Teistmoodi peedisalat

Peolauale sobib hästi maitsev peedisalat, milles keedetud peedile lisavad särtsu marineeritud peet ja kurk. Kui eelmisest õhtust on sea-, pardi- või hanepraadi üle jäänud, lõika sedagi peedisalati hulka. Tuleb veelgi parem!
Teistmoodi peedisalat

Neljale kuni kuuele

> 200 g keedetud peeti

> 200 g marineeritud peeti

> 70 g marineeritud kurki

> 1 õun

> 1 väike punane sibul

> 2 sl kappareid

> 3 sl majoneesi

> 2 dl Türgi või Kreeka jogurtit

> soola ja musta pipart

Tükelda peedid, õun ja kurk väikesteks kuubikuteks, haki sibul. Sega jogurti, majoneesi ja kapparitega. Maitsesta salat soola ja pipraga.

Küpsetatud maguskartulid spinati ja kiker­hernestega

Põnev ja toitev roog, mida saavad nautida nii taimetoitlased kui ka lihasööjad. Vürtsikalt maitsestatud kikerhernetäidis ahjus küpsenud maguskartulites on väga hea, eriti koos tahiinikastmega.
Küpsetatud maguskartulid

Viiele

> 5 väiksemat maguskartulit ehk bataati (u 1 kg)

> 1 sibul

> 400 g purk kikerherneid

> 2 sl oliiviõli

> 1 tl jahvatatud vürtsköömnet

> 0,5 tl jahvatatud kaneeli

> 0,5 tl tšillihelbeid

> 70 g beebispinatit

> 0,5 sidruni mahl

> soola ja musta pipart

Tahiinikaste:

> 1,5 dl Kreeka jogurtit või mingit taimset jogurtit

> 2 sl tahiinit (seesamiseemnepastat)

> soola

> vedeldamiseks väheke piima

Kaunistuseks:

> seedermänniseemneid

> 1 granaatõun

Pese bataadid ja lõika üsna sügav rist iga kartuli peale. Mätsi igaüks eraldi fooliumi sisse. Laota küpsetuspaberiga vooderdatud ahju­plaadile. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 1 tund. Kontrolli tikku sisse torgates küpsust.

Koori ja haki sibul, nõruta ja loputa sõelal rohke külma vee all kikerherned. Kuumuta sibul pannil õlis klaasjaks, ära pruunista. Lisa kikerherned, vürtsköömen, kaneel ja tšilli. Kuumuta veel 2–3 minutit. Sega hulka väiksemaks tükeldatud spinatilehed ja sega läbi, tõsta pliidilt ära. Maitsesta sidrunimahla, soola ja pipraga. Sega omavahel kastme­ained, vedelda sortsu piimaga sobilikuks. Rösti seeder­männiseemned kuival pannil. Poolita ja puhasta seemnetest granaatõun.

Serveerides ava fooliumipakikesed ja tõsta alusele. Vajuta bataate nii, et sisu avaneks. Täida kikerherneseguga, tõsta peale sortsuke kastet ning kaunista seedermänni- ja granaat­õunaseemnetega.

Teriyaki-lõhe lehtkapsa­tšipsidega

Mahedamaitseline lõhekala saab jõuluse vürtsikuse ja magususe Jaapani köögist. Serveeri kala peolaual isetehtud lehtkapsatšipside ja granaatõunaseemnetega. Tšipse saad rohkem, kui kaunistuseks vajad, serveeri neid ka kausikeses kala kõrvale krõbistamiseks.
Teriyaki lõhe

Neljale

> 800 g nahaga lõhefileed

> soola ja musta pipart

> 0,5 dl teriyaki-kastet

> 2 sl seesamiseemneid

> 1 granaatõun serveerimiseks

Lehtkapsatšipsid:

> 3–4 rohelise lehtkapsa lehte

> 1–2 sl külmpressitud oliiviõli

> küüslaugu- või helbesoola

> soovi korral seesamiseemneid või pärmihelbeid

Valmista esmalt tšipsid. Pese kapsa­lehed, kuivata kergelt ja rebi varte küljest pehmed leheosad suupärasteks tükkideks. Laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, nirista peale oliiviõli ja masseeri näppudega lehtedesse. Puista peale soola ja soovi korral ka seesamiseemneid või pärmi­helbeid. Küpseta ahjus alumisel siinil 130 kraadi juures 8–10 minutit või kuni lehed on kuivad ja krõbedad, aga veel rohelist värvi. Lase jahtuda.

Tõsta lõhefilee küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile, maitsesta soola ja pipraga. Määri peale teriyaki-­kaste ja puista üle seesamiseemnetega. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 15–20 minutit või kuni kala sise­temperatuur on 56 kraadi. Küpsemisaeg oleneb kala paksusest.

Punase riisi salat kapsa ja avokaadoga

Must ja punane riis sisaldavad rohkem B-rühma vitamiine ja antioksüdante kui valge. Toekasse salatisse sobivad need kõik, riisi värvi võid valida ise. Värsked jõhvikad lisavad salatile head hapukust. Kui värskeid käepärast pole, tuleb salat hea ka kuivatatud-külmutatud marjadega.
Punase riisi salat

Kuuele

> 200 g musta, punast või valget riisi

> 400 g punast kapsast

> punt lehtpeterselli

> 0,5 dl oliiviõli

> 1 sidruni mahl

> 1 dl kuivatatud või värskeid jõhvikaid

> soola ja musta pipart

> 2 avokaadot

Keeda riis al dente, nõruta sõelal ja loputa külma vee all, et see edasi ei küpseks. Lõika punane kapsas peenteks ribadeks, haki lehtpetersell, ka varred. Sega kapsas ja petersell õli ja sidrunimahlaga, lisa ka jõhvikad. Maitsesta soola ja pipraga. Vahetult enne serveerimist tükelda avokaadod kuubikuteks, sega kausis riisi ja punase kapsaga.

Jõulurull mascarpone-viigimarjakreemiga

Valmista jõulubrantšile rullbiskviit eksootilise viigimarjamoosi ja kreemja mascarpone’ga. Kui tahad teha gluteenivaba küpsetist, kasuta biskviidis toortatrajahu. Kaunista rull kaunite punaste pohladega.
Jõulurull mascarpone-viigimarjakreemiga

10 tk

> 3 L-suuruses muna

> 1,5 dl suhkrut

> 1 tl vanillsuhkrut

> 2 dl nisu- või toortatrajahu

> 0,5 tl küpsetuspulbrit

> 1 sidruni riivitud koor

> 2 tl kaneeli

Mascarpone-kreem:

> 3 dl vahukoort

> 250 g mascarpone’t

> 2 sl tuhksuhkrut

> 6 sl viigimarja­marmelaadi

> 2 sl Vana Tallinna (Wild Spices) likööri

Pane ahi 225 kraadi juurde sooja ja kata ahjuplaat õliga määritud küpsetuspaberiga. Vahusta toasoojad munad suhkrutega tugevaks valgeks vahuks. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, kaneel ja riivitud sidrunikoor. Sega jahusegu ettevaatlikult munavahu hulka ja laota küpsetus­paberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 5–7 minutit või kuni biskviit on küps.

Laota teine küpsetuspaber lauale, puista üle suhkruga. Kummuta biskviit paberile ja tõmba pealmine paber ära, keera koos alumise paberiga rulli, lase jahtuda.

Vahusta koor tuhksuhkruga pooltugevaks vahuks ja vahusta hulka toasoe mascarpone. Sega käsitsi hulka viigimarjamarmelaad ja soovi korral ka liköör. Määri kreem jahtunud biskviidile ja keera paberi abil taas rulli. Tõsta külma tunniks-paariks kuni üle öö. Kaunista serveerides tuhksuhkru ja marjadega, soovi korral ka likööriga maitsestatud vahukoorega.

Pehme mandlipiparkook

Väheste komponentidega saad küpsetada väga maitsvad jõulused koogiampsud. Lõika kook jahtunult pisikesteks suupärasteks ruutudeks, kaunista granaatõunaseemnete ja hakitud mandlitega.
Pehme mandlipiparkook

Kuuele kuni kaheksale

> 100 g mandleid (1,5 dl)

> 100 g õhukesi piparkooke (u 25 tükki)

> 2 dl fariinsuhkrut

> 200 g võid

> 2 muna

Kaunistuseks:

> granaatõunaseemneid

> mõned hakitud mandlid

Sulata pliidil potis või ja jäta jahtuma. Purusta mandlid ja piparkoogid köögikombainis, sega kausis suhkruga. Sega hulka sulatatud või ja seejärel ka munad. Sega ühtlaseks tainaks ja kalla küpsetuspaberiga vooderdatud väiksesse vormi (20 x 20 cm).

Küpseta eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures 15–20 minutit, katsu küpsust tikuga. Tikk peab jääma kuivaks. Lase jahtuda ja lõika pisikesteks suupärasteks ruutudeks. Kaunista!

avapildid, 2 tk

avapilt