Pikutan diivanil, on laupäev, päike paistab aknast sisse. Olen üksi ja raadio vaikselt mängib. Loen, kuidas Andrus Kivirähk eelistab rutiini. Milline meeldiv tunne, ma lausa kümblen mõnusas meeleolus ja turvatundes, mille see artikkel minus tekitab. Keeran lehte, Lembit Ulfsak. Tahaksin lisada rea emotikone südametega. Keeran lehte, Ülle Madise! Taban ennast mõttelt, et ta on minu lemmikpersoon. Loen tema lapsepõlvemõtteid ning meenutan enda omi. Esimene on maavanaema lauda lõhn. Hetkeks ehmun, et kuidas siis nii, kuid see kätkeb kogu seda lapsepõlve päris maaelu, mida seal kogesin. Loomulikult on lõhnasid teisigi: hapukapsasupp, kaneelikuklid, kuivkäimla, saunaviht jne. Keeran lehte – „Lõpu tähtsusest“!? Aitäh, Katrin Saali Saul! Minu lahutusest on kümme aastat möödas, kuid alles nüüd lugesin artiklit, mis kõik need tunded ja käitumised nii hästi põhjendab ja konkreetset nõu annab! Meil jäi samuti kõik selgitamata, lõpetamata, kuid olen aja jooksul enda jaoks vastused välja mõelnud ja eluga edasi läinud. Liivi

Mehe ja naise sõprus?

Lugedes ajakirja, jäi paeluma teema, kas mehe ja naise vaheline sõprus on võimalik. Usun, et see oleneb mõningatest faktoritest. Esiteks on oluline, kas omavahelised piirid on paika pandud. Kindlasti määrab rolli ka see, kui pikaajaline ja tugev on sõprus ning kas inimestel on hea side. Mehe ja naise vahel võib olla ainult sõprus, kuid see ei välista, et sellest piirist võidakse üle astuda.

Paelus ka suhete lõpetamise teema, kus arutleti selle üle, et on oluline suhet lõpetada nii, et sa austad ja oled hooliv oma partneri või sõbra suhtes. Minu jaoks on äärmiselt tähtis, et keegi, kellega olen koos olnud, saaks lugupidava kohtlemise osaliseks. Isegi siis, kui meie teed peaks kunagi minema eraldi, tuleb seda teha väärikalt ning inimlikult. Merilin K.

**

Tore, et Eesti Naises on rohkem mehi persoonilugude tegelastena ja lugude autoritena, nii saamegi teada rohkem erinevaid arvamusi ja mõistame üksteist paremini.

Intervjuu Tiina Mälbergi ja Hannes Kaljujärvega oli hea näide, kuidas erinevate inimeste maailmad võivad kokku sobida ning mehe ja naise sõprus läbi aastate toimib.

Ülle Madise südamlikud mõtted ja mälestused lapsepõlvest ning pildid Lembit Ulfsaki elust ja filmidest panevad meenutama olnud aegu. Roheline maailmavaade on olnud mulle südamelähedane, lugesin huviga lambavilla kasutamise ja raiskamise vähendamise võimalustest. Mari-Ann

**

Mulle meeldib, et ajakirjas on nii palju erinevaid teemasid – kõigest kõigile. Meeste ja naiste vahelisest sõprusest (jah, see on võimalik!). Superrahulikust andekast kirjanikuhärrast. Tõsistest julgetest naistest, kelle hinge ja meeltesse on jäänud lapsepõlve lõhnad ja nostalgia. Lõppudest ja magusast valust, enda üdini vabaks laskmisest. Meie suurest näitlejast Lembit Ulfsakist. Moest ja ilust, suurest ja siirast armastusest...

Kui vahel tundub, et tänapäeval annavad inimesed liiga kergesti alla, lõpetavad suhteid kergemini kui varem, siis oli väga hea lugeda armastusest kauni eduka näitlejanna ja tema pühendunud abikaasa vahel, mis püsis ka raskuste ja haiguse kiuste. „Kuni surm meid lahutab“ osa täitmist abieluvannetest palju enam ei kohta. Pigem on – kuni mulle praegune enam ei sobi või kuni mina tahan. Eva

Südame alt õõnsaks

Olin pikalt Eestist eemal ja minu viimane mälestus naistele suunatud lehest on Nõukogude Naine, mida sai vahel sirvitud, aga ei ütleks, et see mind oleks kõnetanud. Tegin tutvust ühe Eesti Naisega ja siin ma nüüd olen, püsitellija! Eriti kiidan lehe kolumne ja nende autoreid. Tekst on aus, huvitav ja alati intrigeeriv. Kõige tähtsam, et autorid ei ilusta enda mõttemaailma ja elu, mis annab võimaluse alati kaasa mõelda ja samastuda.

Veebruaris kõnetas eriti Marje lugu. Tõmbas südame alt õõnsaks. Olen terve elu tegutsenud psühhiaatriavaldkonnas ja kahjuks on seal antud teema palju läbi jooksnud, nii jehoovatunnistajad kui ka muud konservatiivsed usulised kogukonnad. Olen näinud, kui palju kannatust, valu ja vaimse tervise probleeme on sellest tulenenud ja kui palju süüd ja südamevalu on kogenud need inimesed, kes on astunud sammu iseseisva elu suunas. Tähtis on abi küsida ja mitte üksinda jääda. Soovin Marjele palju jõudu uue elu alustamisel. Elutee suunakompass on ikka meie enda käes ja südames. Seda tuleb järgida. Marianne

Kirjuta ja võida auhind!

Kõigi vahel, kes jagavad meiega märtsinumbrist inspireeritud mõtteid, läheb loosi kaks imelist auhinda:

> Tualettvesi Nina Fleur on Nina Ricci stiilis loodud lillemuster, kus kohtuvad värskelt nopitud puuviljade aroom ja sametise lillekimbu õrnus (50 ml 82.-, firmalt Sirowa).

> Moekas ja mõnus Eesti Naise pusa, mis püüab pilke igas olukorras!

Veebruarinumbrist kirjutanute vahel loosisime auhinnad välja nii, et Escada parfüümi Show Me Love sai Marianne ja kogumiku „Armastuse planeet“ Merilin K. Palju õnne!

NB! Auhindade loosimises osalevad kirjad, mis on saabunud enne 13. kuupäeva! Kirjuta aadressil liis.auvaart@eestinaine.ee või Eesti Naine, Narva mnt 13, 10151 Tallinn.

Kirjarubriik Eesti Naine

Jaga
Kommentaarid