NÕUANNE | “Kassipiss mustasõstrapõõsal” või Chablis ülemiselt riiulilt – kuidas valida valget veini?
Mida lähemale liigume kevadele, seda heledamaks kipub vein me klaasides minema. Nii et üha olulisemaks muutub roosade ja valgete veinide hulgast õige valiku tegemine.
Valge vein on meeleoluvein, seda valitakse paljuski hea seltskonna kokkukõlamise hõlbustamiseks. Kuid valge vein on ka suurepärane toiduvein. Ebaõiglaselt peetakse valget veini lihtsaks valikuks – ühed maailma võimsamad ja vingemad veinid on just valged. Rääkimata sellest, et nii šampanjasid kui ka planeedi väärtuslikemaid dessertveine valmistatakse valgetest marjadest.
Selleks, et oleks lihtsam valikut teha, keskendume mitmesaja valge viinamarjasordi hulgast lähemaks tutvustamiseks vaid kolmele-neljale. Valimisel on vaja alustada ühest lihtsast asjast: kas soov on kallata pokaali kerge ja lihtsasti joodav või aega näinud, elegantsemaks arenenud vein. Sellest lähtudes saab hakata tegema järgmisi otsuseid.
Alustame kergemast ja liigume tummisema veini suunas. Niisiis... avame pudelid!