„Keele õppimise tunne on nii hea! Mulle kohutavalt meeldib keeltega tegeleda. Ma ise end polüglotina ei esitle ja ma ei ole ka selline inimene, kes igal hetkel igas keeles võib rääkida. Minu jaoks on keeled nagu kingad, et ma panen ühe komplekti jalga ja siis kõnnin nendega. Kuigi mul on 20 paari kingi, siis nad ei ole mul ju kõik korraga jalas,“ kirjeldab Maarja erilise rõõmuga ühte oma loomingulist lemmikteemat.

„Mul see esmane keeleõpe läheb alati hästi ludinal ja kui keelekeskkonda satun, siis saan juba väga kiiresti hakata kohalikke niiöelda ära petma – nad ei saa aru, et ma olen tulnud väljaspoolt. Mulle hirmsasti meeldib see antropoloogiline moment, et tänu keelele saan uude ühiskonda sisse. Naudin väga seda, et keel teeb suletud ukse lahti ja saan siseringi. Kui rääkida ajaloolasena ajas ja teistes kultuurides rändamisest, siis see on fantastiline, et ma saan kogeda kultuuri nii, et teised kultuurikandjad peavad mind enda sarnaseks. See on midagi eriti põnevat!“ räägib ta keeleoskuse olulisusest.

Kuidas Maarja neid keeli sellise kergusega õpib? „Mõni küsib, et kas ma pean väga palju keskenduma, pingutama või kas aju hakkab aurama. Vastupidi – keele sisse tuleb lõõgastuda, end liigestest lahti lasta. Kui sa juba natukene keelt oskad, siis tuleb ära unustada kõik see, mida sa ei tea. Peab hakkama kohe rääkima hästi julgesti ja valesti: lihtsalt kelgutama alla mööda seda suurt keele vastlaliumäge ja siis ta lihtsalt hakkabki ise tulema, kuna sa enam pane takistusi ette. Meie aju on ju nii võimas! Me kõik teame, et kasutame vaid väikest osa aju võimetest. Ja selline kramplikkus, et ma tegelen ainult asjadega, mida ma sada protsenti oskan, see takistabki kogu selle potentsiaali rakendamist. Aga kui sa lõõgastud keeleõppe sisse, siis petad aju ka ära ja siis tal äkitselt aktiveeruvad kõik need ressursid, millest ei pruugi aimugi olla“ jagab ta oma kogemust ladusast ja nauditavast keeleõppest.

Maarja Merivoo-Parro on lisaks kodumaistele raadiojaamadele teinud saateid kohalikes keeltes Ameerika ja Läti raadiotes. Ajakirja Eesti Naine podcastis „Iga naine on lugu“ tuleb lisaks meediale ja keeleõppele juttu veel ajaloost ja haridusest, Eestist ja Soomest, teineteisemõistmisest ja sisemisest motivatsioonist, kultuurist ning paljust muust huvitavast.

*

Maarja Merivoo-Parro on ajaloolane ja ajakirjanik, kes uurib ja kajastab kultuuri ja meedia puutepunkte ning naudib lugudeloomise kunsti. Akadeemilises töös on ta pühendunud Ulgu-Eesti teemade uurimisele. Ajalugu õppis ta Tallinna Ülikoolis ning on end täiendanud ka Šotimaal, Ameerikas, Lätis, Soomes. Äsja ilmus temalt „AjalooLASTE õpik 5. klassile“, varasemalt on ilmunud „Eestlased Ameerikates“ ja „Maarja varia“. Maarja on tegelenud ka perfomance-kunsti, moderntantsu ja muusikaga nii instrumentalisti kui ka vokalistina, kutsunud ellu Bändisärgipäeva, laulja-lugudekirjutajana on ta tuntud kui Aprillo.

Marcella Bali tooted leiad marcella.ee e-poest. Sooduskoodiga „Naine10“ on tooted Sinule 10% soodsamad!

1x
00:00

Jaga
Kommentaarid