Kräsupea (kümnele)

Põhjad:

  • 3 suurt muna

  • 2 dl suhkrut

  • 2 dl magusat kondenspiima

  • 200 g hapukoort

  • 1 tl söögisoodat

  • 3 dl jahu

  • näpuotsaga soola

  • 2 sl kakaopulbrit

Kreem:

  • 1 kg hapukoort

  • 1 dl suhkrut

Glasuur:

  • 50 g tumedat või piimašokolaadi

  • 0,5 dl vahukoort (või piima)

  • 1 sl võid

Vahele:

  • 2 dl paksemat hapukat moosi (nt kreegi-, pohla- või jõhvikamoosi)

Kaunistuseks:

  • värskeid või külmkuivatatud marju

Põhjade valmistamiseks vahusta munad suhkruga. Lisa kondenspiim, hapukoor ning sooda ja soolaga segatud jahu, sega ühtlaseks tainaks. Vala pool sellest küpsetuspaberiga vooderdatud 26 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. Küpseta 180kraadises ahjus pöördõhurežiimil 15–20 minutit. Katsu tikuga, kas põhi on valmis – sissetorgatud tikk peab jääma kuivaks. Lisa teisele tainapoolele 2 sl kakaopulbrit ja küpseta sama suures koogivormis. Pöördõhuga ahjus saad küpsetada mõlemad põhjad korraga.

Kreemiks sega suures kausis hapukoor suhkruga ja tõsta tarvitamiseni külma: toatemperatuuril pikalt seistes muutub koor liiga vedelaks. Aeg-ajalt sega, et suhkur ära sulaks.

Lõika jahtunud pruun tordipõhi pooleks. Tõsta alumine pool tagasi küpsetuspaberiga vooderdatud vormi põhja. Määri peale moos, kata teise tumeda põhjapoolega. Kinnita vormi ääred põhja külge. Lõika hele põhi kuubikuteks ja sega kausis hapukoorekreemiga. Lase seista umbes 20 minutit, et hapukoor imbuks kuubikutesse. Kummuta mass pruunile põhjale nii, et tort jääks pealt kumer. Vedelamat kooresegu laota pruunile põhjale, et see imbuks mahlaseks, ja peale pane tahkemaid kooreseid kuubikuid. Tõsta vähemalt 4 tunniks kuni järgmise päevani külma.

Enne söömist aseta kook serveerimisalusele ja kata glasuuriga. Selle tegemiseks kuumuta vahukoor keemiseni (ära keeda!), tõsta kõrvale. Lisa või ja hakitud šokolaad, sega sulamiseni. Lase glasuuril väheke jahtuda ja nirista tort üle. Kaunista kohe ka marjade või marjakrõpsudega, et need kinnituksid glasuurile. Hoia serveerimiseni külmas.

Jaga
Kommentaarid