Üks emane kartulimardikas suudab suvel muneda kuni tuhat muna. Munad muneb ta kartulilehtede alaküljele. Munal ei ole ühtegi sellist looduslikku vaenlast, mis peataks selle arengut. Et kahjur ei hävitaks kartuli lehti, tuleb teda piirata. Väikeaedades jõuab mardikaid käsitsi ära korjata ja hävitada. Abi saab kartulimardika (ka teo) virtsast. Purustada 20–30 kartulimardikat. Lasta 10 liitris vees mitu päeva käärida. Segu kurnata ja pritsida vedelikuga mulda ja kahjustatud taimi kolm õhtut järjest.

Abi saab ka rohelistest kartulipealsetest. 1,2 kg rohelisi kartulipealseid tükeldada, leotada 10 liitris vees 4–6 tundi. Sõeluda, lisada lahustatud rohelist seepi (50 g) ja kasutada kohe pärast valmistamist lehetäide ja lestade tõrjeks.
Küüslauk on tänuväärne abiline. 200 g purustatud küüslauguküünt ja väheke vett valada tumedasse suletud anumasse. Hoida segu 3–5 päeva, kurnata ja lahjendada 10 liitris vees.
Kasutatakse võrgendlesta, lehetäide, lehekirpude ja valgetäide vastu.

Bioloogiline vahend Novodor FC sisaldab 2% valgubaktereid Bacillus thuringiensis ssp. tenebroinis. See bakter on mardikavastsete jaoks mürgine. See on tõhus ka mardikatele, kes närivad dekoratiivpuid ja -põõsad.Novodor FC-ga töödeldud lehti söönud kahjurmardikas lõpetab söömise ja sureb 2–5 päevaga. Samal ajal ei kahjusta vahend teiste putukate vastseid, sellel ei ole kõrvaltoimeid, ei mõjuta taime ega pinnase kvaliteeti. Bakter on tõhus ainult vastsetele – täiskasvanud putukatele see ei mõju. Taimed tuleb pritsida bioloogilise vahendiga nii ülevalt kui ka alt. Kasutada tuulevaikse ilmaga, kui õhutemperatuur on üle +15 °C. Vihma järel korrata.

Mida teha kartuli viirushaiguste, nagu varre- ja lehemädanik, kuivlaiksus, harilik kartulikärn ja kartuli mustkärn, ning bakterite tekitatud varrepõletiku ja mugula märgmädaniku ärahoimiseks, saab lugeda siit: