Mai-Liis Kivistik

Lisaks võiks õhtuti kindlasti teha endale ühe piparmündi tee, mis aitab parandada tähelepanu ja paremini meenutada.

Ühe olulise aspektina toob loodusterapeut välja ka une. „Uni on keha võimsaim loomulik viis taastumiseks. Tegelikult võib unepuudus sind isegi haigeks teha. Maga kindlasti keskmiselt umbes 8 tundi, et sinu keha saaks taastuda päevast. Kui oled puhanud, siis toimib mälu ka kordades paremini,“ lausub ta.

Millised ravimtaimed mälu toetavad?

Head mälu toetajad taimemaailmast on Mai-Liisi Kivistik sõnul ka salvei, piparmünt, rosmariin.

„Rosmariini kasutamise traditsioonid mälu parandava taimena ulatuvad Vana-Rooma aegadesse. Selle puhul on aga oluline teada, et seda võib tarvitada 2-3 nädalase kuurina ja siis teha paus. Kindlasti ei tohiks seda tarvitada 365 päeva järjest,“ selgitab Kivistik. Lisaks toob loodusterapeut välja, et kurkum on kahtlemata kõige võimsam ravimtaim planeedil. „Kurkum pärineb ingveri perekonnast, mida kasvatatakse peamiselt Indias, Hiinas ja Indoneesias. Sisaldab erinevaid raviomadusi, näiteks kurkumiini, mis on võimas antioksüdant,“ kirjeldab ta.

Kivistiku sõnul sobib ravimtaimi tarvitada täpselt nii nagu inimesele meeldib. „On neid, kes joovadki ainult taimeteed, kuid teistele ei meeldi need üldse. Sel juhul tuleks katsetada tinktuuri, auru või vanni,“ märgib ta ning lisab „Kindel on aga see, et igaühele leidub sobiv viis, kuidas ravimtaimi enda toetamiseks kasutada.“

Igapäevane ABC, et hoida meel värske

  • Loo endale harjumus alustada või lõpetada päev ühe mõnusa taimeteega. Hommikul annab see päevale hea alguse, õhtul võtab pinged päevatoimetustelt maha.

  • Tee regulaarselt trenni, sest liigutamine suurendab aju erksust ja hapnikuringlust ning võib mõjutada ergutavalt ka rakkude paljunemist ajupiirkondades, mis on seotud mäluga.

Jaga
Kommentaarid