USKUMATU NIPP | Kuidas peetidega ploomikompotti teha?
1920. aastate Eesti Naisi on lust lugeda, sest neis näeb uskumatuid nippe. Näiteks ploomikompott, kus on petukaubaks peedid. Mismoodi see maitseb?!

Köögitoimetaja Lia Virkus teeb suured silmad. Sajanditagune ajakiri kiidab: „Päris suurepärast kompotti võib saada ploomidest ja punastest peetidest.“ Kõlab sedaviisi, nagu laulis kunagi Peeter Oja – et teeme peedist pesumasinale trumli.
Edasi läheb õpetus nii, et võtta tuleb 10 naela punaseid peete, sama palju häid siniseid ploome, 1/8 liitrit äädikat... „Väga intrigeeriv,“ jõuab Lia lõppu, kus must valgel seisab: „Kui see kompott mõne nädala seisab, on peetidel täieline ploomi maik.“
Pärast katsetusi pakub Lia oma variandi sest ägedast retseptist.

Eesti Naise ploomi-peedikompott
1 liiter
400 g kodumaiseid hapukaid ploome
400 g peeti
2,5 dl vett
0,5 dl suhkrut
0,5 dl naturaalset õunasiidriäädikat (nt Wösel)
1 kaneelikoor
Poolita ploomid ja eemalda kivid. Tükelda kooritud peedid poolikute ploomide suuruseks.
Keeda ploome vee, suhkru, kaneelikoore ja äädikaga umbes 10 minutit. Nõruta ploomid kaussi ja keeda samas siirupis peete 20–30 minutit, kuni need on enam-vähem pehmed, aga mitte liiga. (Võid kasutada ka valmiskeedetud peete, siis keeda vaid 15 minutit.) Lisa ploomid ja keeda koos läbi, vajadusel lisa sorts äädikat või suhkrut. Pane kuumalt purkidesse ja lase vähemalt nädal või isegi paar maitsestuda.
„Mul tekkis selle retseptiga täielik hasart,“ möönab Lia. Nuputades, millist äädikat Wabariigi ajal kasutati, helistas ta legendaarsele Maire Suitsule – koos valiti naturaalne õunaäädikas, mis pole väga vänge. „Sobib liharoogade ja näiteks maitserikka juustu kõrvale,“ kiidab keedust Lia, kes kasutas siin oma koduaia hapukaid ploome. Eriti hea sai kompotileem.
Tasub proovida!