Termin coaching on laenatud spordist ning seda võib mõista kui harjutamist, millekski valmistumist. Ja coachi töö on üsna sarnane personaaltreeneri omaga. Vahe on vaid selles, et treener aitab sul spordisaalis keha vormida, coach aga ulatab abikäe mõttemaailma muutmisel.

„Kui inimene on jõudnud arusaamisele, et tal on elus vaja midagi muuta, siis tuleb eelkõige korrigeerida mõttemustreid. Vaatame koos üle, kus sa praegu oled ning kuidas liikuda sinna, kuhu soovid – oma eesmärgi poole. Ja mina olen sulle sel teel kaaslaseks,“ teeb Tiina oma töö sisu arusaadavaks.

Ei ole teraapia, aga aitab muuta

Depressiooni sattunud inimesed, kes ei taha pelgalt tablette võtta, saavad sageli abi teraapiast. Esmapilgul tundub, et coaching on teraapiaga mingil määral sarnane. Kuid olemas on siiski märgatav erinevus.

Kui teraapia keskendub mineviku sõlmpunktidele ning nende ravimisele, siis coaching küll vaatab, mis inimese elus, näiteks lapsepõlves aset on leidnud ja võtab juhtunu teadmiseks, kuid suunab pilgu tulevikku.

„Ma olen täna siin. Mida ma pean tegema, arvestades seda, kust ma tulen, et eluga nii edasi minna, et minevik mind ei segaks,“ võtab Tiina lühidalt coachingu olemuse kokku.

Ütlus „terves kehas terve vaim“ on küll tore väide, aga küsitav on see, et kas keha saab terve olla kui vaim on vaevatud? Kui keha emotsionaalselt ära kurname ega kuula, mida keha meile ütleb, annab ta peatselt haigusega märku, et midagi on valesti.

Kui mõistame, et stressitase meie elus on läinud ülemäära suureks ning nurga taga võib ähvardada depressioon või mõni muu haigus, peaksime tegema ennetava sammu ja hakkama otsima viise, kuidas elada nii, et haigused endast eemal hoida.

Huvitav ja tegus võib olla mõeldes

Kui kasutada jäämäe metafoori, kus veepealne osa näitab meie käitumist ja saavutusi, siis kõik see, millest eelnev tuleneb, jääb sügavale vee alla: meie mõtted, tunded, väärtushinnangud. Kui tahame saavutada paremaid tulemusi või muuta oma käitumist, tasub sukelduda vee alla!

Tulemustele suunatud coaching meditsiiniteenuseid pakkuvas ettevõttes pole just tavaline nähtus, Confido Erameditsiinikeskuses on see esmakordne Eestis. Samamoodi nagu lääne ja ida meditsiini ühendaminegi.

Ei ole oluline, millega sa tegeled. Kui sul on soov oma elus midagi muuta ja sa oled valmis seadma eesmärke, mille pole püüelda, sobib coaching hästi. „Töötan rõõmuga inimestega, kellel on soov edasi liikuda, väljakutseid vastu võtta, sellest rõõmu tunda ja terve olla – olenemata vanusest või ametialasest positsioonist,“ ütleb Tiina ning aitab kõigil soovijatel valitud rajal püsida, tuues koostöösse objektiivsuse ja aususe, kindla struktuuriga tegevused ja avatud mõtlemise.

Mida Tiina enda elus oluliseks peab? „Minu jaoks on kõige olulisem ärgata hommikul teadmisega, et ees ootab huvitav päev. Suurim õppimine mu elus on olnud, et huvitav ja tegus võib olla ka lihtsalt mõeldes, vaadeldes ja kuulates.“