Just noorema põlvkonna hulgas on neid, kes ei näe oma enesekindluse tõstmises välimuse kaudu midagi häbiväärset. Ilukirurgi suhtutakse aina enam kui hambaarsti, kes paneb vajadusel breketeid või implantaate. Samuti mõistetakse, et nii tava- kui ka ilukirurgia prioriteediks on tervis, kuid esteetilise kirurgia erinevus seisneb soovis oma tervise ja heaolu eest hoolt kanda, jättes võimalikult väiksed armid.

Kui naisi motiveerivad pigem esteetilised põhjused, siis mehed ratsionaliseerivad kosmeetilist kirurgiat vajadusepõhiselt. Soovitakse langetada kehakaalu, et saavutada tervislik vorm; korrigeeritakse geneetilisi või õnnetusejärgseid deformatsioone; tehakse ninaoperatsioone hingamise parandamiseks või tõstetakse silmalaugusid vaatevälja suurendamiseks. Enamasti teavad mehed oma võimalustest siiski vähe, mistõttu ei osata mõningate muredega ilukirurgia poole pöörduda.

Rasvaimuga saab vormida six pack'i

Üldlevinud on arusaam, et rasvaimu abil saab eemaldada rasvkude ja langetada kaalu. Vähem teatakse, et operatsiooni oluliseks eesmärgiks on kehale uute proportsioonide andmine. Sinna hulka kuuluvad meeste rindade vähendamine ja six pack'i vormimine, mida muul moel pole tihti võimalik saavutada.

Paljud mehed ei suuda ka raskema trenni ja dieediga kõhtu vormi saada. Põhjus on lihtne – rasvarakkude arv kehas on elu jooksul muutumatu ja nende paiknemine geneetiliselt määratletud. Sõltumata sellest, kui palju kõhulihastele harjutusi teha, väheneb rasv korraga kogu kehalt, kuid proportsioonid jäävad samaks. Kui rasval on soodumus koguneda kõhupiirkonda, siis sellest iseärasusest saab lahti vaid rasvaimu abiga. Opereeritud piirkonda rasvarakke enam juurde ei teki ning kui kord on six pack vormitud, ei muutu selle kuju ka kaalu tõustes.

Rasvaimu on üks võimalikest lahendustest meeste rindade suurenemise vastu, mida võivad põhjustada rämpstoit ja ülekaalulisus, kuid ka mitmed ravimid ja haigused, mis mõjutavad naissuguhormoonide kasvu kehas. Treeningsaalis peetakse günekomastiat dopingu tunnuseks, sest just steroidid annavad panuse rindade suurenemisse. Viimatimärgitu korrigeerimiseks ei pruugi piisata rasvaimust, vaid võib olla vajalik ka osaline või täielik rinnanäärme eemaldus.

Ülekaalulisus on sooneutraalne probleem

Mida enam mehed terviseprobleeme teadvustavad, seda tavapärasemaks on muutumas bariaatriline kirurgia nende seas, kes ei suuda normaalkaalu saavutada. Kui rasvaimuga saab vähendada nahaalust rasvkude, siis bariaatrilise kirurgia ülesandeks on vistseraalse rasva eemaldamine. See rasv koguneb kõhupiirkonnas siseelundite ümber, avaldub nn õllekõhuna ja on ohtlike terviseprobleemide allikaks.

Bariaatriline kirurgia võib paljudele hirmutav olla, sest seda teatakse kui pika taastumisajaga invasiivset ja rasket operatsiooni. Vähem tuntakse võimalust asetada kaalu langetav maopael, mis ei tee kehas tagasipöördumatuid muudatusi ning lõikusest taastumisaeg on vaid 1–2 nädalat.

Tegemist on laparoskoopilise operatsiooniga, mis jätab kõhupiirkonda vaevu märgatavad armid. Mao ülaosa ümber paigutatakse silikoonist bandaaž, mis muudab mao liivakellakujuliseks ning reguleerib täiskõhutunde tekkimise kiirust. Paela saab vajadusel rohkem pingule tõmmata, lõdvemaks lasta või üldse eemaldada, kui toitumisvajadused aja jooksul muutuvad.

Nahk ei ole kummist

Suur kaalulangus hoiab ära tõsised terviseprobleemid, kuid teeb karuteene nahale. Nahk on küll mingil määral elastne, kuid selle võimel kokku tõmmata on piirid. Kaalulanguse tulemusena võivad tekkida rippuvad rinnad, kõht ja õlavarred. Väikses koguses ei pruugi see häirivaks muutuda, kuid rohke liigne nahk jääb ette sportimisel ja tekitab ebamugavust riiete kandmisel, halvemal juhul võib põhjustada infektsioone. Seetõttu on ka meeste seas laialt levinud operatsioonid, mis eemaldavad nahaülejääke kehal, sest ühelgi teisel moel kui kirurgilisel neist lahti ei saa. Mitu numbrit suuremas nahas elamine võib aga mehe enesekindlusele halvasti mõjuda.

Eriti hästi annavad kaalulangus ja vananemine tunda õhukeses näonahas. Suuremate muudatuste jaoks mehed facelift'e ei armasta, kuna lühikesed soengud ei kata operatsiooniarme. Ilma armideta saab pinguldada nahka näoniitide abil, mis nõuavad vaid nädalavahetusepikkust taastumisperioodi ega jäta ilukirurgiast jälgegi. Sama jäljetult korrigeeritakse nina, mis näo keskse osana võib kogu ilmele uue hingamise anda.

Üks enim nõutud operatsioone meeste seas on silmalaugude korrigeerimine. Ülalaugusid opereeritakse nägemisvälja laiendamiseks ja lihtsa meetodiga nooruslikuma ilme saavutamiseks. Alalaugudele tekivad meestel aga tihti songad, mida soodustab näiteks pea alapidi raskuste tõstmine. Silmalaugude operatsioon on üks nendest esteetilise kirurgia võimalustest, mille puhul saab väikese sekkumisega teha suuri muudatusi.

Botox-süstidel on rohked võimalused

Mõnevõrra üllatuslikult võib tulla meeste huvi botuliintoksiinsüstide vastu, mida tuntakse laiemalt Botoxi nime all. Erinevalt meedias levinud näidetest ilukirurgia tööõnnetuste kohta kasutatakse süste väga mitmekülgselt, seejuures mitte kunagi punnis huulte saavutamiseks.

Kuna botuliintoksiin halvab närviimpulsse ning takistab lihaste kokkutõmbamist, aitab see loobuda halbadest miimikaharjumustest. Üheks nende seast võib pidada kurjakortsu kulmude vahel, millest vabanemine annab hetkega noore ja meeldivama ilme. Protseduur ise võtab aega 15 minutit, jätab vaid paariks tunniks väikesed täpid nahale, kuid tulemused kestavad kuni pool aastat.

Ka liighigistamise raviks kasutatakse Botoxit. Sel juhul süstitakse toimeainet probleemsesse piirkonda, mis blokeerib närviülekande higinäärmetele kuni üheks aastaks. Botuliintoksiin on abivahendiks ka paljude teiste probleemide vastu nagu migreen, lihaskrambid ja uriinipeetus ning seda kasutati meditsiinis juba enne, kui see iluprotseduuridesse jõudis.

Meeste osakaal võrreldes naistega ei ole väiksem mitte ainult ilukirurgias, vaid ka meditsiiniliste probleemide lahendamises üldiselt. See ei tähenda, et meestel ei oleks tervisemuresid, häbelikkust oma keha pärast või soovi teha positiivseid muudatusi. Sellise sammu astumine nõuab praegu ehk julgust, kuid mida aeg edasi, seda nõudlikumaks iseenda suhtes muutuvad ka mehed.

Vaata lähemalt:

Mainitud operatsioonide kohta on võimalik pikemalt lugeda Christinas Clinicu kodulehel www.cc.ee

Christinas Clinic

Tallinn, Pärnu mnt 67A

Tel: 604 9000

Kontakt: info@cc.ee

Jaga
Kommentaarid