D-vitamiini tuleks meie päikesevaeses kliimas kasutada oktoobrist aprillini. D-vitamiin aitab eemal hoida ülemiste hingamisteede haigusi. See aitab kaltsiumil imenduda ja tugevdab luude ja hammaste tervist.

Probiootikumid hoiavad korras organismi mikrofloora. Piimhappebakterite kuure soovitatakse sageli haigestuvatele lastele. Probiootikumid on head ka antibiootikumikuuri ajal ja selle järel, et taastada organismi mikrofloorat. Samuti on neid hea kasutada kõhuviiruste ajal.

Multivitamiine on saadaval erineva koostisega. Nad sisaldavad omavahel hästi tasakaalustatud vitamiine, mineraalaineid ja mikroelemente, mis abistavad meid igapäevase soovitusliku vitamiinide ja mineraalide vajaduse rahuldamises. On kombinatsioone spetsiaalselt silmadele, nahale, juustele. Saadaval on vitamiine lastele ja eraldi tooteid nii noortele kui ka vanematele meestele ja naistele. Meeles tuleb aga pidada, et multivitamiine ei tohi kasutada haiguse ajal, sest siis need n-ö toidavad ka haigust ennast. Haiguse ajal tohib kasutada ainult C-vitamiini.

Greibiseemne ekstrakt on tugev antioksüdant, millel on võime isegi üliväikestes kogustes hävitada haigustekitajaid – baktereid, seeni ja viirusi. Külmetuse korral võtta kolm korda päevas 15 tilka, mis lahjendage vees või apelsinimahlas. Ettevaatust, greibiseemne ekstrakt võib mõjutada mõne retseptiravimi toimet!

Punast päevakübarat kasutatakse külmetushaiguste vältimiseks ja toetava vahendina haigustest paranemisel. Rasedatel ja imetavatel emadel ei soovitata kasutada. Saadaval siirupi, tinktuuri, tableti ja kapslina. Soovitav kasutada 3–4 nädalat järjest.

Viirushaiguste enda vastu ravi ei ole, aga leevendada saab viirushaigustest tingitud sümptomeid.

Abinõud viirushaiguste leevendamiseks

Viirushaiguste enda vastu ravi ei ole, aga leevendada saab viirushaigustest tingitud sümptomeid, nagu peavalu, palavik, köha, nohu, kurguvalu ja kõhuviirusest tingitud kõhuvalu, oksendamine ja kõhulahtisus.

Peavalu ja palaviku alandamiseks võiksid kodus olla paratsetamooli või ibuprofeeni sisaldavad tabletid täiskasvanutele ja siirup või paratsetamooli küünlad lapsele vastavalt tema kehakaalule.

Köha aitavad leevendada hanerasva salv (rindkerele määrimiseks), looduslikud luuderohu ekstrakti sisaldavad siirupid, lahused, ambroksooli sisaldav siirup või lahus. Köha vastu on head ka mitmesugused ravimteed, näiteks islandi sambliku tee, apteegi köhatee. Koduapteegis võiks olla ka sinepipulber jalavanni jaoks (võib teha ainult siis, kui ei ole palavikku). Kui lapsel esineb köha-nohu aasta jooksul mitu korda, on hea koju muretseda inhalaator, mille valik apteegis on väga lai.

Nohu leevendamiseks on apteegis pakkuda hüpertooniline ookeanivett sisaldav ninasprei, kinnise nohu korral mürtooli sisaldavad kapslid. Allergiavastane ravim leevendab samuti nohu sümptomeid, lastele on saadaval siirup või tilgad ja täiskasvanutele tabletid.

Kurguvalu leevendamiseks sobivad aerosoolid: täiskasvanutele taruvaigu-saialille tinktuuri aerosool, lastele õli baasil või heksetidiini sisaldavad aerosoolid. Abiks on ka eri toimeainete ja maitsega pastillid nii lastele kui ka täiskasvanutele.

Kõhuviiruse jaoks võiksid koduapteegis olemas olla probiootikumid, täiskasvanutele kapslid, lastele tilgad või pulbrid. Kui tunnete, et kõhuviirus hakkab tulema, on hea kohe sisse võtta kapsel või pulber, mis sisaldab pärmiseent nimega Saccharomyces boulardii, mis muutub seedetraktis elujõuliseks vormiks ning mille bioloogilised omadused sarnanevad normaalse soolefloora kaitsvate omadustega.

Kõhulahtisuse ja oksendamise vastu on head söetabletid, diosmektiiti sisaldavad pulbrid, mis sobivad nii lastele kui ka täiskasvanutele. Lastele võiks kodus olla ka mineraalide kadu vältiv preparaat, mis on eriti hea, kui laps on oksendamise või kõhulahtisuse tagajärjel kurnatud.

Koduses esmaabikapis peaks kindlasti olema ka termomeeter. Väikelastele on saadavad mugavad, kontaktivabad termomeetrid.