KUU RAAMAT

„Parimad palad valgest kalast“

Pille Enden

Valge kala mõiste alla mahub õige palju liike. Näiteks räim ja heeringas, ahven ja haug, koha ja siig, aga ka mujalt pärit kalad, nagu paltus või klaarsäga. Enamikus roogades ei peagi kasutama just kindlat kala, vaid võib lähtuda püügihooajast või maitse-eelistusest. Valge kala on ütlemata õrn ja valmib kiiresti, mistõttu enim tuleb tähele panna, et seda üle ei küpseta ega üle ei maitsesta.

Valge kala sobib nii argi- kui ka peolauale ja raamatus ongi retsepte mõlemaks puhuks. Leiad siit näiteks värvilise õrnsoolasiia, rohelise ahjukala, koduahju suitsukala, vermutikastmes kala, krõbedate kalaampsude, hõrkude kalakotlettide ja veel paljude muude kalatoitude õpetused.

KUHU MINNA

Slava, Ukraina road Tallinnas

Põhja-Tallinnas Kopli ja Vana-Kalamaja tänava nurgal avati Ukraina kohvik ja restoran Slava, kus toimetavad Ukraina kokad. Peakokk Anna Danko retseptide järgi valmivad salo, vareenikud, sõrnikud, Kiievi kana, holubtsõ ehk kapsarullid, kartulipannkoogid, špundra, Kiievi tort jm. Aukohal on muidugi maailmakuulus Ukraina borš küüslaugusaiakeste ehk pampuškadega. Restorani poolel on suur elava tulega grill, kus valmistatakse grillroogi.

Slava kohvik pakub juba varajasel tunnil hommikusööki ja sealt saab mitmeid Ukraina toite kaasa osta. Õhtusöögile suunatud Slava restoranis märkab külastaja rahvusmustreid Ukraina eri piirkondadest, saades aimu, kui suur ja mitmekesine riik see on. Slava Ukraini!

Slava

PROOVI

Lapsepõlve maitsed

Kui kodus kokkamiseks napib aega, siis Chef Lundéni tootevalikusse on lisandunud kapsarullid, mis teevad igapäevase söögivalmistamise lihtsamaks. Valikus on väikese rasvasisaldusega kanalihaga kapsarullid, klassikalised sealihaga kapsarullid ja vegantootena kapsarullid taimse proteiiniga. Maitsevad kõik nagu vanaema tehtud!

Lapsepõlve maitsed

TORE LEID

Kaer on hea!

Kaerajookide valmistamine on loodussõbralikum, jätkusuutlikum ega paiska õhku nii palju süsihappegaase kui tavalise lehmapiima tootmine. Oatly kaerajook on hea valik neile, kel on laktoositalumatus või kes ei soovi juua lehmapiima.

Klassikalise Oatly kaerajoogi tegemisel on kasutatud vaid vett, kaera ja natukene soola maitse tasakaalustamiseks. Pakendamise protsess võimaldab kaerajooki hoiustada ka ilma külmutamiseta. Tänu sellele saad võtta kaerajoogi kaasa kuhu iganes.

Oatly Barista Edition on sobiv täiendus kohvile. Kaerajook ei ole liiga magus ega rammus, vaid täpselt paras kuuma kohvi jaoks.

Oatly šokolaadi-kaerajooki on mõnus lihtsalt juua, aga valada ka hommikuhelveste hulka, et muuta hommikusöök veel maitsvamaks.

Kaer on hea

TERVISLIK

Kõhule pai!

Proovi nisujahust tehtud manna asemel kasutada tervislikumat toortatramannat. See sobib putrude, küpsetiste, kastmete ja magustoitude valmistamiseks.

Eestis kasvatatud mahe toortatar kuivatatakse temperatuuril mitte üle 39 kraadi ja puhastatakse mehaaniliselt kiviveskis. RemedyWay mahe toortatramanna on valget värvi, gluteenivaba ega sisalda tatrakestade tükke (maksimaalselt 1%).

Toidud toortatrast on väärtuslikud – need aitavad lahti saada ülekaalust, unehäiretest ja stressist. Samuti parandavad need naha, juuste ja küünte olukorda, takistavad kaariese teket ja luude hõrenemist.

Mahe toortatramanna

HOOAJA RETSEPT

Sügisene kapsasalat

Kuuele kuni kaheksale

Üks korralik vaagnatäis krõmpsu tervislikku salatit on alati hea mõte! Praegu saab seda valmistada puhtast kohalikust toorainest!

neljandik punase kapsa pead (1 sektor)

neljandik valge kapsa pead (1 sektor)

2 hapukat õuna

2 porgandit

punt rohelist lehtpeterselli ja tilli

3 sl õunasiidri- või valge veini äädikat

0,5 dl oliiviõli

2 purustatud küüslauguküünt

1 dl magusteravat tšillikastet

soola ja musta pipart

Viiluta kapsasektorid peenteks ribadeks. Lõika õunad 8 sektoriks, puhasta seemnetest ja viiluta ristipidi õhukeselt. Koori porgandid, tõmba kartulikoorimisnoaga õhukesed pikad ribad. Pane kõik suurde kaussi ja lisa juurde kastmeained, maitsesta soola-pipra ning hakitud maitserohelisega. Sega segamini ja lase võimalusel maitsestuda 15–20 minutit. Serveeri ja naudi!

Sügissalat

Jaga
Kommentaarid