Sotsiaalse aja tihenemist ja kiirenemist iseloomustavad väga hästi erinevad tähtajad, pidevad katkestused ja ümberlülitumised tööelus ning kindlate tegevuste jaoks paika pandud ajaakende kadu. Kuna kuna iga päev võib ette tulla ettenägematuid sündmusi, tuleb oma igapäevaelu organiseerida võimalikult paindlikult.

Ajasurvega toimetulekuks püüavad inimesed rakendada rööptegutsemist ehk mitme tegevuse sooritamist samal ajal. On hoopis teine asi, kas nad pideva rööptegutsemisega ka rahule jäävad.

Rööptegutsemine võib olla ühele rõõm ja edasipürgimise vahend, kuid teisele rahulolematuse ning ajastressi allikas.

Nagu öeldud, võib meie käsutuses oleva aja tajumine olla väga erinev. Kui mõne ootaja jaoks aeg on pikk, siis teisel ei ole aega silmagi sügada.

Ajahädas olijatele mõeldes on kokku pandud hulgaliselt kasulikke veebisaite, rääkimata raamatutest, millest paljud on pühendatud ajajuhtimise teemale. Iroonilisel kombel suunavad sedasorti käsitlused vaest ajanäljast võitma aega, et veelgi rohkem teha, kuid lõpuks on ka inimvõimetel piir, ilmutagu see ennast siis mõne terviseprobleemi või suhetesse tekkinud kriisi näol.
Vahest oleks sel juhul mõistlik hoopis eneselt küsida: mida saaks teha vähem, aga nutikamalt. Või kuidas töötada või õppida nii, et töine tegevus tunduks nõnda mõnus, et peaaegu unustadki end seda tegema.

Aeglane töö ei tähenda laisklemist ega aeglasi liigutusi.
Kui olete kuulnud aeglasest toidust kiirtoidu vastandina? Võimalik, et valmistate seda ise ka ja olete hea maitse, toidu nautimise ning kohaliku toidu sõber. Aeglane töögi eeldab korralikult tehtud töö nautimist, põhjalikkust, kohaliku eelistamist masslahendustele, aga ka tervise ja rahulolu seadmist esikohale.

Niisiis, missugused on olulisemad aeglase töö põhimõtetele vastavad võtted, mis aitaksid igapäevatööd teha põhjalikumalt ning hetkes keskendunumalt?

Morgaine Gerlach on neist koostanud väikese nimekirja, tõenäoliselt suudate teiegi neist inspiratsiooni ammutades leida mõne endale sobiva nipi.

1. Tee hommikul enda jaoks lühike nimekiri vajalikest asjadest, varudes sealjuures igale tööle kaks korda rohkem aega kui muidu.
2. Pea pause ja kasuta neid heade suhete hoidmiseks kolleegidega – suhtle nendega kas otseselt või ka veebi vahendusel.
3. Väldi igasugust rööptegutsemist. Näiteks muu töö kõrvalt iga viie minuti tagant e-kirjade kontrollimine on tegelikult kohustuslik üpris vähestele meist ja võib-olla piisab paarist korrast päevas.
4. Nii enne kui ka pärast tööpäeva võta pisikesi puhkehetki puhtalt iseendale. Ja lõpuks tuleb olla kannatlik, sest ka aeglane töö võtab aega.

Allikas: