Väetamine
Kõige lihtsam on väetada veise- või hobusesõnnikuga. Ka sõnniku baasil valmistatud hästi tasakaalustatud kompost sobib suurepäraselt. "Nende väetiste kasutamine tagab mullas vajaliku toitainetesisalduse ja jätkusuutliku toimimise väga paljudeks aastateks," soovitab Bender. "Ka on mulla kaudu levivate haiguste esinemine pärsitud sõnniku või sõnnikut sisaldava komposti kasutamisel. Suure eduga saab kasutada tomatitaimede väetamiseks ka teisi komposte, mereadru ja omavalmistatud nõgesekääritist. Kaubandusvõrgust on võimalik osta mitmete välisfirmade toodetud igati sobivaid spetsiaalseid tomati väetamise väetisi."

Kastmine
Jahedamate pilves ilmade korral kasta üks kord nädalas, kuumal ajal 2-3 (4) korda nädalas. Tomatitaimede kastmiseks on parim aeg varahommik ja hommikupoolik. Kasta ohtralt ja harvemini, kuid mitte lasta mulda läbi kuivada, sest siis viljad lõhenevad väga kergesti peale kastmist.

Taimede kujundamine
Kõrgekasvulised (indeterminantsed) taimed on mõistlik kujundada üheharulisena, sest see kujundusviis on kõige väiksema töömahuga. Mitmeharuliseks kujundamine saaki ei suurenda, küll aga suurendab töömahtu, sest iga haru vajab eraldi toestusnööri sidumist ja hiljem taimevartevarte iganädalast ümber nööri keeramist. Poolkõrgeid (pooldeterminantsed) sorte on väga lihtne kujundada, sest need sordid lõpetavad tavaliselt ise 6.-8. kobara järel kasvu. Alumisi külgvõrseid peab nendel sortidel eemaldama vaid 3-4. Madalakasvuliste sortide taimedel tuleb eemaldada alumiste lehtede kaenaldesse kasvanud alumisi külgvõrsed. Osa neist tuleb kasvama jätta, sealt kasvab tomatisaak.
"Külgvõrseid tuleb eemaldada igal nädalal. Sellisel juhul ei kasva need liiga suureks ja saak kujuneb kokkuvõttes suuremaks võrreldes sellega, kui võrseid üle mitme nädala eemaldada," soovitab Bender.

Tuulutamine
Haiguste leviku piiramiseks on vajalik, et kasvuhoone oleks hästi tuulutatav. "Parim on hoida otsmised uksed või tuulutusluugid ööpäevaringselt lahti alates sellest ajast, kui öökülmade oht on möödas. Ööseks sulgeda uksed või luugid alles sügisel, kui on jälle öökülmasid karta. Katuseluugid hoida suvel kinni (juhul kui on olemas kasvuhoone mõlemas otsas uks või tuulutusluuk või on avatud piisavalt külgmisi luuke), et vihmade korral sademed taimi märjaks ei teeks. Selline ööpäevaringne tuulutamine on kõige tulemuslikum haigusi vähendav võte, sest taimed on peaaegu pidevalt kuivad ja haigustekitajatel puudub levikuks soodne võimalus," soovitab spetsialist.

Millised haigused tomateid kimbutavad, kuidas haigusi ära tunda ja kuidas siis toimida ning milliseid sorte eelistada, saab lugeda siit: