Euroapteegi farmatseut Maret Makko. Foto: Euroapteek

• C-vitamiin
Viiruste ennetamiseks ja leevendamiseks ning kogu keha terve püsimiseks tuleb süüa C-vitamiini. Looduslikest valikutest on seda suuremas koguses apelsinides, greibis ja mandariinides, aga muidugi kodumaistes mustsõstardes, astelpajus ja kibuvitsamarjades. Toidust piisava koguse omastamine on keeruline, seega võiks juurde võtta ka vitamiini – päevane soovituslik kogus sõltuvalt vajadusest on 200 mg – 1g.

• Magneesium
Magneesiumi puudus annab märku närvilisuses, nõrkuses ja vererõhu tõusus. Toidust saame seda spinatist, brokolist, pähklitest ja seemnetest. Lisaks apteegis saadaolevatele tablettidele saab kasutada ka õlispreisid. Soovituslik päevane kogus keskmiselt on 350-600 mg.

• Liikumine

Iga päev tuleb leida aega õues liikumiseks, olgu selleks sörkjooks, pikk jalutuskäik või külmal ajal uisutamine, kelgutamine või suusatamine. Eriti tuleks seda teha valgel ajal, et ammutada looduslikku valgust. Soovituslik on liikuda vähemalt 30-60 minutit päevas.

• Tervislik, tasakaalus toidulaud
Oluline kogu organismi heaolu, rõõmsa meele ja tervise nimel on süüa tasakaalustatud ja vitamiinirikast kvaliteetset toitu, eelistatult eestimaist ja mahedat ning ökoloogiliselt kasvanud ja kasvatatud tooteid. Kindlasti tuleb tarbida ka liha ja kala ning soovitav on päevas süüa vähemalt 5 portsjonit ehk peotäit puu- ja köögivilju.

• Korralik kätepesu
Haiguste ennetamiseks on vajalik regulaarselt ja korralikult oma käsi pesta. Just rahvarohked kohad nagu kaubanduskeskused või ühistransport on soodsad pinnased haiguste levikuks. Seega tuleb pärast avalikes kohtades viibimist pesta korralikult käsi voolava puhta veega vähemalt 20-30 sekundit.

• Puhkus ja aeg rõõmsateks tegevusteks
Väsimuse ja masenduse peletamiseks tuleb korralikult välja puhata ning võtta ega iseendaga tegelemiseks. Täiskasvanud inimene peaks öösel puhkama vähemalt 8 tundi. Samuti tuleb rõõmsana püsimiseks leida aega toredate ja inspireerivate tegevuste jaoks olgu selleks raamatu lugemine, kinos- ja teatriskäik või oma lähedastega koos matk või pikemad jalutuskäigud.