Stress ja ärevus

Tugevate emotsioonide vallandatud hormoonide tõttu hakkab süda puperdama. Keha on võitlusvalmis, kuigi otsest ohtu polegi. Võimsa vaimse trauma, näiteks lähedase kaotuse pärast, võib selline seisund kesta isegi aastaid. Kuid kui ärevuse laine – pekslev süda, higistamine vaheldumisi külmavärinatega, valu rinnus ja hingamisraskused – tekib justkui tühja koha pealt? Ärevusatakk võib tunduda nagu südameinfarkt. Kui sa pole kindel, kummaga on tegu, siis pöördu arsti poole.

Hormonaalsed muutused

Naistel võib südamerütm kiireneda, kui neil on “päevad”, nad on rasedad, läheneb menopausi aeg või on menopaus käes. Südame puperdamine on enamasti ajutine ja pole põhjust muretseda. Ebamugavustunne südames võib kimbutada ka aneemilisi rasedaid, sest neil pole piisavalt punaliblesid, mis kannaksid hapnikku kehas ringi.

Ravimid

Loe pakendilt ravimi kõrvaltoimete kohta. Südame pekslemist võivad põhjustada antibiootikumid, seeneravimid, antipsühhootikumid, astmarohud, köha- ja külmetusravimid, vererõhku alandavad ja kilpnäärme­ravimid. Enne kui arstimist loobud, küsi nõu arstilt.

Madal veresuhkrutase

Oled märganud, et kui jätad einekorra vahele, siis värised ja tunned end jõuetuna ja ebamugavalt? Kui veresuhkrutase langeb, vabaneb stressi­hormoon adrenaliin, et valmistada keha ette hädaolukorraks. Adrenaliinitulv aga kiirendab südame tööd.

Kilpnäärme ületalitlusest

annavad märku südame pekslemine, närvilisus, higistamine ja samal ajal tohutu väsimus. Kuigi kilpnäärmeprobleemid on küllalt sagedased, võib nende diagnoosimine võtta üllatavalt kaua aega.

Kohv ja alkohol

Süda võib hakata ägedalt taguma, kui oled joonud liiga palju kohvi või püüad suitsetamist maha jätta. Samuti panevad südame puperdama plaastrid või muud nikotiini asendus­tooted, mida suitsetamisest loobumisel kasutatakse. Hing on kui paelaga kaelas ja süda peksleb, kui teed üle pika aja trenni. Mõnel inimesel võib isegi väike kogus alkoholi panna südame kloppima.

Jaga
Kommentaarid