1990ndate algul olid aga USA ja Nõukogude Liidu vahel nii soojad suhted, et 1991. aastal hoiatas USA suursaadik Moskvas Jack Matlock Mihhail Gorbatšovi kavandatava riigipöörde eest. Niimoodi kirjutab William Taubman raamatus „Gorbatšov“.

USA suursaadikule tegi muret, et 1990. aasta lõpust alates hakkas uuendusmeelne Gorbatšov selgelt alla jääma poliitbüroo vanameelsetele, peaminister Pavlovile, ülemnõukogu esimehele Lukjanovile, KGB ülemale Krjutškovile ning sise-ja kaitseministritele Pugole ja Jazovile.
Matlock kutsus 20. juunil 1991Moskva liberaalse linnapea Popovi koos kaaskonnaga lõunsasöögile ja uuris, mis toimub. Seltskondliku vestluse käigus kirjutas Popov midagi paberilipakale ja nihutas selle USA suursaadiku ette. Paberil oli kirjas: „Organiseeritakse riigipööret. Peame sellest teatama Boris Nikolajevitšile.“ Ta pidas silmas Venemaa juhti Jeltsinit, kes oli parajasti sel ajal visiidil USAs.
Jätkates sundimatud vestlust, nihutas Matlock paberi Popovile tagasi küsimusega: „Kes on selle taga?“
Popov kirjutas vastu: „Pavlov, Krjutškov, Jazov, Lukjanov.“
Seejärel Popov võttis paberitüki tagasi, rebis tükkideks ja libistas tükid taskusse.

Matlock edastas teabe kohe president Bushile, aga Gorbatšoviga paluti temal endal Moskvas rääkida ja võimalikult ruttu. Matlock palus kiiresti vastuvõttu ja Gorbatšov võttis USA suursaadiku vastu samal õhtul. Matlcok ütles, et kuulis Gorbatšovi kõrvaldamisplaanidest president Bushilt. Gorbatšov oli naerma hakanud ja öelnud: „Öelge president Bushile, et ma olen liigutatud. Olen juba mõnda aeg tundud, et oleme partnerid, ja nüüd on see leidnud kinnitust. Ta on teinud seda, mida sõber peab tegema.“
Edasi ütles Gorbatsov rahulikult, et muretseda pole üldse vaja, sest tal on riigis kõik kontrolli all. Riigipöördekatse, mis hiljem sai nimeks augustiputš, toimuski kahe kuu pärast.

William Taubman "Gorbtašov. Mees ja tema aeg", kirjastus Varrak