Taimede tüvirakud

Kui rääkida uuenduslikest tehnoloogiatest, mis nahale nähtavat mõju avaldavad, ei saa üle ega ümber taimede tüvirakkudest. Põhjus on lihtne: need pakuvad suures koguses päikesekahjustuste ja vananemise eest kaitsvaid antioksüdante. Kui suures koguses? Mõned taime tüvirakud sisaldavad koguni 1000 korda rohkem antioksüdante kui muud taimeekstraktid. Pole siis ime, et ilumaailm neid toodetesse soovib!

Heaks näiteks taimerakkude väest võib tuua Helena Rubinsteini sarja Powercell Skinmunity, mis sisaldab erakordselt võimsa ja vastupidava taime rändköömne tüvirakke, millel on võime stimuleerida uute tervete rakkude tootmist ning tugevdada õrna nahka. Eriti tooks esile sarja uuendatud koostisega silmakreemi, mis sisaldab rändköömne tüvirakke mitmekordses koguses, lisaks hobukastani viljadest saadud paistetust vähendavat ja veenide toonust tõstvat estsiini ning mikrovereringet stimuleerivat rohelist kohvi.

Et taimsed tüvirakud on päikesekahjustuste ennetamises meistrid, on kindlasti väärt kasutamist ka neid sisaldavad päikesekaitsekreemid. Meie lemmik on näiteks Mádara Plant Stem Cell Age-Defying Face Sunscreen. Seda on kahes variandis, SPF 30 ja SPF 50, kuid mõlemad sisaldavad ohtralt antioksüdantidest tulvil sileda tondipea tüvirakke, mis turgutavad nahka, kaitsevad selle mikrobioomi ja tagavad igakülgse vananemisvastase toime.

Helena Rubinstein Powercell Skinmunity Youth Reinforcing Eye Care, hind 115.-

Mádara Plant Stem Cell Age-Defying Face Sunscreen SPF 30, hind 29.95

Taimed iluhoolduses

Valge tee

Valget teed tuntakse eelkõige imemaitsva joogina, millel on terve hulk tervendavaid omadusi ning seda taas kord tänu antioksüdantidele, mida see sisaldab isegi rohkem kui roheline või must tee.

Kuid mitte üksnes teetootjad pole selle imelise taime toimega kursis. Valge tee rikastab nahka noorusliku elujõuga näiteks Elizabeth Ardeni tõhusas vananemisvastases sarjas White Tea Skin Solutions. Sarja kõik tooted sisaldavad valge tee lehtedest pärinevat biotehnoloogiliselt loodud ainet EGCGI, mis tähendab kolm korda enam antioksüdante. Toime ei lase end kaua oodata, testid on näidanud, et naha loomuliku kollageeni ja elastiini tase taastub juba kuue tunniga, tugevneb naha loomulik kaitsevõime, vähenevad naha oksüdatiivne stress ja vananemisilmingud. Meie toimetuselt saab sari plusspunkte ka imelise disaini eest!

Elizabeth Arden White Tea Skin Solutions Replenishing Micro-Gel Cream, hind 64.99

Vetikad

Et merevetikad peavad ellu jääma karmis ookeanivees, kaitsma end saasteainete ja kõrvetava UV-kiirguse eest, on nad tõelised antioksüdantide, mineraalainete ja vitamiinide jõujaamad, millel on suurepärased vananemisvastased, nahka pinguldavad ja toitvad omadused, kuid loetelu siinkohal ei lõpe. Vetikad on suutelised koguma endasse suurel hulgal niiskust, mis tähendab, et nad on meisterlikud nahaniisutajad, samuti on neil uskumatult hea võime siduda toksiine, eemaldada paistetust ja põletikke. Kõike seda arvesse võttes on täiesti loogiline, et vetikaid leidub paljudes ilutoodetes, vananemisvastastest näokreemidest tselluliidikreemideni.

Näiteks võime tuua Collistari probleemsetele kehapiirkondadele loodud kreemi Anticellulite Thermal Cream, mis tänu merevetikate kombinatsioonile ning luuderohu- ja kohviekstraktile aitab vähendada ümbermõõtu, väljutada kehast vedelikke, suurendada naha elastsust ning siluda ebatasasusi.

Tähelepanuväärne sari on ka viiest näohooldustootest koosnev Payot Source, milles peale merevetikate saadavad imesid korda reishi-seened. Nahk muutub kõikvõimalikele stressoritele vastupidavamaks ning selle kaitsevõime ja niiskustasakaal paranevad tunduvalt. Eriti põnev toode on selles sarjas silmadele, klassikalist silmakreemi asendab niisutav silmapulk.

Payot Source Adaptogen Moisturising Eye Stick, hind 34.99

Collistar Anticellulite Thermal Cream, hind 63.-

Kääritatud taimed

Me teame küll fermenteeritud toitude söömise tervisekasust, kuid uusimad teaduskatsed on näidanud, et fermenteeritud taimeosised annavad ka nahahooldustoodetele supervõimed. Käärimine võimendab koostisainete mõju, kuna selle käigus tekivad uued molekulid – peptiidid, piimhape, hüaluroonhape jne. Samuti suurendab see nahas keramiidide tootmist, mis tagab tugevama kaitsebarjääri ning aitab säilitada niiskust. Kääritatud taimed tasakaalustavad ka naha enda mikrobioomi, mis leevendab mistahes nahaprobleeme. Tõestust on leidnud ka fakt, et fermenteerimine muudab koostisained molekulaarselt väiksemaks, mistõttu need imenduvad paremini ja sügavamale.

Fermenteerimise supervõimed on käiku lastud näiteks Diori sarjas Capture Totale, mille koostises õilmitseb Madagaskari vihmametsas kasvav föönikslill, tuntud võrratu taastumisomaduse poolest. Lille erakordsust on Dior omakorda võimendanud kümme päeva kestva multikääritamise protsessiga, mille tulemusena sündinud uued aktiivsed molekulid laiendavad lille toimespektrit veelgi.

Sama tehnoloogia võimendab ka Shiseido sarja Ultimune, kus piimhappebakteritega kääritatud hapu hibiskuse õite ekstrakt suurendab naha immuunrakkude aktiivsust. Viimaseid hakkab naha vananedes üha vähemaks jääma, ometi on neil naha nooruslikkuse ja terve välimuse huvides kanda väga oluline roll. Lisaväkke kuuluvad sarja toodetes reishi-seen, lootoseidud, tüümian ning iirisejuure ekstrakt.

Shiseido Ultimune Power Infusing Eye Concentrate, hind 75.99

Dior Capture Totale Le Sérum, hind 50 ml 149.-

Kurkum

Kurkumit kui iidset India juurtaime peetakse heaks akneparandajaks, jume kirgastajaks, nahalt tumedate laikude eemaldajaks, vananemise ennetajaks ja päikesekahju kustutajaks. Kurkumi antioksüdatiivseid ning mikroobi- ja põletikuvastaseid omadusi peetakse lausa legendaarseks.

Clarins on kurkumi jõu pannud tõhusasse vananemisvastasesse seerumisse Double Serum ning tulemused ei anna tõesti kaua oodata: nahk pinguldub, kortsud silenevad, jume taastab oma sära ja poorid on vähem nähtavad. Peale kurkumi on seerumis esindatud veel kakskümmend võimast taimeekstrakti, nende hulgas sulgjas kalanhoe, kinoa, soolarohi, kiivi, maarjaohakas, uniohakas, hobukastan jne.

Clarins Double Serum Light Texture, hind 121.99

Orhidee

Sellele kaunile taimele on loodus andnud kõik, nii ilu kui ka sisu. Lisaks naharakkude uuendamisele ja taastamisele võitleb orhidee juurest saadud väärtuslik ekstrakt rakkude hapnikupuudusega ja on naharakke kaitsva toimega. Erakordselt pikaealise taimena suudab orhidee ka meie naharakkudele elu sisse puhuda.

Guerlain on orhideedele pühendunud juba üle 15 aasta, luues lausa spetsiaalse orhidaariumi, kus teadlased on aastate jooksul uurinud üle kolmekümne tuhande eri liiki orhideesid. Neist kõigist on Guerlain välja valinud neli kõige võimsamat ja loonud nende baasil sarja Orchidée Impériale. Tulemuseks on äärmiselt luksuslik nahahooldusrituaal, mis vastab ka kõige nõudlikumatele ootustele. Toodetesse peidetud spetsiaalne mikrokapseldamise tipptehnoloogia tõstab näokontuuri, aktiveerib rakkude pikaealisuse, annab nahale uut elujõudu ja vähendab märgatavalt vananemismärke.

Guerlain Orchidée Impériale Serum, hind 30 ml 520.-

Modell Ruth Raja armastab ka isiklikus nahahoolduses taimede väge, eriti aga kuusevaigusalvi, mis ravib haavu (kokatöös ju ikka juhtub!)

Roos

Taas üks kaunitar, mis lausa pakatab antioksüdantidest. Roosil on erilised niisutavad ja nahka rahustavad omadused, samuti on ta tulvil A- ja C-vitamiini, mis sobivad iseäranis hästi plaaniga saada lahti pigmendilaikudest ja ebaühtlasest jumest. Ja muidugi see lõhn! Tõeline win-win.

Roosidele teeb austusavalduse Ritualsi limiteeritud väljaanne M’Gouna, mille joovastavad aroomid muudavad vannitoa justkui Maroko roosioruks – lihtsalt sule silmad ja naudi! Peale Damaskuse rooside hellitavad tootesarjas lõhnameeli puuviljane viigikaktus ja argaaniaõli.

Prantsuse nahahooldusbrändi Matis uus sõsarbränd Matis Officine on teine hea näide Damaskuse rooside oskuslikust ärakasutamisest nahahoolduses. Roosi, lisaks saialille ja kasepuu efektiivsed toimed on sarjas oskuslikult kombineeritud dermatoloogiliste aktiivainetega nagu hüaluroonhape, retinool, glükoolhape, C-vitamiin jne, mis ühtekokku aitavad optimaalselt lahendada mistahes iluprobleeme.

Rituals M’Gouna Body Cream, hind 19.90

Matis Officine Preparation Fermeté Sérum, hind 53.99