Looduslik mitmeid mineraale sisaldav toidulisand, mida saadakse Lithothamnium calcareum’i nimelistest vetikatest. Sisaldab rikkalikult kaltsiumi ja magneesiumi, mis võivad aidata põlveliigesega seotud põletiku korral, selgub ajakirjas Nutrition Journal avaldatud 2008. aasta uuringu tulemustest, kirjutab Medical Daily.

Bromelaiin: nina ja ninakõrvalurgete turse, liigeste ja lihaste valulikkus

Ananassimahlas ja -viljalihas leiduvat põletikuvastast ensüümi kasutatakse turse, eriti nina ja ninakõrvalurgete turse vähendamiseks pärast operatsiooni. Põletik väheneb, seetõrru organism hakkab tootma truseid vähendavat ja valu leevendavat ainet.

Ajakirjas Phytotherapy Research avaldatud 2011. aastal läbi viidud uuringus leiti, et bromelaiini kasutamine liigeste kulumisvastase toitainena oli efektiivne taastumisprotsesside soodustamisel pärast vigastust või operatsiooni.

Kapsaitsiin: liigespõletik, migreen ja diabeetiline neuropaatia

Punase tšillipipra toimeainel kapsaitsiinil on omadused, mis leevendavad artriidi, diabeetilise neuropaatia ja migreeniga kaasnevat valu. Toime seostud neuronitel oleva valguga, mis põhjustab organismis valuaistingut. Kapsaitsiin aktiveerib neuronid ja vabastab neist substants P, mis on valuaistingu eest vastutav neurotransmitter. Kui neuronid kapsaitsiiniga pika aja jooksul kokku puutuvad, siis nende substants P varud tühjenevad ja nad edastavad vähem valusignaale.

Ajakirjas British Journal of Anaesthesia avaldatud uuringus (2003) leiti, et krooniliste migreenide ravis võib kapsaitsiini kasutada ka ninna manustatuna.

Ingver: valu, iiveldus, liigespõletik

On teada, et ingveri põletikuvastased omadused leevendavad iiveldust, artriiti, peavalu, valulikku menstruatsiooni ja lihasvalusid.

Ajakirjas Arthritis and Rheumatism 2001. aastal tehtud uuringu tulemusi tutvustades viidatakse, et looduslikul ingveriekstraktil on potentsiaali saada mittesteroidsete põletikuvastaste ravimite asendajaks.

Kurkum: nikastused, venitused, verevalumid ja liigesepõletik

Populaarne kollakas-oranž vürts võib pakkuda looduslikku erinevatele kaebustele leevendust oma kurkumiinisisalduse tõttu. On teada, et see aine „lülitab välja" COX-2 ensüümid, mis osalevad põletikulistes protsessides.

Ajakirjas The Journal of Alternative and Complementary Medicine avaldatud 2009. aasta uuringus võrreldi kurkumiini ibuprofeeniga põlve osteoartriidiga patsientide valu leevendamisel ja tõdeti, et kurkumiin kergendab ja parandab funktsiooni samal moel kui ibuprofeen.