Konnasilmad – miks need tekivad?

Pikaajalise ja sageda surve või hõõrdumise tõttu hakkavad naharakud tootma intensiivselt keratiini, et nahka kaitsta. Niimoodi tekivad jalataldadel, varvastel või kannal ebanormaalsed nahapaksendid, mida nimetatakse konnasilmadeks.

Tavaliselt tekivad need perioodil kui kantakse kinniseid jalanõusid ehk siis sügis-talvisel perioodil. Oma olemuselt on konnasilm tihedalt liitunud kuivanud sarvkihirakud, füüsiliste muutuste tõttu ei saa need rakud liikuda naha pindmistesse kihtidesse.

Konnasilm on villide eriliik

Konnasilm on kui üks villide eriliik, kuid erinevalt viimasest on konnasilm alati selgepiiriline ja tema keskpunktis on tuum, mis kiilukujuliselt naha sügavatesse kihtisesse tungib. Mida tugevam ja kestvam on jalatsite surve mingile konkreetsele kohale, seda sügavamale võib tuum tungida.

Enamik inimesi alustab konnasilma vastu võitlust kas suvel, kui kinnised jalanõud tuleb välja vahetada lahtisemate vastu ja konnasilmad satuvad võõrpilkude alla või alles siis, kui konnasilma valu muutub väljakannatamatuks ja hakkab häirima igapäevaelu toimetusi.

Kui tekkinud moodustis on põletikuline, väga valulik või raskesti tuvastatav, tuleb pöörduda nahaarsti poole.

Mida varem konnasilmadega tegeleda, seda paremad on tulemused.

Konnasilma ravi

Konnasilma kõrvaldamiseks on apteegis saadaval erinevaid vahendeid: plaastreid, salve ja vedelikke.

Konnasilma ravi algab pehmendava jalavanniga, seejärel tuleb jalad korralikult kuivatada ning siis kui nahk on kuiv, kasutada vastavalt konnasilma suurusele ja iseloomule kas salitsüülhapet sisaldavat plaastrit, salitsüülhapet ja kolloodiumi sisaldavat vedelikku või salitsüülhapet ja lanoliini sisaldvat salvi, mida on hea kasutada jala keerulisemates kohtades.

Väga tõhus meetod konnasilma ravis on konnasilma n-ö külmutamine dimetüüleetriga.

Kõikide ravimeetodite korral on väga oluline lugeda täpselt kasutusjuhendit ja käituda vastavalt juhendile, ainult nii on võimalik konnasilmast lahti saada. Konnasilma taastekke vältimiseks on vajalik jalgade pidev hügieen ja konnasilma tekitanud jalanõude väljavahetamine.

Allikas: Südameapteek