1x
00:00

„Kasutan täna oma töös lennartmerilikku lugude rääkimist ja alati peab mõni pinget maandav lause tagataskus olema,“ räägib Kaljurand. Enne uute inimestega kohtumist guugeldab ta, et saada neist natuke rohkem teada. „Soome peaministriga kohtumisel rääkisime näiteks pikalt oma koertest,“ naerab Kaljurand. „Diplomaadi kõige olulisem oskus on suhtlemine ning alati on oluline jätta riigist soe mulje. Suhtlemisoskust ei saa otseselt õppida, aga lihvida saab seda kindlasti,“ kinnitab diplomaatiat armastav naine.

„2005. aastal Vladimir Putiniga kohtudes ei olnud minul lubatud rääkida ja seda üllatavam oli kuulda tema suust Eesti naljatavat tervitust „Tere, tere, vanakere!“. Juba siis olid Putini režiimile omased tunnused olemas, ja need pole muutunud,“ meenutab Kaljurand. Ta lisab, et meie, Eestis, teadsime seda, aga Euroopa ei uskunud tol korral meid. „Ilmselt oleks tulnud juba Gruusia okupeerimisse kogu Euroopas suhtuda tõsisemalt ning mitte pool aastat hiljem kohe häid suhteid Venemaaga taastada. Ilmselt oleks siis jäänud olemata Krimmi annekteerimine ja nüüd Ukraina sõda,“ avaldab Kaljurand oma isiklikku arvamust.

Saates räägib Marina Kaljurand ka sellest, kuidas ta end tundis pronksiöö rahutuste ajal Moskvas saatkonnas ja mida ta kartis kõige rohkem.

Diplomaadina on ta kõige soojemat vastuvõttu kogenud Washingtons Barack Obamaga kohtudes. „Kohtumisele oli kutsutud kogu minu pere. Meile anti täpsed juhtnöörid kohtumise eel,“ räägib Kaljurand ja meenutab, et samal ajal oli Valgesse Majja kutsutud ka Rwanda suursaadik. „Tema tuli sinna koos 16 inimesega ehk tema jaoks oli pere kogu küla,“ naerab Kaljurand kultuuriliste erinevuste üle.

Marina Kaljurand räägib oma valikutest seoses kodu ja karjääriga. Juttu tuleb ka poja traagilisest kaotusest ning sellest, mis aitas tal tol korral edasi liikuda.

Kuula saadet ja saad teada, milline segadus tekkis perekond Kaljurannal Valgesse Majja minekul ja kuidas see lahenduse sai? Mida ütles Vladimir Putin Marina Kaljurannale visiidi ajal Moskvas ning milline oli protokoll riigipeaga kohtumisel? Mis on endiste välisministrite klubi ja millises riigis kohtutakse Hillary Clintoni juhtimisel järgmine kord? Lisaks on juttu naiste õigustest Euroopas ja kas kvootidega saab naisi suurettevõtete juhtideks meelitada?

Jaga
Kommentaarid