Edasi läheb õpetus nii, et võtta tuleb 10 naela punaseid peete, sama palju häid siniseid ploome, 1/8 liitrit äädikat... „Väga intrigeeriv,“ jõuab Lia lõppu, kus must valgel seisab: „Kui see kompott mõne nädala seisab, on peetidel täieline ploomi maik.“

Pärast katsetusi pakub Lia oma variandi sest ägedast retseptist.

1924. aasta Eesti Naise esikaas. Just selles numbris õpetatakse tegema võlutrikki ploomidega.

Eesti Naise ploomi-peedikompott

1 liiter

400 g kodumaiseid hapukaid ploome

400 g peeti

2,5 dl vett

0,5 dl suhkrut

0,5 dl naturaalset õunasiidriäädikat (nt Wösel)

1 kaneelikoor

Poolita ploomid ja eemalda kivid. Tükelda kooritud peedid poolikute ploomide suuruseks.

Keeda ploome vee, suhkru, kaneelikoore ja äädikaga umbes 10 minutit. Nõruta ploomid kaussi ja keeda samas siirupis peete 20–30 minutit, kuni need on enam-vähem pehmed, aga mitte liiga. (Võid kasutada ka valmiskeedetud peete, siis keeda vaid 15 minutit.) Lisa ploomid ja keeda koos läbi, vajadusel lisa sorts äädikat või suhkrut. Pane kuumalt purkidesse ja lase vähemalt nädal või isegi paar maitsestuda.

„Mul tekkis selle retseptiga täielik hasart,“ möönab Lia. Nuputades, millist äädikat Wabariigi ajal kasutati, helistas ta legendaarsele Maire Suitsule – koos valiti naturaalne õunaäädikas, mis pole väga vänge. „Sobib liharoogade ja näiteks maitserikka juustu kõrvale,“ kiidab keedust Lia, kes kasutas siin oma koduaia hapukaid ploome. Eriti hea sai kompotileem.

Tasub proovida!

Jaga
Kommentaarid