RETSEPT | Tee ise kohupiimavareenikuid
Vareenikud on ukrainlaste lemmikpala. Neid küpsetatakse nii soolaste kui magusate täidistega.

Kala-, kartuli-peekoni- või hapukapsatäidisega soolastena, kohupiimatäidisega nii soolase kui magusana. Magusad on head kirsimoosi ja hapukoorega serveerituna. Vareenikud tuleks kohe peale valmistamist kõik ära keeta, toorena neid säilitada ei saa. Võid ka järgmisel päeval soojendada võis praadides või küpsetatuna sügavkülma panna, siis külmuta kandikul ühe kihina ja pane seejärel kihiti karpi.
Kohupiimavareenikud (40 -50 tk)
Tainas
1 suur muna
1, 5 dl vett
300- 350 g jahu, lisaks vormimiseks
1 tl peent meresoola
Kohupiimatäidis
300 g paki kohupiima
1 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
Serveerimiseks 100 g sulatatud võid, hapukoort või Kreeka jogurtit
Kirsimoos
400 g külmutatud kivideta kirsse
1, 5 dl moosisuhkrut
2 sl vett
Keeda esmalt moos. Kuumuta külmutatud kirsid ja vesi potis keemiseni, lisa moosisuhkur ja keeda segades u 10 minutit. Korja vaht ja jäta jahtuma. Moos on hea keeta valmis juba eelmisel õhtul.
Sega kausis lahtiklopitud muna ja vesi, lisa järk-järgult 300 g jahu ja sega hästi läbi.
Kui tundub, et jahu pole piisavalt, lisa veel ja vajadusel isegi rohkem kui retseptis ette kirjutatud. Sõtku tainas jahuga ülepuistatud tööpinnal läbi, kuni see käte küljest lahti tuleb. Eesmärk on saada tugev, elastne tainas. Mässi toidukilesse ja tõsta 30 minutiks külma, et „gluteen“ puhkaks.
Sega vahepeal kokku kohupiimatäidis, see peaks jääma suhteliselt paks.
Jaota tainas kaheks. Puista tööpind üle jahuga ja rulli tainas hästi õhukeseks. Lõika klaasiga või u 8 cm vormiga ümmargused kettad. Kokku peaksid neid poolest kogusest saama 20-25 tk. Tõsta igale kettale teelusikaga väheke kohupiimatäidist, keera teine pool peale ja vajuta mõlemad pooled äärest kahvliga tihedalt kokku. Tõsta vormitud toored vareenikud küpsetamiseni jahuga kaetud kandikule nii, et need kokku ei puutuks. Toimi samuti teise tainatükiga.
Lase suur pott veega keema tõusta ja tõsta vareenikud ettevaatlikult sisse (maksimaalselt 5-6 korraga), keeda neid paar minutit või seni, kuni pinnale kerkivad. Nõruta korralikult. Keeruta neid sulavõis, jaga taldrikutele ja serveeri hapukoore ning kirsimoosiga.