tuleb korda saada meid käivitav signaalsüsteem, et olla terve, vitaalne, noorusliku ja kauni nahaga.

Eesmärk on olla terve, noorusliku ja kauni nahaga.

Austa keha mikrobioomi

Naha mikrobioom on miljarditest eri mikroobidest koosnev ökosüsteem, mis kaitseb nahka patogeenide eest, olles meie esmane kaitseliin. Sarnaselt soolestiku mikrobioomiga on bakteritel, seentel ja viirustel tähtis roll meie organismi kaitsmisel ja immuunsüsteemi tugevana hoidmisel. Samuti aitavad need mikroorganismid nahal toota hüaluroonhapet ja muid niisutavaid tegureid, säilitades samal ajal pH-taseme ja aidates värskendada tervet nahka, mis mitte ainult ei näe parem välja, vaid ka vananeb aeglasemalt.

Eelkõige tasub silmas pidada, et tugev kaitseliin koosneb paljudest ülitundlikest organismidest. Sünteetiliste kemikaalide ja tugevatoimeliste ainetega kokkupuutumine võib mikrobioomi tasakaalu kahjustada. Seega kasuta ainult mikrobioomisõbralikke tooteid, mitte üksnes nahahooldustooteid, vaid ka pesuvahendeid, kodupuhastusaineid jms.

Samuti on mikrobioomi hoidmisel oluline õige toitumine – rafineeritud toiduained, eriti suhkur ja stimulandid, häirivad mikrobioomi funktsioneerimist.
Mikrobioomi mõjutab ka meie meeleolu. Stressis keha on happeline ja meile kasulikud mikroorganismid ei talu liiga happelist keskkonda. Hoolitse vaimse tervise eest!

Leia tooted, mida usaldad

Kõiki toimeaineid ei suuda ükski inimene pidevalt jälgida. Seega on lihtsaim viis leida sobiv tootesari ja jääda sellele kindlaks. Uuri, kas brändi eetika nii tootmisel kui ka toimeainete valikul lähtub sellest, et oleme osa loodusest ja ökosüsteemist.

Naha pinnale kantud ained imenduvad kehasse umbes kahekümne sekundiga. Seega tuleb silmas pidada, et kõik, mis peale määrime, mõjutab kogu organismi. Valikut aitab teha lihtne reegel: kui koostisaine ei tohi suhu sattuda, ei saa seda ka nahale määrida.

Proovi:

Probiootikumidega puhastuspiim Esse Sensitive Cleanser. Hind 55.50

Niisutav ja rahustav seerum Mádara SOS Hydra Repair Intensive Serum. Hind 39.95

Retinooliga ööseerum The Organic Pharmacy Retinol Night Serum. Hind 38.99

Niisutav roosiõli näole Neal’s Yard Remedies Rehydrating Rose Facial Oil. Hind 34.90

Hüaluroonhappega niisutusgeel Tata Harper Hyaluronic Gel Moisturizer. Hind 143.-

Antioksüdantidega säraandev seerum REN Glow & Protect Serum. Hind 58.99

Lihtne ja tõhus enesehooldusrutiin:

· Kasuta ainult neid tooteid, mis tõeliselt meeldivad ja mille puhul kogu keha ütleb jaa! Vähem on üldjuhul rohkem.

· Hommikut alusta oil pulling’u ehk suu limaskesta puhastamisega mürkainetest. Selleks pane suhu üks supilusikatäis kookosõli, loksuta seda õrnalt suus umbes 20 minutit ja seejärel sülita välja.

· Keha mikrobioomi aitab rõõmsana hoida hommikune sellerimahl.

· Kui vähegi mahti, tee kasvõi natuke joogat ja hingamisharjutusi.

· Enne pesu kuivharja nahka. Alusta varvastest väikeste, alt üles tõmmetega südame poole liikudes.

· Sooja duši asemel ärata keha külma veega.

· Säti nii, et saaksid kohe hommikul päikesekiired silmi tervitama! Selleks mine õue (läbi aknaklaasi see ei toimi) ja vaatle ilma prillideta taevast, olgu ilm kui tahes sombune.

· Liikuvas kehas on rohkem energiat, seega tee päeva jooksul võimalikult palju sirutusi ja võimle tegevuste vahel.

· Õhtuti tee sooja jalavanni, kuhu oled saputanud pisut Himaalaja soola, mis leevendab pingeid ja maandab. Natuke piima või keefirit lisades saad nahka pehmendava hoolduse.

· Käi palju saunas ja ikka mitu raksu korralikult higistades.

· Harrasta külmas vees suplemist – see paneb verevarustuse tööle, turgutab närvisüsteemi ja tugevdab immuunsust.

· Paastu regulaarselt, kuid esimestel kordadel kindlasti asjatundja juhendamisel.

· Joo päeva jooksul palju puhast vett. Veele võid lisada terakese Himaalaja soola, mis hoiab kehas piisavat elektrolüütide taset.

· Maanda end paljajalu maapinnal kõndides, mere ääres jalutades ja puid kallistades.

· Õpi tegema näomassaaži ja lisa see oma igapäevasesse iluarsenali. Appi võid võtta gua sha, näorullikud, kupud jms.

· Õpi kuulama oma keha ja oma tõelisi soove. Tee rohkem neid tegevusi, mis meele rõõmsaks teevad. Kogu häid emotsioone.

· Praktiseeri tänulikkust!