Proovi teha! Krõbe pizza prantsuse moodi viib keele alla!
Itaaliast pärit pizzat oled kindlasti proovinud valmistada erinevate retseptide järgi ning proovinud maitsta erinevates restoranides. Kuid, kas teadsid, et Lõuna-Saksamaal ning Prantsusmaal Alsace piirkonnas valmistatakse pizzale väga sarnast krõbedat hõrgutist nimega Flammkuchen (leegikook), mis on imelihtne valmistada ning imehea! Küpsetis sai alguse, kui kohalikud kokad testisid oma ahju kuumust: võeti tükk tainast, rulliti see õhukeseks, määriti sellele crème fraîche ning pisteti mõneks minutiks ahju. Aeg, mis kulus Flammkucheni krõbedaks küpsetamiseks, andis teada, kui kuum ahi oli. Kui Flammkuchen oli parajalt krõbe, oli ahi just sobivalt kuum saia küpsetamiseks.
Tomatipasta asemel kasutatakse sellel küpsetisel crème fraîche, mis on prantsuse hapukoorelaadne toode. Juhul kui seda on keeruline leida, kasuta paksemat tavalist maitsestamata jogurtit.
Lisanditena võid kasutada kõiki omale meelepäraseid toiduaineid, kõige tüüpilisemad katted Flammkuchenil on peekon ja karamelliseeritud sibul. Hästi sobivad ka tavaline sink, seened, juust või hoopis õunad, kaneel ja suhkur.
Vaja läheb:
Tainas:
250 ml nisujahu
0,5 tl soola
125 ml vett
2 spl oliiviõli
Kate:
250 ml crème fraîche või Kreeka jogurtit
pisut riivitud muskaatpähklit
100 g peekonit
2 viilutatud sibulat
pisut värskelt jahvatatud musta pipart
Tee nii:
Eelkuumuta ahi 250 kraadini. Sega suures kausis omavahel jahu, sool, vesi ja õli kuni moodustud tainas. Sõtku tainast, kuni see on pehme. Kata kauss köögirätikuga.
Sega omavahel muskaatpähkel ja crème fraîche. Prae peekon poolkrõbedaks ning eemalda sellelt köögipaberiga üleliigne rasv. Tõsta peekon kõrvale ning prae samal pannil peekonirasvas sibulat, kuni see karamelliseerub. Rulli tainas küpsetuspaberil shjupanni suuruseks, määri sellele crème fraîche, riputa sellele peekon ja sibul ning puista värskelt jahvatatud pipart. Küpseta pirukat ahjus 15-20 minutit, kuni see on krõbe ja servad hakkavad tumenema.