Eestimaa kliima kohe ei lase meil käia püstipäi, käed muretult kõrval laperdamas. Kas olete tundnud, kuidas ainuüksi mõte saabuvatest sügistormidest tõmbab pea õlgade vahele?

Naistel käib pidev võitlus õlakotiga – see kisub õla alla ning koti kaotamise hirmus tõmbame õla kõrvuni krampi. Lisaks igapäevane sundasend kas arvuti või lihtsalt töölaua taga – kõik see väljendub meie turja- ja ülaseljapingetes.

Kuid meie lihaspinged ei ole alati tingitud valest kehahoiakust, vaid ka toidust, mida sööme. Samuti on emotsionaalsel seisundil suur mõju meie rühile, lihastele, liigestele jne.

Lihtne esmaabi – lõdvestu!

Tark oleks muidugi läbi terve päeva kontrollida oma lihaste lõtvust. Ka kõige raskema tööprobleemi lahendamisel pole kasu ei krimpsus otsmikust, pinges õlgadest ega ettesuunatud kehaasendist. Vastupidi, oma lihaseid teadlikult lõdvestades tundub iga muregi pisem.

Kuid inimene on ekslik. Esimene samm ongi probleemi tunnistamine, teine lahenduste otsimine. Töölt tulles, enne tähtsaid kodutoimetusi, leidke natuke aega iseendale.

- Kerige lahti võimlemismatt või laotage põrandale tekk. Heitke selili, jalad paralleelselt natuke avatud ja käed küljel. Sulgege silmad ja mõelge oma labajalgade peale. Kas need on lõdvestunud? Siis parem säär, vasak. Ja ikka ülespoole. Igal meist on oma seljakumerus, kuid ärge hoidke seda lisaks kramplikult vibuna. Mida rohkem keha lõdvestate, seda tõhusam puhkus.

Leidke kuklale mõnus koht, kallutades pead paremale ja vasa­kule...

Omaette kunst, aga väga vajalik on näolihaste lõdvestamine. Ärge unustage, et isegi teie kinnised silmad peaksid vaatama otse lakke, mitte naba suunas.

- Seljale pakub veelgi paremat puhkust poolseliliasend, kus jalad on puusalaiuselt kergelt kõverdatud.

Püüdke vabaneda igasugustest häirivatest mõtetest. Kui te nüüd emmas-kummas asendis kas või magama jääte, ärge tehke endale etteheiteid. Vastupidi, lõdvestamine on tähtis oskus ja selle eest väärite vaid kiitust.

- Poolseliliasendis, jalad puusa­laiuselt kõverdatud, on lihtne lõdvestada oma tuharalihaseid.

Viige üks põlv küljele maha ja tagasi, sama teise põlvega.

Viige mõlemad põlved aeglaselt ühele poole maha ja seejärel teisele poole.

- Rindkere avamine.

Lamage küljel, põlved kõverdatud, jalatallad selgrooga ühel joonel. Käed asetage kuklale.

Hingake sisse ja tooge pealmine küünarnukk lae suunas.

Hingake välja ja tooge küünarnukk selja taha. Pea liigub koos kere pöördega. Puusad hoidke paigal ja ühel joonel. Välja hingates jõudke alg­asendisse tagasi.

Tennisepall – tõhus abivahend

Lee Jaaksoo, kes on juba aastaid õpetanud nii Pilatest kui ka Mindfulbody treeningstiile ning on tegelnud kinesioloogiaga, jagab viimasel ajal oma noort elu Eesti ja Austraalia vahel. Lee on seda usku, et kui inimene on oma kehale kannatusi põhjustanud, siis peab ta ise suutma ka keha tasakaalu taastada. Tähtis on oma keha tunnetamine/tundmaõppimine.

Oma õpitoas “Tunne end hästi” õpetab ta kasutama lihtsaid koduseid vahendeid, millega lihaseid tõhusalt lõdvestada. Ülakeha lihaste lõdvestamiseks vajate tennisepalli.

- Romblihase lõdvestus.

Lamage selili matil, jalad kõverdatult puusalaiuselt avatud. Asetage tennisepall romblihase alla – selgroo ja abaluu vahele. Käed on lõdvestunult külgedel, pilk lae suunas. Tõstke sama külje puusa vähemalt kolm korda. Seejärel tõstke teise külje puusa vähemalt kolm korda.

Viige põlved aeglaselt ühele, siis teisele küljele. Nõnda vähemalt kolm korda.

- Abaluu tõsturi (Levator scapulae) lõdvestus.

Algasend sama mis eelmise harjutuse puhul. Leidke üles abaluu ülemine nukk ja liikuge sealt kolme sõrmepaksuse jagu selgroo suunas ning asetage tennisepall sinna.

Sirutage käsi lae suunas, peopesa pööratud keskele. Liigkuge käega pea suunas ja seejärel puusa suunas. Nii vähemalt kolm korda.

Tooge käsi kaarega teisele küljele üle keha ja tagasi.

Mõlema lihase lõdvestust korrake keha teisel poolel.

Harjutused võivad põhjustada kerget valu. Lee Jaaksoo sõnul on vähene valulikkus loomulik, kuid püüdke liigset valu vältida. Kui palli asend lihase all on väga valulik ja ebamugav, võite asetada rätiku või midagi muud pehmet palli ja selja vahele.

Massaažipalliga tegutsege loovalt

Lee Jaaksoo soovitab igal õhtul massaažipalli peal oma mõlemaid jalataldu edasi-tagasi liigutada. Juhul kui mõni punkt annab tunda, suruge pallile kogu oma keha-
jõuga.

Kui kodune seinakate või uks kannatab, asetage massaažipall selja ja seina vahele. Sel moel saate masseerida kogu keha.