Allilmas käimine on nagu sukeldumine iseenese sisemusse – soonestikud, voolud, hargnemised, sõlmumised, trombid. Lihaste ja vere tuksed. Keemilised ja elektrilised värinad. Judinad, lainetused, pursked. Imelikud maitsed. Veider on tunda, kuidas sinu enda sisemuses askeldavad erinevad elud, et sa ise oledki kõik need erinevad elud.

Seal allilmas saad aru, et mingit põrgut ei ole olemas. Maa-alune on lugematute elude kihisev ringtants. Juurestikud põimuvad omavahel ja kasvavad kokku seeneniidistikega. Putukad ja nematoodid, mikroskoopilised elukad, keda on erikujulisi lugematul hulgal, lagundavad surevat ja kõdunevat toitvateks piisakesteks, uueks eluks. Heegeldatakse eriskummalisi suhtevõrgustikke, luuakse liite ja pingekoldeid. Ussikesed õhutavad seda sooja sauna, mullamikroobid ja seenetused sooritavad keemilisi akrobaaditrikke.

Allilm on hargnevate teede aed, pehme, soe ja niiske nagu ma ise. Kõik mullitab ja kõduneb aegluubis, kasvab üksteisest läbi, vahetab ainet ja meelemärkust. Allilmas imetakse lõputus suudluses üksteise elumahlasid, surm tõlgitakse sünniks ning luditakse eluringi tagasi. Selle taktis võib ennast lõpuni lahti voltida ja tantsu lüüa.

Aga kes on Jäälind? Jäälind on mütoloogiline tegelane, kunstniku teine mina, trikster, vembuvana, kes vilgub eri maailmade vahel, sukeldub vette ja sööstab, kalamaim nokas, üles taevasse. Jäälinnu kosmilist tantsu harjutatakse Peeter Lauritsa näitusel „Jäälind allilmas“, mis avatakse 14. juunil Hobusepea galeriis.

„Jäälind allilmas“ on osa Biotoopia kunstiprogrammist ning allilma teemale keskendub ka tänavune Biotoopia hübriidkonverents „Varivõrgustikud“. Samal ajal on avatud Peeter Lauritsa väljapanekud veel loodusmuuseumis, Tallinna botaanikaaias ja Kuressaare Ferrumi keskuses.

4 Jäälind ümiseb laulda ja tuiskab läbi fantoomplatvormi
Limaskestad. Pinus sylvestris
3 Mälu triptühhon 3
Mükoerootiline akt 04
Limaskestad. Picea abies
Limaskestad. Veronica officinalis

Jaga
Kommentaarid