Joo teed. Ülesöömisest kurnatud keha vajab hüdrateerimist. Kuid pea vee joomisega piiri - liiga palju vett lahjendab maomahlu, nii et seedimine jääb sootuks soiku. Uurimuse järgi aeglustab ka alkohol seedetegevust, seevastu tee joomine hoogustab seda. Kuigi ka must ja roheline tee on head, vali sel hellal hommikul taimetee - organismil on niigi eelmise õhtu jääknähtudega tegemist küllalt, milleks talle veel kofeiin. Kummel ja pipramünt paitavad kõige paremini kõhtu.

Söö midagi mõru. Mõrud ja vürtsikad söögid ja joogid panevad seedetrakti reipamalt tööle. Lapsepõlves andis ema koirohtu, kui kõht valutas. Tänapäeval koirohtu igas majapidamises pole, aga suhu võib pista mõne piprakauna või juua midagi mõrumaitselist, näiteks macha teed või sigurijooki (nimetatakse ka sigurikohviks). Hiina rahvameditsiini järgi turgutab tsitrusviljade hapu maitse maksa tööd. Joo kuuma vett, millesse on lisatud veidi sidruni- või laimimahla. Ja veel: ka piparkookide vürtsid aitavad uinunud seedesüsteemi ergumaks muuta.

Väldi mao happesust alandavaid ravimeid. Kui tunned, et kõht on punnis seedimata toidust, ära võtta rohtusid, mis alandavad mao happesust. Lase seedesüsteemil rahus toimetada ja teha oma tööd.

Võta probiootikume. Selleks, et soolikad taas tõhusalt tööle hakkaksid, kulub neile ära lisaannus häid baktereid. Võta peojärgsel päeval apteegi käsimüügis saadaolevaid probiootikume või luba endale keefirit, maitsestamata jogurtit või teeseenejooki. Ka paar supilusikatäit toorest hapukapsast või hapukurki aitavad. Kas oled mõelnud, miks prantslased söövad peale pikka õhtusööki, mille lõpetab korralik dessert, veel juustu? Sest värsketes-elusates juustudes leidub palju seedimist soodustavaid baktereid.

Jaluta. Täiskõhutundega pole tark kohe jooksma või ujuma minna, kuid mõõdukas liikumine aitab kindlasti seedimist kiirendada. Pealegi, kui tunned kerget peapööritust või iiveldust, aitab värske õhk enesetunnet parandada.

Söö tagasihoidlikult. Kui tunned taas nälga, söö lahjat juurviljasuppi - ja vaata, et sa jälle ei liialda! Kiudaineid leidub palju kaunviljades, brokolis ja avokaados, samuti vaarikates ja pirnides. Just nendest on kõige rohkem abi seedimise kiirendamisel ja soolikate puhastamisel.