Tervisliku toitumise põhimõtted sobivad peaaegu kõigile ja ka täiesti terve inimene võib tulla nõustamisele. Oma esimeseks kohtumiseks toitumisnõustajaga tuleks varuda tund aega. “Esmalt vestleme patsiendiga põhjalikult, mille käigus kaardistame probleemi ja arutame oodatava tulemuse. Täidame koos kliendiga toitumisharjumuste küsimustiku ja paneme kirja tervisega seotud mured,” kirjeldab Jelena Karjagina. On oluline, et klient võtab nõustamisele tulles kaasa kolme päeva võimalikult täpse menüü koos toidukordade kellaaegadega, mis on vajalik selleks, et nõustaja soovitused oleksid võimalikult individuaalsed ja lähtuksid kliendi praegusest toitumisest ja tema vajadustest. “Pärast põhjalikku menüü ja toitumisharjumuste analüüsi, jagan kliendile personaalset tagasisidet, kuidas teha iga päev paremaid valikuid. Annan kaasa kliendi vajadustele tuginedes sobivaimad toitumissoovitused, mida konkreetse mure lahenduseks järgida. Vajadusel koostan kliendile seitsme päeva menüü,” loetleb nõustaja.

Väga sageli tarvitavad toitumisnõustaja poole pöördujad erinevaid ravimeid või toidulisandeid. Sellistel puhkudel on oluline, et nõustaja on proviisor, kes on pädev ka ravimite ja toidulisandite osas.

Viis soovitust, kuidas muuta oma igapäevane toidulaud tervislikumaks:

  1. Söö regulaarselt!
  2. Ära kiirusta ja võta söömise jaoks aega!
  3. Lõuna- ja õhtusöögi korral on hea jälgida „taldrikureeglit“: 50% peaks taldrikul moodustuma köögiviljad, kas salatina või kuumtöödeldud kujul, 25% valgurikast toitu, kas liha või kala ja ülejäänud 25% jäta lisandi jaoks, milleks võib eelistada täisteratooteid, sobivad ka tärkliserikkad toiduained nagu kartul.
  4. Vahepaladeks põhitoidukordade vahel sobivad väga hästi värsked puu- ja köögiviljad, pähklid, seemned, smuutid või näiteks maitsestamata jogurt marjadega või maitserohelisega.
  5. Parim jook janu kustutamiseks on puhas vesi!

Kuidas see lugu Sind end tundma pani?

Rõõmsana
Üllatunult
Targemalt
Ükskõikselt
Kurvana
Vihasena