Hooldus

Hallide juuste hooldamine ei erine väga palju teiste juuste hooldusest, kuid juuste tekstuur võib olla veidi erinev värvitud juuste omast. Ühest küljest võib hall juus olla tugevam ja tihedam, mis tuleb sellest, et juust on vähem töödeldud ja rikutud. Hapramad võivad juuksed aga olla nendel, kes on hallidesse juustesse juba mõnda aega keemilisi lokke teinud.

Hallide juuste niisutus ja maskid

Hoolduse puhul peaks hallidele juustele andma alati küllaldast niisutust. Palsam pärast pesu peaks olema alati käepärast, eriti hapramate, töödeldud juuste puhul – seda ka profülaktika mõttes, et peanahk ei muutuks liiga kuivaks.
Iga kahe nädala tagant soovitatakse hallidele juustele pakkuda ka ekstra toitvat ja niisutavat juuksemaski, sest mida aeg edasi, seda rohkem vajab niisutust mitte ainult meie nahk, vaid ka juus. Juhul, kui juuksemaski kohe võtta pole, või halvemal juhul, kui kaubanduses saadaolevad maskid on tekitanud allergiat, võib sobilikku juuksemaski teha ka ise ja koduste vahenditega.

Puuviljamask

Sega 5 tl oliiviõli, 3 tl mett ja piima, 1 banaan, 1 munakollane ning aseta ained blenderisse. Valmis segu kanna juustele ning hoia peas 15 minutit. Kui kodus juhtub olema vaid mett ja oliiviõli, saab ka nendega hakkama – oliiviõli raviv toime hoiab juukseid niisutatuna ja mõjub hästi ka juukseotstele, eriti keemiliselt töödeldud juustele. Sega 5 tl oliiviõli ja 4 tl mett omavahel ning lase segul teha oma tööd 15–20 minutit, masseerides seda peanaha sisse. Pärast loputa. Paari sellise protseduuri järel saavad juuksed läike ja vitaalsuse ning lisaks mõjub massaaž ergastavalt vereringele.
Tuntud headuses avokaado, 1 banaan ja 2 tl jogurtit omavahel kokku segatuna ning taas 15 minutit juustel hoituna annavad väga tihketele ja traatjatele juustele taas pehmuse. Pärast maskitegu tuleb juuksed loputada, kasutades vajaduse korral ka õrna, igapäevast šampooni.

Hallidel juustel on omadus tihti rohkem käharasse minna. Selle vastu aitab, kui enne šampoonitamist teha juustele järgmine mask: veerand teetassi mett, pool klaasi maitsestamata jogurtit ja 2 tl mandliõli. Sega kõik kokku, kanna mass juustele (nii, nagu tavaliselt palsamit) ning lase segul olla juustes 20 minutit. Jälgi, et segu kataks juukseid otsteni välja. Pärast seda protseduuri pese juuksed ning lase toasoojas kuivada (fööni ei ole soovitatav kasutada). Alternatiivina sobib sellesse kooslusse ka päevalilleõli.

Juuksepesu

Hallide juuste puhul soovitatakse šampooni valikul lähtuda pigem blondidele mõeldud tootevalikust. Raili Võsu Family Hair Juuksestuudiost soovitab: „Kui tahate rõhutada külma, hõbedast tooni, võib kasutada blondidele mõeldud Silveri šampooni ja palsamit. Kes soovib kreemikat tooni, võib kasutada karamelli- ja meekarva juuksemaske, mis annavad kerge tooni ja läike. Hallide juuste puhul tuleb muidugi arvestada sellega, et päris ära need tooted neid ei värvi, pigem annavad juustele värske ning hooldatud mulje.“

Toonimine

Kui on ikkagi soov hallidele juustele vahelduse mõttes väike toonimuutus anda, soovitab Raili Võsu seda esmakordselt teha kindlasti juuksurisalongis. „Kuni 50 protsendi ulatuses hallisegune juus võib olla värvitud tumedamaks või heledamaks. Heledamaks ei värvu küll sellisel juhul enam hallid juuksed, vaid need juuksed, mis ei ole veel halliks läinud. Hall juus on pigmentidest tühi karv. Kui juukseid tumedamaks värvida, tuleb värvipigmendid juuksesse tagasi viia. Seetõttu on hallide juuste värvimiseks omad reeglid ja värvid, mida juuksur oskab soovitada.“
Kui juuksed on juba 80–100 protsendi ulatuses hallid, tuleks mõelda, kas üldse maksab juukseid tumedamaks värvida. 

„Juuksepõhja väljakasv tekib juba kolme nädalaga – tumedaks värvitud hallide juuste puhul on siis ilus valge triip jälle väljas. Samuti võib liiga järsk toonimuutus mõjuda pigem ebaloomulikult ja võõrastavalt. Seega võiks halle juukseid pigem heledamates toonides värvida. Aga kellele sobib ja meeldib – miks mitte kandagi uhkusega oma loomulikku halli, see võib olla väga kena. Ka loomulikku halli juust saab muuta läikivamaks ja säravaks neile kerget tooni andes,“ on juuksuri soovitus.

Kui hallid juuksed kipuvad muuhulgas välja langema, tasub üle vaadata oma menüü. A-, E- ja B-kompleksi vitamiinid annavad juustele tugevust, eriti soovitatakse juuste väljalangemise puhul tarvitada B12-vitamiini, mida saab rikkalikult näiteks vasikalihast, maksast ja lõhest.

SOENGUSTIILID HALLIDELE JUUSTELE

Lühike juus

Laineline ja lühike – kuninglik ja diivalik soeng, mis on kergelt laines à la kuninganna Elizabeth II. Selline soeng jätab alati elegantse ja ajatu mulje ning sobib naisele, kes hindab klassikalist ja luksuslikku, elegantset stiili. Meenutagem siin vana head vesilokki, mida sai keerata tukka ja kuklasse.
Eest tukk, tagant ühepikkune lühike juuksepiir – sellist stiili on armastanud Helen Mirren ja see soeng sobib aktiivsele trendikale naisele. Antud juuksestiilist annab luua variatsioone, kui kammida juukselahk kas diagonaalselt või otse.
Kohev tukk ja kuklaosa – meenutab Joan Collinsit, aga selle vahega, et juuksetoon jääb halliks. Küllap mäletate veel „Dünastiastki“, kuidas kogu tuka- ja kuklaosa oli kohev ja lokitatud.
Konservatiivne lühike – variant eelmisest, kuid kuklaosa on lõigatud lühikeseks. Ja ehkki lained juustes on „tuulest sasitavad“, on see soeng pigem ametlikumat laadi kui eelmised ja sobib naisele, kes naudib oma karjääri.
Trendikas poisipea, mis on lõigatud kas imelühikeseks (hea võimalus lasta efektsetel aksessuaaridel silma paista) või siis on antud soengule veidi järguline joon à la Jamie Lee Curtis. Sobib kunsti- ja kultuurimaiale naisele, kes armastab alati avastada uut.

Pikem juus

Õlgadeni pikk juus – selle soengu puhul võib varieeruda nii tuka pikkus kui ka koht, kuhu juukselahk kammida. Kergelt võib juukseid alt ka lainesse keerata. Juuksed on üldjoontes ühepikkused, mis annab palju võimalusi juukseid sättida: hoida neid kas kinni või lahti, keerata ööseks pähe rullid, et anda kohevust, või punuda patsi ja seejärel krunni, keerata suurem lokirull tukka kohendama ja nii edasi. Sobib naiselikule ja nooruslikule daamile.
Pikk laineline juus – seda saab sättida moodsasse ülespandud soengusse või krunni. Ehkki väga pikki halle juukseid ei kipu juuksurid soovitama, ei ole see siiski keelatud, eriti kui on kirg üleskeeratud soengute vastu ja see sobib inimese imagoga. Jätab väga naiseliku ja haldjaliku mulje.
Konservatiivne poolpikk – midagi sarnast Kleopatra ja Anna Wintouriga, kellel juuksepiir on sirgelt lõigatud nii kukla- kui tukapiirkonnas.
Romantiline – „Dünastia“ teine staar, sulnis Linda Evans on oma hallile juuksetoonile ja soengustiilile jäänud truuks vist pea terve karjääri jooksul. Eelmisele soengu õhulisem variant.
Õlgadeni järguline – järguline tukk, järguline kuklaosa, kus juuste kõige pikem osa võib ulatuda pea poolde selga. 

Elukiri