RETSEPT | Vanaema moosi-purukook
Minu lapsepõlves küpsetas ema seda kooki tihti. Palju keedeti sel ajal ka moosi, kelder oli seda väärt kraami täis ja talvel oli lihtne maitsvate moosidega purukooki teha. Ei saa salata, et ka praegu maitseb purukook me peres kõigile, nii ahjusoojalt samal päeval kui ka jahtunult järgmisel. Kiirpärmitainas kerkima ei pea, nostalgiakooki valmistada on lihtne ning moosi peaks olema ikka parasjagu nii palju, et kook tuleks mahlane ja hea.

Vanaema moosi-purukook pärmitaignapõhjal
(20 tk)
Kiirpärmitainas:
25 g pärmi
120 g toasooja võid
5 dl nisujahu
1 dl käesooja vett või piima
1 muna
1 sl suhkrut
1 tl kardemoni
0,5 tl soola
Vahele:
u 1 liiter paksemat hapukat moosi
Purutainas:
1 dl suhkrut
3 dl nisujahu
100 g võid
näpuotsaga soola
Sega esmalt valmis purutainas. Sega näppude vahel puruseks seguks suhkur, jahu, või ja sool. Las jääb suuremaid ja väiksemaid tükke, ei pea olema ühtlane puru. Jäta ootele.
Kiirpärmitaina jaoks hõõru toasoe pärm suhkru ja soolaga vedelaks, lisa käesoe vedelik. Sega ja lisa ka muna, jahuga segatud kardemon, kuubikuteks lõigatud või. Sõtku ühtlaseks tainaks ja rulli küpsetuspaberil ahjuplaadi suuruseks nelinurgaks. Tõsta koos paberiga ahjuplaadile ja määri peale moos. Võid kasutada ka kaht eri sorti moosi, nii saad kahe maitsega kooki valmistada korraga. Pudista peale puru ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 20–30 minutit või kuni kook on küps. Lase väheke jahtuda ja naudi ruutudeks lõigatuna.