Südame isheemiatõbi on äge või krooniline, see tekib südamelihase puuduliku verega varustamise tõttu või koguni selle lakkamisest. Südamelihase ebapiisava verega varustatuse, s.t isheemia põhjuseks on haiguslik protsess südamelihast toitvates pärgarterites. Isheemia omakorda kutsub esile valu ning infarkti jt südamekahjustusi.

Südame isheemiatõbe soodustavad: rasvade ainevahetushaigus – vere suur kolesteroolisisaldus, kõrgenenud vererõhk, suitsetamine, väheliikuv eluviis, ülemäärane toitumine, psühhoemotsionaalne ülepinge. Sageli on südamepuudulikkuse põhjuseks veel südame rütmihäired, klapirikked ja kõrgvererõhktõbi, aga ka alkoholi liigtarbimine. Seda võivad põhjustada ka kopsu- ja neeruhaigused.

Südamepuudulikkust esineb sagedamini vanematel inimestel, kõige enam üle 70aastastel ning meestel rohkem kui naistel.

Tervislik eluviis aitab ära hoida

Haiguse varajases staadiumis on sümptomid vähemärgatavad: koormuse korral tekib õhupuudus, jalalabadel võib esineda vähene turse (peamiselt õhtuti).

Haiguse süvenedes nähud tugevnevad, kõht suureneb, inimene peab ostma endale mitu numbrit suuremad püksid ja mõnikord ei taipagi, et tegu on südamepuudulikkusest tingitud vesikõhuga.

Kaugelearenenud südamepuudulikkuse korral on kehaline tegevus juba väga piiratud, kõige halvemal juhul peab jääma voodisse.

Haigust ennetada on kergem ja tagajärjekam, kui et kulutada jõudu, aega ja vahendeid juba tekkinud haiguse raviks. Jälgige dieeti – piirake loomset päritolu rasvade ja keedusoola, samuti saiatoodete ning magusa tarbimist. Sööge võimalikult palju toorest puu- ja aedvilja. Vältige ülesöömist. Olge kehaliselt aktiivne. Kõndige sageli jala, tehke majapidamistöid jne. Võidelge mugavuse vastu.

Ravi on eluaegne

Ravi korraldab perearst, konsulteerides vajadusel südamearstiga. Tavaliselt on ravi eluaegne. Ravi tulemusena vähenevad haigusnähud ja pikeneb eluiga. Kõige tähtsam on ravida hoolikalt südamepuudulikkust põhjustavat haigust, näiteks kõrgvererõhktõbe.

Vajadusel määratakse täiendavalt vedelikku väljutav ja turseid vähendav ravi. Tarvis on piirata soola ja vedeliku tarbimist. Vältida tuleb ka raskesti seeditavaid toiduaineid, alkoholi, tubakat ja kanget kohvi.