Tai köök on teraapia hingele

Gastronoomia on Tai kultuuri üks olulisemaid alustalasid ja tihti inimeste esimene kokkupuude selle kauge paigaga. Teravad, kuid samas balansseeritud karrid, kreemiselt hapukad supid, galangal, sidrunhein ja määramatu hulk erinevaid kohalikke puuvilju. Aastatega on Tai kokakunst muutunud tervikuna üheks maailma olulisimaks gastronoomiaks, mille maitseid aetakse taga kogu maailmas. Tais endas on toimumas aga suured muutused, millest olulisim on jätkusuutlikkuse tutvustamine toidukultuurile: aina olulisemaks muutub mahepõllundus, kodulähedaste toorainete kasutamine ja kohalike kogukondade toetamine. Lisaks kehale saab kosutust ka hing, kui on teada, et toit, mida sööme, toob planeedile ja selle inimestele kasu.

Tai saab piltlikult jagada viieks toidupiirkonnaks, millel igaühel on oma autentne stiil: nii on võimalik oma eelistuste järgi minna seiklema just sellesse paika, mille maitsed kõige enam meeldivad. Põhja-Tai köök on paljuski mõjutatud oma naabritest, kuid pigem pehmema maitsega. Siin eelistatakse süüa kleepuvat riisi (sticky rice), menüüs on palju kala ja juurvilju. Kuulsaim toit on kreemine kookosega nuudlisupp khao soy.

Tööstuslikku Kirde-Taisse enamasti turistid ei reisi, kuid sealseid toite saab tihti mekkida hoopis Bangkoki tänavatel: erinevad lihad, mis süte kohal grillituna möödujatele väikese raha eest pihku pistetakse. Maitsed on pigem vürtsikad ja soolased, olemuselt väga mitmekihilised, toidud ise samas lihtsad. Soolakalt maitsestatud erinevad salatid on Kirde-Tai köögi peamine selgroog. Pole midagi paremat kui süüa mangosalatit som tam kergelt vürtsise grillkanaga.

Lõuna-Tai lööb kõiki jalust oma vürtsiga, tagasi ei hoita ühegi toidu juures – olgu selleks siis hapukas, soolane või magus. Olulisel kohal on ka mereannid, sest lõunas laiutab toorainerikas Andamani meri. Kesk-Tai kööki tunneb maailm kõige paremini: rikkalike muldadega piirkond kasvatab parimaid juurvilju, riisi ja kookoseid. Nende maitsete kokkusegamisel saadaksegi toit, mida enamik meist Tai köögina tunneb. Tai köögi kolm nurgakivi – kookosega kreemisupp tom kha, roheline karri gaeng kiew waan ja maailmakuulus pad thai – on kõik siitkandist pärit.

Terves kehas on Tais ka terve vaim

Bangkok on kui heledalt põlev majakatuli kõikidele gurmaanidele, sest Tai pealinnas jalutades tundub, nagu keerleks kogu elu vaid toidu ümber. Lisaks tervele reale Michelini tärnidega restoranidele seikleb linnas ringi lugematu hulk hawker’itena tuntud eriilmelisi ratastel toidupakkujaid, kes pakuvad alati elamust ja ka närvikõdi. Kus veel saaks karastava õlle kõrvale mekkida nii ühe sama õhtusöögi jooksuk toite igast Tai nurgast? Kuid kui peaks Bangkokis valima ka ühe paiga, mis gastronoomiliselt särab, siis on selleks kohalik Hiinalinn – Yaowarat. Parimat tänavatoitu saab siin ööpäev läbi ja kõige parem ongi kogeda Hinnalinna just siis, kui „ristirahvas“ on unele suikunud.

Kindlasti tuleb toidunautijatel ette võtta teekond paarisaja kilomeetri kaugusele Phetchaburi linna, mida tuntakse ka kui Kolme Maitsega linna, kuna sealkandis valmistatakse maailma parimat meresoola, kasvavad parimad laimid ja valmib mesimagus palmisuhkur. Piirkonda hoitakse autentsena, mis tähendab, et kõik, mida süüakse, on puhas, värske ja tervislik.

Parimaid viise Tai gastronoomiaga tutvumiseks on kohalikud kokakoolid, kus on võimalik õppida mõnest tunnist mitme nädalani, kuidas õigesti karrisid, suppe ja maitsesegusid valmistada. Kokakoole peetakse ka üheks viiest hinge puhastavast ravimist, mida Tai kõigile pakub. Veel kuuluvad nende „ravimite“ hulka siidikudumine, jooga, Tai massaaž ja loomulikult ... Tai toidud.

Tai gastronoomia on tõeline kosutus igas oma elemendis: kuningriiki külastades võiks alustada sellest, et lähete kohalike talupidajatega nende põllule riisi koristama või rannikul võrke kuivatavate kalameestega merele, seejärel õpite kokakoolis, kuidas kasutada õigesti tšillit ja muid kohalikke ürte, valmistate põevad road ja naudite neid pere või kallimaga. Hinge ja keha ravim toimib iga tegevuse puhul.

Tere tulemast Taisse!

Jaga
Kommentaarid